[40-50tyś] Benzyna (+lpg)

04 Lut 2019, 15:30

Witam,
Użytkuję obecnie Audi A4 B6 2.0 131km dość krótko, bo nawet przejściowo. Wcześniej BMW e46 330i z lpg, coupe.
Zmieniam w tym roku samochód na wiosnę i budżet to 50tyś maksymalnie (zostawiam sobie w zapasie ok 5-6tyś na ewentualne naprawy etc.)
- silnik benzynowy o mocy ponad 200KM - automatyczna skrzynia biegów
- modele powyżej 2004 roku
Autem poruszam się głównie po mieście (60%), a reszta to trasy (40%). Audi posiadam bardzo krótko i przejściowo i jest to dla mnie trochę Volkswagen w takim 'przebraniu' premium, być może w innym pakiecie bardziej by mnie urzekło. Zacząłem przeglądać koszty utrzymania Segmentu D zamieszczonym tutaj na forum.
Zainteresował mnie mocno Mercedes W203/W204, jako, że miałem E46 to również E90 lub bardziej E92, E90 jest dla mnie dziwne pod względem wyglądu.
Widziałem przykładowe koszty serwisowania podanych modeli i nawet takie E46 wypada przy nich dużo lepiej. Interesują mnie raczej opcję z mocą powyżej 220km, tym bardziej, że w trasie często odczuwam, a nawet bardzo brak mocy w obecnym przejściowym aucie.

We wszystkich wymienionych autach będę raczej celował w przedlifty, bo z tego co widzę W204 na polifta to nawet nie ten budżet, a E90 polifcie nie lubi gazu.
Bardziej mnie kusi opcja kolejnej trójki z silnikiem 3.0, mimo i tak sporo większych kosztów utrzymania od poprzedniczki.
Przeglądając oferty natrafiłem również na coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Te silniki wychodziły tylko na Amerykę? w opisie nie widzę zaznaczenia, że bezwypadkowy. Większość ofert W204 to 1.8K ale podobno nie ma co liczyć na osiągi przy tej budzie i tym silniku.
A przyznam szczerze, że takie V6 mnie kusi.
Co o tym sądzicie, może macie inną alternatywę dla tych propozycji?
Automat nie jest konieczny, na pewno 6 biegów. Przy prędkościach autostradowych często brakuje mi 6-tki.
Matis
Nowicjusz

04 Lut 2019, 21:52

nikt nic?
Matis
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Avensis Emotion i Hilux Adventure - specjalne edycje
    Specjalne edycje popularnych modeli Toyoty wzbogacą ofertę koncernu Toyota Motor Poland. Już od połowy września br. będą dostępne modele Avensis Emotion, oraz model Hilux Adventure. W obu przypadkach popularne modele koncernu ...
    Volkswagen cross up!
    Volkswagen poszerza gamę modeli w wersji Cross: latem rodzinę tych lifestylowych aut wzbogaci cross up!, dołączając do obecnych już na rynku Cross Polo, Cross Golfa oraz Cross Tourana. Fanom Volkswagena Cross kojarzy się ...