[kombi] [do 8000] benzyna do gazowania w przyszłości

03 Mar 2017, 10:11

Koledzy i koleżanki, przejrzałem już setki ogłoszeń i dziesiątki tematów, ale wciąż czuję się zielony (co najwyżej w mniej bladym odcieniu). Żeby łatwiej było czytać:

Budżet = do 8000 z pierwszymi opłatami (rejestracja, podatek itp.). Mam bufor na OC i drobne naprawy po zakupie. Naturalnie nie musimy wydawać wszystkiego!
Paliwo = Benzyna (do założenia LPG w przeciągu paru miesięcy)
Rejon = Warmińsko-Mazurskie, Olsztyn (parędziesiąt km można zrobić jeśli ogłoszenie będzie tego warte). Wchodzi w grę Kujawsko-Pomorskie, okolice Tucholi, ale to opcja mniej komfortowa.
Użytkowanie = (Miasto/trasa) 70/30%
Wymagania:
- kombi
- "gazowalność"
- klima to już chyba standard?

Uprzedzenia:
- Daewoo chyba nie przełknę, innych raczej brak ;)

Troszkę o sobie: to będzie pierwszy własny samochód, ale nie jestem świeżym kierowcą. Mam tendencje do przeciągania budżetu w nieskończoność - początkowo szukałem do 5 tys, ale z każdym dniem rośnie... Proszę, pomóżcie mi zatrzymać budżet na 8 tysiącach i nie przekonujcie mnie do wydania więcej :) Chciałbym kupić auto, które kilka lat pojeździ bez "większych" zmartwień. Cudów nie oczekuję, mam w sobie pokorę i jestem otwarty na Wasze doświadczenie.

W oględzinach na miejscu mam nadzieję skorzystać z pomocy szwagra, bo jak wiadomo każdy szwagier na świecie zna się na samochodach, a mój pewnie najbardziej. Ogłoszenia przeglądam sam, bo szwagier obecnie jest za granicą ;)

Póki co najwięcej uwagi przyciąga Passat B5. Astry jakoś omijam, bo w rodzinie są dwie dojechane skwarki, więc może powinienem dopisać ją do uprzedzeń... Ale wiem, że to dobre auto, więc nie zamykam się. Jeśli wygram astrę w loterii paragonowej, na pewno nie będę narzekał ;) V40 mam wrażenie że więcej osób odradza niż poleca, o A4 nie wiem prawie nic (poza tym że będzie mniejsze niż passek). Jeśli ktoś pomoże w przebieraniu ogłoszeń i przedstawi mi godne uwagi, będę bardzo wdzięczny! Może komentarze czego powinienem się wystrzegać?

Z góry dzięki!
Ostatnio edytowany przez Fuco, 05 Mar 2017, 15:21, edytowano w sumie 1 raz
Fuco
Nowicjusz

Auto: Brak

03 Mar 2017, 12:58

W domu mam Astrę G i Passata B5 to mogę coś ci o nich powiedzieć. Jeśli chcesz auta wygodnego i dużego to passat jest dla ciebie. Ja mam w kombi z silnikiem 1.8 (bez turbo) podobno świetny do gazu. Jak na razie zastrzeżeń do niego nie mam. Asterka z silnikiem 2.0 16V tym samochodem nie da się wolno jeździć :D Stale korci by przycisnąć :D. Jest wygodna choć nie tak bardzo jak passat, dobrze się nią jeździ po mieście taka mała zgrabna ;) w trasie nie gorzej ale powyżej 120km/h w środku huczy, widocznie Opel pożałował na wygłuszenie no i jeszcze te przeklęte rosiejące szyby w zimę. Poza tym fajny samochodzik tani w eksploatacji;)
Piotrek614
Nowicjusz

Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

04 Mar 2017, 16:09

Dzięki za opinię! Ja z Astrą mam zupełnie inne skojarzenia - astrą rodziców często nie jestem w stanie wyprzedzić ciężarówki. Oni mają silnik 1.6 8v, ale najpewniej wchodzi w grę jego fatalny stan.

Mam nieco więcej czasu, przedstawię parę ogłoszeń ze swojego schowka, mam nadzieję, że ktoś pomoże mi w oględzinach samych ogłoszeń :)
[link do oferty na Olx wygasł] - 5900 zł, ogłoszenie prywatne, nie jest wypacykowany na połysk. Nie pisze prawie nic o wyposażeniu (wersja highline), do dopytania telefonicznie. Pytanie - warto?
[link do oferty na Olx wygasł] - 6800 zł, ogłoszenie od handlarza, widać co najmniej jeden błąd (chyba, że ten szyberdach dopiero będzie wycinał). Do Elbląga mam ponad 80 kilometrów...
[link do oferty na Olx wygasł] - 6200 zł, ogłoszenie prywatne, auto wygląda na zadbane...
[link do oferty na Olx wygasł] - 6000 zł, ogłoszenie prywatne.
[link do oferty na Olx wygasł] - 5950 zł, najwidoczniej drobny handlarz (ma kilka ogłoszeń).
[link do oferty na Olx wygasł] - 5800 zł, osoba prywatna. Jak reagować na takie drobne wgniecenia? Jaki może być koszt wymiany, gdyby to bardzo przeszkadzało?
[link do oferty na Olx wygasł] - 6300 zł, handlarz. Po opłatach.
[link do oferty na Olx wygasł] - 7999 zł, komis, ogłoszenie kopiuj-wklej.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 6600 zł, nie wiem czy prywatnie czy handlarz.

Z nie-passatów:
[link do oferty na Olx wygasł] - 6300 zł, osoba prywatna, wygląda ładnie...
[link do oferty na Olx wygasł] - 7699 zł, komis.
[link do oferty na Olx wygasł] - 6200 zł, komis.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 6900 zł ("7900 pln z opłatami: akcyza, tłumaczenia, badanie techniczne na rok, ubezpieczenie OC na miesiąc, faktura VAT marża"), komis w Olsztynie.
Ogólnie ten komis w Kisielicach ma całą masę aut w moim zakresie cenowym i spełniających moje wymagania. Może warto się tam przejechać?
Fuco
Nowicjusz

04 Mar 2017, 17:39

1. "do niewielkich poprawek lakierniczych." - bo na tych zdjęciach wygląda jakby te poważne miał już za sobą :mrgreen: :mrgreen: Odpuść
2. 1.6, odpuść
3. Na zdj nic nie widać, chyba najmniej najgorszy ze wszystkich ale to nadal passat
4. Na zdj nic nie widać, nie stać było na porządne opony do króla szos?
5. nie mam zdania
6. 1.6, odpuść
7. nie mam zdania, ale wszelkie perełki z Niemiec bym odpuścił
8. na pierwszy rzut oka widać, że każdy element w innym kolorze
9. 1.6

Podsumowując:
1. Nie kupiłbym passata
2. Nie kupiłbym auta z komisu
3. Jeśli v40 to co najmniej z 1.6. Niby dlaczego ktoś odradza?
4. Popatrz na lagunę mk1
5. Kupisz ładną vectrę b po fl
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Mar 2017, 18:25

Dzięki za pomoc! To jest właśnie to wprawne oko, którego ja nie mam :)
Te odradzone bez żalu usunąłem z obserwowanych. A ogólnie dlaczego taka niechęć do passatów? Spotkałem się z pozytywnymi ocenami, stąd wziąłem je pod szczególną obserwację.

Komisy to biznes - kupujesz tanio, polerujesz i sprzedajesz drogo... Ale czy to znaczy, że mam je z góry omijać? Drobnych handlarzy owszem, wystrzegam się, ale nieco większa działalność musi chyba dbać o jakość?

Nie pamiętam już gdzie, ale o V40 pisano, że są technicznie są parę lat do tyłu względem innych polecanych modeli dla biedaków :) jestem otwarty na wszelkie pozytywne wrażenia.

Zwrócę większą uwagę na modele które podałeś. Będę oczywiście wdzięczny za podpowiedzi z ogłoszeniem, gdyby ktoś zechciał poświęcić chwilę :)
Fuco
Nowicjusz

04 Mar 2017, 18:30

Drobnych handlarzy owszem, wystrzegam się, ale nieco większa działalność musi chyba dbać o jakość?

Znam 3 gości, którzy co roku "zamieniają się" placami :ok:
Biznes, i o to właśnie chodzi. Celem działalności gospodarczej jest generowanie zysku. Im większy zysk tym lepiej dlatego też wyjebki spore. Weź też pod uwagę wartość tych aut, ile ktoś musiał zapłacić za to auto jeśli sprzeda je Tobie za 5,5k? 4000?
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

05 Mar 2017, 14:49

No dobra, czyli tylko oferty prywatne. Jeszcze raz dzięki!

W takim razie jeszcze mała porcyjka:
[link do oferty na Olx wygasł] - 6300 zł, osoba prywatna. Pytałem o niego wcześniej, ale przypomnę się :)
[link do oferty na Olx wygasł] - 8000 zł, jak dla mnie niewiarygodnie niski przebieg, ale się nie znam. Wygląda ciekawie, górny budżet, niby nie do negocjacji.
[link do oferty na Olx wygasł] - 6000 zł, osoba prywatna.
Fuco
Nowicjusz

11 Mar 2017, 16:00

Drodzy użytkownicy, stale obserwuję ogłoszenia i mam wrażenie, że orientuję się już nieco lepiej. Poniżej zamieszczam jeszcze kilka do oceny przez Was:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 6900 zł, na zdjęciu widzę coś dziwnego na prawym progu, to wina zdjęcia, czy coś tam się działo?

Największą chrapkę mam w tej chwili na V40, ale bardzo niewiele ich w mojej okolicy, szczególnie takich już jeżdżących po naszych drogach (nie świeżo sprowadzonych).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 6900 zł, niestety komis.

