Benzynowy kompakt do 25tys.

06 Lut 2023, 22:37

Cześć,
ostatnio szukam dla siebie samochodu kompaktowego do 25 tys. W ciągu tygodnia przewiduje trasy po kilkanaście kilometrów i okazjonalne weekendowy dłuższe wypady- stąd wstępna decyzja na benzynę. Po obadaniu rynku rzuciły mi się w oczy takie opcje:

- Honda Civic VIII 1.8 i-VTEC 140KM
- Renault Megane III 1.4 TCe 130KM
- Opel Astra J Hatchback 1.4 Turbo 140KM (chociaż ten mam wrażenie przekracza lekko budżet)

Jak ze wszystkim opinie o każdym z tych samochodów z tego, co widziałem, są zarówno pozytywne, jak i negatywne, a moim laickim okiem ciężko racjonalnie zdecydować, w którym kierunku lepiej szukać.

Czy któreś z tych aut jest szczególniej warte uwagi lub jest jakieś inne, które warto wziąć pod uwagę w tej cenie i podobnych parametrach?
zutter
Obserwowany

07 Lut 2023, 09:23

zutter napisał(a):Honda Civic VIII 1.8 i-VTEC 140KM
- Renault Megane III 1.4 TCe 130KM
- Opel Astra J Hatchback 1.4 Turbo 140KM

Podajesz różne auta. Od strony serwisowej Hanka bije na głowę pozostałe dwa pod względem jazdy musisz sam zdecydować bo Civic jest n/a + bardziej sportowy tryb jazdy a reszta turbo + więcej komfortu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Lut 2023, 09:45

Pod względem mechaniki najbezpieczniejsza będzie honda. Z drugiej strony podczas codziennej jazdy będzie najmniej dynamiczna ze względu na charakterystykę silnika, trzeba go wysoko zakręcić żeby jakoś pojechał. Dodatkowo civic jest stosunkowo twardy a przy zakupie trzeba pilnować tematu korozji podwozia. Megane i astra mają swoje minusy ale będą o wiele bardziej komfortowe a ze względu na silniki z turbo masz moc/moment dostępny w o wiele niższym zakresie obrotów.

Popatrz sobie jeszcze na fiata bravo 1.4T. Auto bardzo udane a budżet pozwoli na zakup wersji "sport" 150 ps
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Lut 2023, 11:33

Zutter, sprawdź sobie jeszcze np. Golfa VI 1,4 - 122 konny

Pytanie czy będzie gaz? Bo wtedy wtrysk bezpośredni odpada.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

07 Lut 2023, 22:32

Dzięki za podjęcie tematu. Honda kusi mnie tym, że jest większa szansa na mniejszą awaryjność. Patrząc na wiek tych aut, nie będę ukrywał, że sporą zaletą byłoby dla mnie kupienie używanego samochodu, który przez jakiś czas popracuje bez większych problemów i wkładu finansowego (niestety fundusze ograniczone). Trochę odrzuca mnie to, że sporo osób narzeka na jej sztywność, głośność i mozolność bez wysokich obrotów czy faktycznie jest to takie uciążliwe? Do tej pory miałem okazję trochę pojeździć astrą 1.4t 120km i wydawało mi się być wygodnie, może jedynie trochę mało mocy jak na tę masę samochodu.

franccc napisał(a):Pod względem mechaniki najbezpieczniejsza będzie honda. Z drugiej strony podczas codziennej jazdy będzie najmniej dynamiczna ze względu na charakterystykę silnika, trzeba go wysoko zakręcić żeby jakoś pojechał. Dodatkowo civic jest stosunkowo twardy a przy zakupie trzeba pilnować tematu korozji podwozia. Megane i astra mają swoje minusy ale będą o wiele bardziej komfortowe a ze względu na silniki z turbo masz moc/moment dostępny w o wiele niższym zakresie obrotów.

Popatrz sobie jeszcze na fiata bravo 1.4T. Auto bardzo udane a budżet pozwoli na zakup wersji "sport" 150 ps
Całkiem ciekawie prezentuje się ten fiat, ale bardzo mało tego na rynku. Jak się sprawuje to auto? Bardziej porównywalne w stronę civica czy raczej astry i meganki?

Trevor napisał(a):Zutter, sprawdź sobie jeszcze np. Golfa VI 1,4 - 122 konny

Pytanie czy będzie gaz? Bo wtedy wtrysk bezpośredni odpada.
Gazu raczej nie przewiduję, ale boję się silników TSI, tu też sporo czytałem o ich wadliwości
zutter
Obserwowany

07 Lut 2023, 22:56

zutter napisał(a):Całkiem ciekawie prezentuje się ten fiat, ale bardzo mało tego na rynku.

Wersji 150 mało bo to bardzo poszukiwana konfiguracja.

Jak się sprawuje to auto?

Przyzwoicie

Bardziej porównywalne w stronę civica czy raczej astry i meganki?

Określiłbym to jaki sensowny kompromis
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sobota w terenie
    Jako ze ostatnio brak mi na wszystko czasu to gdy wczoraj zadzwonil kumpel spytac czy mam chwile zeby dzis rano wyskoczysc w teren nie zastanawialem sie ani chwili. Do tego jechalismy doslownie "za rog" zdjęcia w galerii ...