Benzyna E95 a 95 bez E - czym się różni

17 Cze 2013, 23:09

Witam,
niedawno na stacji stanęłam przed dylematem zatankowania - zawsze była jedna beznyna 95 (chyba E95 teraz sobie myśle) - tym razem była E95 i 95 - i chyba zanankowałam tą 95 (bez E). Czym się różni ta benzyna?

Interesuje mnie to, gdyż nie mogę dziś ruszyć samochodem, od razu dusi się i gaśnie. Może mieć to coś wspólnego?
beata55555
Obserwowany

Auto: Fiat punto
Silnik: 1.1

18 Cze 2013, 02:24

O ile zatankowałaś benzynę (!) jakąkolwiek na stacji i to nieważne jakie miała oznaczenie,to twoje Punto musi na niej jeździć. Na pewno nie zatankowałaś oleju napędowego (ropy)..? Może węże w dystrybutorze były odłożone na nie swoje miejsce..? Nie wydawało ci się,że końcówka (średnica) pistoletu nie pasuje zbytnio do wlewu w samochodzie..?
Lepiej zawołaj jakiegoś faceta i niech sprawdzi co masz w baku. Najlepiej jednak spuścić całe paliwo i zalać bak benzyną. Może potrzebne będzie czyszczenie baku ,a niezbędne pewnie będzie czyszczenie układu wtryskowego,pompy paliwowej wraz z wymiana filtra paliwa.
Nie polecam jakiegokolwiek odpalania tego auta na tej mieszance benzyny z ropą. Może to doprowadzić do poważnego uszkodzenia silnika i osprzętu silnika.Naprawa będzie wtedy droga. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Cze 2013, 18:07

nie no nie zatankowałem oleju napędowego :)

samochód już jest u mechanika - i to na pewno nie ma nic wspólnego z paliwem :)

dzięki za odpowiedź
ale z ciekawości czym się równi 95 bez E i z E - tyle znalazłam na necie ze E o znacze eurosuper - ale nadal nie rozumiem różnicy :)
beata55555
Obserwowany

Auto: Fiat punto
Silnik: 1.1

18 Cze 2013, 21:31

paliwo z E oznacza mieszaninę etanolu i benzyny
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator LPG
    Kkalkulator pozwala obliczyć szacunkową różnicę w kosztach eksploatacji samochodu w zależności od zasilania silnika benzyną, a gazem (LPG). Na podstawie danych wprowadzonych do formularza obliczymy przyblizony czas ...