Berlingo/Partner czy Doblo

17 Sie 2017, 11:18

dzień dobry
Potrzebuję kupić auto dla rodziny 2+3 (2 dziec w fotelikach).
Z racji, że nie stać mnie na VANa postanowiłem wybrać coś pośredniego czyli kombivana.
W grę wchodzi nowy lub 1roczny samochód.

Na korzyść PSA przemawia ładniejszy wygląd, cena i wyposażenie. Natomiast boję się silnika benynowego VTI, a w dieslu dodatków ekologicznych: AdBlue i dolewek Eolysa.

U Fiata sprawa od strony technicznej wyglada lepiej, tzn. diesel ma suchego DPFa, natomiast benzyna się bardzo ładnie gazuje. Tylko ta cena :( W środku nie ma takich bajerów jak Berlingo Multispace. Podobno lepiej się prowadzi.

Oto przykład
- doblo benzynowe TJet 120KM kosztuje 65k
- berlingo diesel 100KM XTR to max 63k

Które auto byście szanowni Forumowicze dla siebie kupili?
pozdrawiam
Marek
marras
Obserwowany

Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.7 DTI
Paliwo: Diesel

17 Sie 2017, 19:57

marras napisał(a):U Fiata sprawa od strony technicznej wyglada lepiej, tzn. diesel ma suchego DPFa
czy to jest aż taka zaleta? Szczerze mówiąc śmiem wątpić.
U mnie w Focusie jest ten "gorszy" (choć wg mnie lepszy) mokry DPF, z którym od 6 lat kiedy to jest u mnie w domu nie było problemów, a dystanse, jakie pokonuje nie zawsze są jakimiś długimi trasami. Ze zwykłym dpf byłyby pewnie problemy typu jedź do mechanika i wymuś wypalanie filtra ew zostałby po prostu wywalony...Nie ma co się bać Eolysa, bo, jak wspomniałem wyżej, auto u mnie 6 lat i jeszcze ani razu nie trzeba było uzupełniać płynu, a i poprzedni właściciel raczej tego nie robił, bo auto było kupione z małym przebiegiem. Także jeśli nie pokonujesz regularnie długich tras to filtr suchy jest bez sensu, zresztą przy takim użytkowaniu klekot jest dyskusyjnym wyborem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004