REKLAMA
Witam,
Poszukuję samochodu, który posłuży przede wszystkim do dojazdów do pracy i weekendowych wypadów (200-600km). Orientacyjny roczny przebieg: ok. 15 tys. km.
Autkiem będzie się też poruszać moja Żona, dla której będzie to pierwszy samochód, dlatego zależałoby mi na czymś z klasy B, a najlepiej C w hatchbacku/liftbacku.
Priorytetem są niskie koszty eksploatacji, wyrażone w spalaniu bądź (a najlepiej "i") bezawaryjności. Do pracy mam 15 km w jedną stronę, dlatego skłaniam się raczej w kierunku PB, PB + LPG (jeśli samochód nie będzie go miał "na stanie", możliwe że w przyszłości rozważę założenie LPG).
Budżet to maksymalnie 9 tys. (mam odłożone środki na starter i opłaty). Obszar poszukiwań: pw. Śląsk, ew. do 100km od Katowic.
Po długich rozważaniach wydaje mi się, że optymalnym wyborem byłoby coś z poniższej dwójki:
- Honda Civic VII (podobno b. bezproblemowe auto),
- Citroen Xsara II (blacha i przyzwoita eksploatacja).
Ewentualnie Corolla E11, ale tu coraz ciężej o zadbany egzemplarz, a na E12 budżet chyba ciut za mały.
Pytanie do Was: czy dobrze myślę i czy widzieliście może egzemplarze warte zainteresowania?
Proszę przy okazji o ocenę poniższych ofert:
1) Civic: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (zwykle unikam komisów, ale ta oferta wygląda ciekawie),
2) Civic: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (jak wyżej, choć tu już większa czujność się włącza)
3) Kolejny Civic: [link do oferty na Olx wygasł]
4) Xsara [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (raczej jako link poglądowy, bo do Lubina mam trochę daleko).
Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuję!