Benzyniak na Śląsk, max 9 tys.

20 Lut 2016, 11:04

Witam,

Poszukuję samochodu, który posłuży przede wszystkim do dojazdów do pracy i weekendowych wypadów (200-600km). Orientacyjny roczny przebieg: ok. 15 tys. km.
Autkiem będzie się też poruszać moja Żona, dla której będzie to pierwszy samochód, dlatego zależałoby mi na czymś z klasy B, a najlepiej C w hatchbacku/liftbacku.
Priorytetem są niskie koszty eksploatacji, wyrażone w spalaniu bądź (a najlepiej "i") bezawaryjności. Do pracy mam 15 km w jedną stronę, dlatego skłaniam się raczej w kierunku PB, PB + LPG (jeśli samochód nie będzie go miał "na stanie", możliwe że w przyszłości rozważę założenie LPG).
Budżet to maksymalnie 9 tys. (mam odłożone środki na starter i opłaty). Obszar poszukiwań: pw. Śląsk, ew. do 100km od Katowic.

Po długich rozważaniach wydaje mi się, że optymalnym wyborem byłoby coś z poniższej dwójki:
- Honda Civic VII (podobno b. bezproblemowe auto),
- Citroen Xsara II (blacha i przyzwoita eksploatacja).
Ewentualnie Corolla E11, ale tu coraz ciężej o zadbany egzemplarz, a na E12 budżet chyba ciut za mały.

Pytanie do Was: czy dobrze myślę i czy widzieliście może egzemplarze warte zainteresowania?

Proszę przy okazji o ocenę poniższych ofert:
1) Civic: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (zwykle unikam komisów, ale ta oferta wygląda ciekawie),
2) Civic: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (jak wyżej, choć tu już większa czujność się włącza)
3) Kolejny Civic: [link do oferty na Olx wygasł]
4) Xsara [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (raczej jako link poglądowy, bo do Lubina mam trochę daleko).

Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuję!
dejwo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 07 2009
Auto: Nie mam

20 Lut 2016, 12:33

1.Wrzucałem go ostatnio na forum,wygląda ładnie,ja bym obejrzał.
2.Też ładna.
3.Ciut tanio i poproś o więcej zdjęć.

zerknij na te oferty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - masz pod nosem tylko tutaj zbytnio lpg nie wsadzisz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - było coś z lewym przodem ale mimo to ładny.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - pochodzi z Włoch więc rysy czy wgniecenia to będzie normalna rzecz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lut 2016, 13:08

Wielkie dzięki, Barol! Jestem umówiony na oględziny Civica. Faceta od włoskiej Xsary wydzwaniałem - wydaje mi się, że nie zna historii pojazdu, bo nie był w stanie nic mi powiedzieć nt. tylnej belki, VIN też o tym aucie praktycznie nic nie mówi. Zobaczymy, może się przejadę na oględziny jeśli nie domknę tematu z Civic.

A co sądzicie o tej sztuce:
[link do oferty na Olx wygasł]
Ponoć wymieniona belka, a ta cena... Okazja roku czy ściema dziesięciolecia?

I jaka jest Wasza opinia nt. VW Polo? Czytałem, że aby nie skarżyć się na muła, potrzeba motoru 1.2 16V w górę, ale wynagradza spokojną eksploatacją. Samochód jeżdżony będzie w 70 proc. w mieście, dłuższe trasy jedynie 1-2 razy w miesiącu + urlopy, więc może jest to alternatywa godna przemyślenia?
Znalazłem takie oto ogłoszenie:

I przy okazji proszę o ocenę innej Civic:
Nie miałbym daleko, mogę obejrzeć przy okazji. Ogłoszenie niestety wskazuje na handlarza.
dejwo
Nowicjusz

21 Lut 2016, 13:53

Xsara ładna a odnośnie belki to dopytaj czy ma to jakoś udokumentowane.
Polo będzie męczące na trasie a ten z linku prawy bok ma chyba w trzech odcieniach..
Civic padaka,niska cena,bity przód i lewy bok do tego skręcony przebieg (kierownica wygląda jakby miała co najmniej 100tysięcy więcej) ale jeśli już jesteśmy przy tym handlarzu to zainteresowałbym się tym ogłoszeniem [link do oferty na Olx wygasł] jeśli to prawda że auto od 2006roku miało tylko jednego właściciela to spory plus no i rzadko spotyka się taką wersję na naszych drogach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lut 2016, 14:23

dejwo napisał(a):I jaka jest Wasza opinia nt. VW Polo? Czytałem, że aby nie skarżyć się na muła, potrzeba motoru 1.2 16V w górę

Nie było 1,2 16V było tylko 1,4 16V 1,2 miało dwie wersje 6V (54 km) i 12V (64 km)
oba są godne polecenia dla spokojnych kierowców
Barol napisał(a):Polo będzie męczące na trasie

Czy ja wiem jeżdżę takim ostatnio zrobiłem ponad 100 km i nic mi nie jest nawet się nie zmęczyłem kwestia przyzwyczajenia :D 600 km może być już trochę ciężko wiadomo ale w kompakcie też idealnie nie będzie w takim przypadku segment D, E da radę dopiero wygodnie nas przywieść na miejsce :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Lut 2016, 15:04

@Krzychu
Nie było 1,2 16V było tylko 1,4 16V 1,2 miało dwie wersje 6V (54 km) i 12V (64 km)
oba są godne polecenia dla spokojnych kierowców

Oczywiście, miałem na myśli 12V. Dzięki za opinię - na pewno wezmę pod uwagę. :)

@Barol
Co do przebiegu w Civicu - nie miałem złudzeń i wnętrze rzeczywiście nie wygląda zbyt dobrze. Dzięki po raz kolejny za pomoc. :ok:

Początkiem przyszłego tygodnia ruszę na oględziny. Dam znać jak poszło.
dejwo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2017
    Już po raz VI w Warszawie odbył się OffRoad Show Poland. Zwiedzający mogli oglądać najnowsze modele aut z segmentu 4x4, samochody przygotowane do turystyki oraz do sportu, quady, motocykle, kampery oraz zapoznać się z bogatą ...

24 Lut 2016, 20:21

Samochód kupiony. Wybór padł na złotego Civica z pierwszego linku. :) W poniedziałek rejestracja. Jak już będę po wszystkich formalnościach wrzucę foty do odpowiedniego działu. ;) Wielkie dzięki za pomoc!
dejwo
Nowicjusz

24 Lut 2016, 20:25

Gratki zakupu :ok:
Barol
Awatar użytkownika