Benzyna z gazem do 3,500 - 4,500 złoty - każde nadwozie

04 Sty 2015, 20:23

kirin88 napisał(a):Widziałem nie jedna naprawę blacharską. Brałem udział w nie jednej gruntownej renowacji blacharskiej klasyków i uwierz, że taka robota to chleb powszedni na blacharza. Większość samochodów powypadkowych ma dużo większe problemy niż wspawany słupek, problemy o których kierowca nigdy się nie dowie... Dlaczego byś nie ryzykował? Bo niebezpiecznie w razie kolizji? Wychodząc z tego założenia nikt nie powinien wsiadać do wszelkich tico, sc, cc i innych lupo bo w razie kolizji nie ma co zbierać. A takie nawet łatane bmw zapewnia o wiele większe bezpieczeństwo niż wszelkie małe bzyki. Sam jeździłem bmw z wspawanym słupkiem, mało tego wspawaną całą tylną ćwiartką. Żyje i mam się całkiem dobrze :D
Ale nie ma co filozofować już tylko poczekać na relację zainteresowanego z oględzin.

To, ze blacharze to robią, nie oznacza, ze jest to zrobione, tak jak powinno. Słupek B jest tak skonstruowany, aby zapewnić jak największe bezpieczeństwo pasażera podczas wypadku, mowa tutaj głównie o uderzeniu bocznym, ale też dachowaniu czy nawet uderzeniu czołowym. Można zrobić tak słupek, aby wizualnie wyglądał ok, ale nie oznacza to, ze będzie to bezpieczne. Dobry blacharz jest w stanie zrobić, tak aby taka operacja w razie czego zapewniała bezpieczeństwo porównywalne z tym z jakim wyjechało z fabryki, ale raz, że to kosztuję, a dwa, ze kosztuję trochę pracy. Z tego względu, większość takich operacji jest wykonywanych raczej tanim kosztem, aby ładnie wyglądało i tyle.
Parę lat temu pracowałem w pomocy drogowej i właśnie raz wyciągałem z rowu po dachowaniu takie E34. Miał niewłaściwie przyspawany słupek, co ujawniło się dopiero podczas wypadku. Słupek odkształcił się w niekontrolowany sposób, a z nim razem dach, który w rezultacie zapadł się do środka pojazdu. Podobnie będzie przy uderzeniu bocznym. Może uda mi się gdzieś ejszcze znaleźć fotkę tej BMW.

Ta Laguna warta obejrzenia, chodź rakieta to na pewno nie będzie, ale do spokojnej jazdy powinna być ok :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI
0

09 Sty 2015, 19:08

Drodzy koledzy, a co powiecie na BMW E36 ? Ile wypadało by mieć kasy, żeby taką bawarkę kupić która nie musi być rakietą, ale żeby dało się wyprzedzić tira czy autobus. Na trasach to jeżdże 120 - 130 max.
Skoczek135
Początkujący

Auto: brak
0

10 Sty 2015, 00:17

BMW E36 jest okey tak za 4500-5000 zł powinieneś wyrwać już jakieś 316 lub 318 ale uwaga na młodych gniewnych.
A może tak wersja compact:
[link do oferty na Allegro wygasł] przykładowy
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

10 Sty 2015, 04:45

Właśnie po obejrzeniu tych aut jakoś sceptycznie podchodzę teraz do zakupu i żeby nie utopić kasy w naprawy, jednak chyba wolę dozbierać i kupić taką bmk-ę.
Uważacie że dobrym tropem zmierzam? Doszedłem do wniosku, że samochód to maksymalnie musze kupić do lipca - sierpnia, żeby można było się udać na wakacje :)

Co myślicie o takim BMW? Dłużej przetrwa niż te wcześniejsze auta? Interesuje mnie raczej silnik przynajmniej 1.8 a najlepiej to 323i lub 320.
Skoczek135
Początkujący

0

10 Sty 2015, 11:14

Z tymi BMkami jest różnie,niektórzy mówią że za 5k spokojnie już coś kupi a niektórzy byli oglądali i twierdzą że jest ciężko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

10 Sty 2015, 11:53

Znajdziesz spokojnie jakieś e36 1.6-1.8 co do stanu bywa różnie, dużo zależy od szczęścia.
W oko wpadła mi ta e34, silnik słaby ale wygląda na prawdę obiecująco. Myślę, że warto obejrzeć tym bardziej, że daleko nie masz:
[link do oferty na Olx wygasł]
Zobacz też tą e36:
Nie wiem dlaczego pominąłeś tą e34 :
Jak na mój nos to może być dobra inwestycja ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM IntelliLink - teraz z funkcją Siri Eyes Free
    ADAM to najbardziej zindywidualizowany i "kontaktowy" samochód miejski Opla w segmencie A. System informacyjno-rozrywkowy IntelliLink jest kompatybilny ze wszystkimi smartfonami pracującymi w systemie operacyjnym Android ...

10 Sty 2015, 15:34

Dlaczego pominąłem tą białą E34 ? Dlatego że mam przeznaczone na auto w tej chwili, 3000 - 3500 złoty i nie chciałem gościa angażować bo wiedziałem, że nie zejdzie do tylu :) W związku z tym wolę poczekać i dozbierać, niż jechać po to auto :)

Czyli mówicie, że za 5000 złoty już można próbować wyrwać w dobrym stanie E36 lub E34? Jak porównując koszta tych aut, te dwa modele wypadają ? Czy jest na terenie Warszawy jakiś dobry spec od BMW gdzie auto można zabrać i on obiektywnie stwierdzi, co jest do zrobienia?
Skoczek135
Początkujący

0

10 Sty 2015, 18:56

A co z Mondeo 2.5?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

10 Sty 2015, 23:09

A co z Laguną którą wkleiłem?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012
0

11 Sty 2015, 01:46

Mondeo ma problem z elektryką. Boje się, że to może być coś poważniejszego niż świece czy kable.

Na lagune to czekam, aż koleś będzie w Warszawie bo niestety na krótko dostałem auto i nie mogłem pojechać zobaczyć.
Skoczek135
Początkujący

0

15 Sie 2018, 09:59

Pierwsza opcja
FiatMarea Weekend 1.6 LPG
Druga opcja
Peugeot106 1.4 LPG
88O 85 cztery 31 dwa.
Zapraszam.
Złoty89