Ja zadam takie pytanie czy znawcy którzy odradzają TFSI jeździli kiedyś takim autem w ogóle? czy opierają swoje opinie na bazie wypowiedzi Piotrusiów w Onecie?
Jak to można wypowiadać się na temat jakiegoś silnika że bierze olej, czy że syf nie mając go? bo ktoś tak napisał? aha..no ja czytałem że jeden wyjechał Punto nowym z salony i pompa paliwa padła,także nie kupujemy FIATÓW!!!!
Akurat tak się składa że od 3 lat użytkuję Audi A3 8P 2,0 TFSI i ten silnik miażdzy każdy z grupy VW, może poza 2,7 biturbo.
1,8T to jednostka rodem z lat 90..która wstaje przy 3 tys obrotów i ciągnie jak diesel 70 konny..chyba że po chiptuningu.
TFSI wstaje szybko jak diesel a z DSG zasuwa lepiej niż inne auta u konkurencji.
Oleju od wymiany do wymiany ubywa u mnie tyle co brudu za paznokciem i po przejechaniu 40 tys przez 3 lata auto jest w bardzo dobrym stanie.
Więc sporadycznych przypadków i problemów z silnikami tfsi lub problemy ludzi którzy kupili te auta za grosze z komisu nie ma co brać pod uwagę
Najśmieszniejsze jest to że gdyby tutaj połowie osób wstawić do garażu audi rs6 notabene też z jednostką tfsi to pewnie by sikali w majty z emocji, nie umiejąc nawet odpalić auta, a tutaj bajki jak o 19:00 dla dzieci o tym że to syf.
Nie jeżdząc nigdy tym autem, ja proponuje polecić autorowi Audi A4 b5 zostanie mu sporo kasy na naprawy a przecież to takie dobre jednostki
Szkoda tylko że 1,8T do 2,0 TFSI ma się tak jak telewizor kineskopowy do LED 80 calowego Ultra HD.
Pomijając fakt że A4 1,8T jeździ gorzej niż A3 1,8T pewnie 1,8 zwykłe ma podobne osiągi.
W 2,0 TFSI wymienia się popychacz pompy paliwa, a wcześniej szuka dobrego egzemplarza i się śmiga pali tyle co 1,8T a reakcja na gaz lepsza, zbiera się sto razy lepiej
Ja mam w audi a3 8p, kolega ma służbową octavię RS i zero problemów, także jak Was nie stać to nie czytajcie Piotrusiowych wypowiedzi na onetach tylko pozbierajcie kasę i kupcie i wtedy oceńcie czy tak się sypią.
Dla mnie idiotyczne jest podniecanie się 1,8T sprzed 22 lat, gdzie tam na prawdę stare auta są zajeżdżone a nowszych nie ma gdzie znaleźć i jeżdżą gorzej.