Benzyniak do 45 tyś.

23 Lis 2014, 21:00

Jest to mój pierwszy post więc przy okazji witam wszystkich.
Posiadałem już Golfa 3 PB i Mitsubihi Carisme 98' ON i z powodu tego, że zamieszkałem w Holandii musiałem pozbyć się Cari (wyższy podatek drogowy dla diesla) to planuję na początku roku kupić kolejne auto. Przebiegi według wstępnych obliczeń powinny zamknąć się do 15 tysięcy. Samochodem głównie będę jeździł trasy autostrada (przynajmniej 100km/tydzień) i pewnie z 3 razy do roku 1000km do Polski. W mieście to od czasu do czasu do sklepu czy też 5 km do pracy jak pogoda nie będzie odpowiednia na rower.
Podczas tras wolałbym, aby samochód nie miał problemów z rozpędzaniem się przy wjeżdżaniu na nią czy też przy wyprzedzaniu innych samochodów. Nie był jakoś potwornie ciężki bo to jest też czynnikiem przy obliczaniu podatku drogowego. Oczywiście, aby w długich trasach jechało się wygodnie/komfortowo. zielony w tym wszystkim, ale przy przeglądaniu innych tematów spodobał mi się wymieniony model cytryny C5 mkIII.
Co do skrzyni biegów to wszystko mi jedno czy manual czy automat. Jeżeli chodzi o wyposażenie samochodu to raczej będę skłonny szukać bogatszego wnętrza.

Jak na razie to proszę o wasze opinie jakie modele i silniki są warte obejrzenia.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam Łukasz.
Ambry
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 07 1993
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mitsubishi Carisma
Silnik: 1.9 TD
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

23 Lis 2014, 21:08

C5 super pomysł :ok: Weź z 2.0 ponieważ benzyna 1.6 lubi opróżnić portfel naprawami. Ja polecę od siebie mondeo i chyba na trasy będzie optymalny ten silnik który mam czyli 2.3 161, jeśli nie przeszkadza Ci spalania ( przy 140 km/h spali średnio 9,5/10 litrów). Możesz przemyśleć jeszcze lagunę 3. Z aut bardziej luksusowych to polecam lexusa is250, pancerny silnik i skrzynia + niesamowity i ponadczasowy wygląd
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

24 Lis 2014, 23:14

W wolnej chwili posprawdzam sobie te modele i dam znać (prawdopodobnie najwcześniej w środę/czwartek). Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś przemyślenia to chętnie przeczytam.

@Edit
Jak to jest z dynamiką C5? Wyczytuję w internecie, że silniki benzynowe są słabsze. Do bardziej dynamicznych jazd i trasy lepszym wyborem będzie manual czy lepiej wybrać na zapas automat?
Ambry
Nowicjusz

24 Lis 2014, 23:27

Na trasę ja brałbym manual. Automat sprawdza się w mieście. Nie będzie to rakieta takie c5 ale wydaje mi się że wystarczy
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

25 Lis 2014, 10:58

A ja zaproponuję E90 w 2.0 benzyna. Co o tym myślisz ?
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

29 Lis 2014, 16:51

Laguna jakoś mi się tak nie podoba. Co do niemieckich aut to wolałbym odpuścić sobie BMW i Audi, ponieważ nie lubię przepłacać za znaczek i w dodatku utwierdziło mi się zdanie, że kierowcy takich aut to głównie ludzie, którzy depczą w pedał nie zważając na nic i przez to trudniej znaleźć w dobrej kondycji taki samochód. Możecie mnie poprawiać jeżeli się mylę, ale to moje zdanie.
W tym momencie wybieram między C5, Mondeo, a Lancerem X.
Pozdrawiam.
Ambry
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford GT
    Ford GT nie jest oczywiście modelem seryjnym, a egzemplarzem po skrajnych modyfikacjach dokonanych przez Performance Power Racing z Florydy. Specjaliści z tej firmy w konstrukcji pojazdu zastosowali materiał wykorzystywany ...
    Toyota Proace Verso (od 2016)
    To największa w historii Toyota o nazwie Verso, mogąca zabrać na swój pokład od 5 do 9 pasażerów. Została pomyślana jako uniwersalny pojazd zarówno do firm, jak i dla rodziny, lub też jako komfortowy ...

29 Lis 2014, 17:06

Ambry napisał(a):w dodatku utwierdziło mi się zdanie, że kierowcy takich aut to głównie ludzie, którzy depczą w pedał nie zważając na nic i przez to trudniej znaleźć w dobrej kondycji taki samochód.

nie bez powodu, bo to największe cwaniaczki ( w większości) na drodze myślące, że są kimś jak mają wypierdziane auto z drogim znaczkiem i uważają je za luksusowe :D Szkoda, że w spotkaniu twarzą twarz już są malutcy i ułomni bez "podnoszącego" statusu społecznego znaczka na samochodzie za 10, 20, 40tys. zł... :mrgreen:
Też nie chciałbym być kojarzony z nimi ale więcej takich jest w Audi jak ostatnio zauważyłem. I ich tłumaczenie - mam Audi i jestem dobrym kierowcą to mogę jechać szybko :lol:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

29 Lis 2014, 19:13

Ambry - co do Audi to trochę racji masz, ale BMW to wyższa półka i tam cena jest jak najbardziej uzasadniona. Możesz sobie szukać dupowozu fwd, ale nie pisz, że ktoś przepłaca za znaczek w przypadku klasy full premium.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Lis 2014, 22:56

@jiGsaw
Ja nie miałem zamiaru nikogo obrazić, tak jak pisałem mam wyrobione o tych autach takie zdanie i tyle. Nie jest one podparte wypowiedziami z internetu tylko własnymi przeżyciami, że tak to ujmę. W moim mieście wiele "drogowych(i nie tylko) cwaniaków" ma auta z owymi znaczkami i widziałem na co dzień przez jakie osoby i jak były eksploatowane te auta. Może to być klasa premium, ale już do końca będzie mi się kojarzyć z jednym.
Ambry
Nowicjusz

29 Lis 2014, 23:00

jak nie lubisz przepłacać za znaczek to polecam to auto, które jest z prostym silnikiem benzynowym lubiącym LPG jakbyś chciał zainstalować
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8