Berlingo '98 1.9d xud9 skrzynia BE4. Problem z dźwignią zmiany biegów.

22 Sie 2019, 15:06

Kupiłem zestaw naprawczy do Citroena Berlingo 1998 1.9d xud9 ze skrzynią BE4, ale nie pasuje i mam kilka pytań:
1) Czy skrzynia BE4 jest tam oryginalnie? (W książce sam naprawiam jest skrzynia BE3/4. Jest taka skrzynia?)
2) Dźwignia różni się od tej ze schematu. Cięgna są poprzerabiane (część pospawana z siłowików teleskopowych). Czy może ktoś wymienił tą dźwignie na inną i stąd ta "rzeźba", albo wymienił skrzynie?
Dźwignia wg. schematu powinna być odwrotnie niż trzymam na zdjęciu.
trackerttt
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 05 02 1983
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: polo
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1912
  • 23 Sie 2019, 14:50

Masz jakieś oznaczenia na skrzyni żeby stwierdzić że faktycznie masz tam taką skrzynię w nie inną?

Dźwignia jest zupełnie inna bo widać że na górze jest krótsza co nie oznacza że nie będzie pasowała. Trzeba by rozebrać to co jest i zobaczyć jak podejdzie to co masz. To że są jakieś drążki spawane to czasem niektórzy na szybko na sztukę potrafią tak robić.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
      Toyota RAV4 Hybrid AWD-i - średniej wielkości SUV
      Toyota RAV4 jest średniej wielkości SUV-em, zbudowanym na większej od GA-C platformie GA-K. Hybrydowy napęd na 4 koła z silnikiem 2,5 l dostarcza 222 KM mocy i rozpędza auto do setki w 8,1 s. Według pomiaru WLTP RAV4 w tej ...