REKLAMA
Witam
Ponownie poszukuje samochodu, tym razem do okolo 23tys.
- benzyna (w przyszłości może być lpg)
- przebieg roczny okolo 10tys miasto 70/trasa 30 (w przyszłości może wzrosnąć do okolo 15-17tys zmiana pracy itd)
- jak to zwykle bywa malo awaryjny i ekonomiczny.
Moim pierwszym autem był seat ibiza 6l 1.4, co wymagam od nowszego wozidła to: napewno 5drzwi, silnik mocniejszy niż obecny 75km, przynajmniej 100km (w przyszłości biorę pod uwagę lpg także też zwracam uwagę na to), segment myślę że C będzie odpowiedni, hatchback. Niski koszt utrzymania auta, wszelakie naprawy w osprzęcie silnika, zawieszenia itd.
Co myślicie na temat takich samochodów jak:
- Ford focus mk2 po lifcie, z polecanych wiem że silnik 1.8 i 2.0 bardzo mało ofert z tymi wersjami silnika dlatego też biorę pod uwagę zwykły 1.6 100km, wersję z 115km odrzucam ze względu na bardziej kosztowne naprawy związane z osprzętem silnika. Do lpg 1.8 i 2.0 ok, wiem że średnio 1.6 się nadaje ale też po przestudiowaniu forum lpg dobry i kumaty gazownik + regulacja luzów i powinno być ok.
- Opel astra h tu wiem że najlepiej jest z silnikiem 1.8 125km z hydrauliką, idealny pod przyszłe lpg.
- Mazda 3 2.0, silnik z bardzo dobrymi osiągami, podejdzie pod niego lpg, natomiast obawia mnie bardzo rdza jak i koszty napraw/częśći do Japończyka.
- Fiat bravo 1.4t-jet, bardziej skłonny jestem do wersji z silnikiem 120km niż 150, lpg nadaje się, jedynie czego można się przyczepić to nieszczęsna skrzynia m32 i jej łożyska...
Teraz po krótce opis użytkowania auta, częste krókie odcinki po 5-7km, niestety po drogach bardzo kiepskiej jakośći (tu też pytania odnośnie zawieszenia w wymienionych propozycjach aut, które lepiej z nich zda egzamin w takich warunkach i nie zrujnuje mojego portfela), kolejna sprawa w przypadku Fiata i silnika t-jet: auto z turbosprężarką czy takie krótkie odcinki w dużym stopniu nie przyspieszą awarii turbo jak i dwumasy tak jak to bywa w dieslach? Weekendy trasy około 150km.
Zwracam się z prośbą o opinię i pomoc w wyborze, auta zaczynam szukać na bardzo spokojnie, najpierw poznając opinie zalety i wady. Pozdrawiam