Będę wdzięczny za parę słów na temat wcześniej przeze mnie wrzuconego:
[link do oferty na Olx wygasł] - 8100 zł, tutaj ciągle coś się dzieje z ceną... Było 8100, potem 7999, potem nagle 8900 i znowu 8100... Mimo wszystko chodzi za mną strasznie to ogłoszenie.
Fuco
Nowicjusz

11 Mar 2017, 17:20

206 jakaś odcieniowa mi się wydaje i z progiem było coś robione bo 3/4 jest jakby matowe.
Pierwsza V40 też jakaś odcieniowa i z przodem coś było.
Drugie wygląda ładnie choć zastanawia ta duża liczba wyświetleń.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Mar 2017, 13:53

Dzięki za opinię. Rzeczywiście coś nie gra z tym drugim V40, najpierw te roszady z ceną, liczba wyświetleń, zmiany w opisie - nawet miałem zadzwonić i podpytać, ale zaniechałem. Odnoszę wrażenie, jakby ktoś dokonał złego zakupu i chciał się go jak najszybciej pozbyć.

Jak uważacie, ile można byłoby rozsądnie zapłacić za taką Astrę?
[link do oferty na Olx wygasł]. Cena podana przez sprzedawcę (9k) jest do negocjacji, ja ustaliłem swój budżet na 8k, może spotkałbym się ze sprzedającym gdzieś pomiędzy tymi kwotami. Jak wspominałem wcześniej, w rodzinie są dwie astry, co prawda dużo starsze i zdecydowanie mniej zadbane, ale jest już jakieś "know how". Ta astra jako pierwsza mnie naprawdę zainteresowała.

[link do oferty na Olx wygasł] - 8500 zł, ale ma tempomat (wielki, wielki plus! :P)
Fuco
Nowicjusz

12 Mar 2017, 14:43

Pierwsza Astra ma drzwi kierowcy w innym odcieniu a poza tym bardzo ładna i z dobrym silnikiem (co prawda jakimiś mega osiągami nie grzeszy ale jest to praktycznie bezawaryjna jednostka).
Druga też ładna i 7lat w jednych rękach więc na plus tylko cena troszkę wygórowana no chyba że stan jest naprawdę dobry.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Mar 2017, 22:18

Dowiedziałem się o LPG w czarnej astrze.
Elektronika to Europegas Oscar N Mini. Reduktor zavoli, wtryski magic jet. Reduktor ma niecały rok, wtryski około roku. Instalacja sprawuje się bez problemów. Nie zawiodła ani razu. Butla ważna do 2020 roku.
Jako, że dla pewności zależało mi na założeniu gazu we własnym zakresie, czy ktoś jest w stanie zrecenzować taki układ jak powyżej?

A teraz głupie pytanie... Jak właściwie wymiana np. drzwi w aucie wpływa na jego wartość i jakie konsekwencje może nieść dla użytkownika samochodu? Śledzę własny temat i inne wątki w tym forum, bardzo często zauważcie właśnie inne odcienie poszczególnych części - czy chodzi tu o coś poza samą estetyką? Rozumiem, że może to sugerować jakieś przejścia, robiony przód to może być duża sprawa, ale wymienione drzwi...?
Fuco
Nowicjusz

12 Mar 2017, 22:28

Ktoś mógł uderzyć w drzwi, przywalić wózkiem, uderzyć w słupek, przytrzeć w bramie, ktoś mógł kopnąć, uderzyć pięścią, dzieciak przyrysował rowerem i nie opłacało się malować itp itd. Drzwi to nie jest tragedia, liczą się elementy nośne.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Kwi 2017, 08:16

Witam po przerwie! W zasadzie przerwie od forum, bo ogłoszenia stale monitoruję.

W międzyczasie zacząłem poważnie rozważać nie tylko kombi, bo wpadła mi w oko zafira.
Jako, że zafira to tylko astra na sterydach, jak bardzo różni się ich spalanie dla podobnej wersji silnikowej?

I jeśli mogę prosić o ocenę, poniżej parę ogłoszeń, które wpadły mi w oko:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Ostatnio bardzo urzekł mnie ten model ze względu na przestronność. Tutaj mamy auto z Polski, dwóch właścicieli... gdzie jest haczyk? Ja go nie widzę i bardzo mnie to ogłoszenie zainteresowało.
[link do oferty na Olx wygasł] - wielki plus za tempomat :) 7-osobowa wersja nie jest mi potrzebna, ale jeśli nie będzie miało wielkiego wpływu na wzrost kosztów eksploatacji, byłbym zainteresowany. No i te 10 poduszek powietrznych :)

Mam jeszcze taką [link do oferty na Olx wygasł], ale to jednak sprowadzony...

Bardzo proszę o komentarze :) A przede wszystkim czy utrzymanie zafiry kosztowałoby wiele więcej, niż podobnej astry? Spalanie, ubezpieczenie? Z góry dzięki!
Fuco
Nowicjusz

07 Kwi 2017, 09:55

Szukasz miodu w tyłku... podcierajac się passatami i v40... kup sobie coś takiego
[link do oferty na Olx wygasł]
Lub
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Lub
[link do oferty na Olx wygasł]

I wszystko w temacie... miałem każde z wymienionych tutaj aut... wszystkie bezproblemowe...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy