Bezawaryjny 32000 zł

02 Cze 2014, 01:09

Witam, poszukuje samochodu, który chciałbym kupić w okolicach jesieni jednak chce już zrobić rozgląd, moge ewentualnie poczekac i dozbierać, ale wątpie czy dużo to zmieni jakbym kupował samochód w następnym roku na wiosne.

Wymagania, kwota około 32 000 zł i rocznik wiadomo czym nowszy tym lepiej, auto ma być przede wszystkim bezawaryjne i to jest zakup na kilka lat. Co do segmentu to interesuje mnie tylko liczba drzwi 4/5, reszta bez znaczenia. Jak wcześniej wspomniałem podstawowy wymóg to brak problemów i przystępne ceny eksploatacyjne, dodam że samochód nie będzie garażowany. Zawsze jeździłem benzyną i właśnie ją bym wolał, podobno tanszy serwis. Samochód by służył do dojazdów do pracy 10 km dziennie, a później na studia około 3 razy w miesiącu po 200 km w jedną stronę. Po analizie wybrałem kilka modeli:
Audi A3 i A4 B7, silniki jakie interesują to 1,6 benzyna i 1,9 tdi, ale cieżko coś wybrać niezajechanego w dodatku większość Audic jest goła, za wyposażone trzeba dobrze dopłacić.
Bmw serie 1 i 3 E90, warto sie pchac za ta kase, jak cena eksploatacji?
Opel Astra i Vectra C, samochody z 2007, chyba już nie mają takich problemów z rdzą jak poprzednie Ople? Podobają mi się ogólnie z wyglądu, jeździłem jednak tylko starszymi.
Ford Focus, Mondeo, przypominam, że samochód nie będzie garażowany, a Ford ma nie najlepszą opinię, jakie silniki polecacie?
Skoda Octavia po fl, większość egzemplarzy tanszych ma już znaczny przebieg około 200 000 km i powyzej, wiec pewnie by wymagaly doinwestowania.
Laguna III, opinie niby dobre, jezdzilem starszymi Lagunami i było super, jednak jak jest z ta bezawayjnoscia w III, przypominam ze auto ma sluzyc kilka lat, a samochod ten ma sporo elektronicznych bajerów.
Honda Civic VIII, skromny faworyt, nietuzinkowy wygląd, który mi się nie podoba, jednak podobno z silnikiem 180 km benzyna jest to samochód wg opinii niemalże idealny, czekam na opinie.
Mazdy, odrzuciłem podobno mają problemy z korozją.
VW i Seaty z reguły odrzuciłem, nie dlatego że są nudne, ale np. Golf VI ma bardzo ryzykowne jednostki napędowe.
Czekam na propozycje.
Przypominam, bezawaryjny na długie lata, nie będzie garażowany, wyposażenie różne to gadżety bardzo lubie jednak pomijam, gdyż najważniejsza jest bezawaryjność i przyzwoite częsci eksploatacyjne.
Najchętniej dołożyłbym do Audi A3 z 2009, ale czy jest tego warta czy jest sens? Aktualnie faworyci to Ople i Civic.
Tomasztrener
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Cze 2014, 08:30

Tomasztrener napisał(a):Mazdy, odrzuciłem podobno mają problemy z korozją.
VW i Seaty z reguły odrzuciłem, nie dlatego że są nudne, ale np. Golf VI ma bardzo ryzykowne jednostki napędowe.

Mazdy owszem i rdzewieją a vw to złomy przynajmniej te nowe. Ja ci powiem że dobrym wyborem będzie honda civic VIII ufo 1,8 benzynowy oraz astra IV
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Cze 2014, 09:41

Jaki silnik ewentualnie proponujecie do Opla Astry albo Vectry C? Jezdziłem jak wspominam starszymi modelami, najnowszy to ostatni wypust Astry G to powiem, że czym nowszy to mi się jeździło gorzej. Pozytywne wrażenie zrobił na mnie silnik we wcześniejszej Astrze, 1,6 16V, a do współczesnych modeli co polecacie i powiedzcie na co uważac?

Laguna III samochodem BEZAWARYJNYM na kilka lat, czy to ma sens, zważywszy na ilość elektroniki w samochodzie jak chociażby elektryczny ręczny? Nie ukrywam, że jeśli chodzi o wygląd mi się podoba, Laguna to segment wyżej, jednak pamiętam ile problemów mieli znajomi z poprzednimi Lagunami i Meganami. Sama natomiat jazda nie była tak bezpłciowa jak samochodów VW/Skoda.
Tomasztrener
Nowicjusz

02 Cze 2014, 09:45

do astry polecam silnik 1,8 16V 125 KM do Vectry c ten sam, lub do obu 2.0 . Laguna III nie warto się w nią pakować kolego
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2014, 12:34

Co do Laguny III to coś moge o niej napisać , bo kolega ma już drugą taką
Silnik 2.0 150 KM spisuję się dobrze ( jezdzilem wersja z manualem oraz wersja coupe w automacie ) można podnieść moc, z hamulcem ręcznym nie ma problemu ( są także wersje ze zwykłym manualnym ręcznym ), auto dla mnie bardzo komfortowe, zbiera się dobrze, drogi trzyma się bardzo dobrze.Z minusów wg jakiegoś tam testu na onecie czy wp :
-słaby lakier-łatwo porysować
-szwankujące czujniki parkowania ( kolega nie ma problemu )
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

02 Cze 2014, 15:38

O Lagunie III cieżko widzę coś na ten moment powiedzieć jednak do tej pory nic się nie z nimi nie dzieje, w Internecie nikt ich mocno nie krytykuje jednak jak wspomniałem ilość elektroniki w naszych srogich warunkach (mieszkam w V strefie klimatycznej, gdzie temperatury są na prawde niskie, a samochód niegarazowany wiec wszystko by doszlo do kupy.
Więc bede szukał prawdopodobnie Civica VIII, Astry, Vectry i ew. jak sie trafi dobry stan to Audi A3 i A4 z silnikami 1,6 badz 1,9.
Tomasztrener
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Miejskie auta ze 100-konnymi benzynowymi silnikami
    Samochody wyposażone w silnik Diesla stają się coraz mniej popularne, a ich udział na rynku globalnym – po raz pierwszy w historii – spadł w tym roku do poziomu poniżej 50 proc. Równocześnie zyskują auta ...

02 Cze 2014, 15:40

Tomasztrener napisał(a): Audi A3 i A4 z silnikami 1,6 badz 1,9.

1,9 tdi tak ale 1,6 8V 102 i 105 KM nieeeee... bo to paliwożerny muł jak co to bierz 1,8 lub 1,8 turbo.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2014, 16:10

Zastanów się nad Accordem 7, udane auto, nie zawodne :ok:. Za tą kasę znajdziesz w przyzwoitym stanie ;)

Jeżeli odpowiadałoby Ci starsze, niezawodne auto, to polecam Lexusa IS300 w automacie, kupisz w zadbanym stanie, dołożysz gaz i śmigasz ;)
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

02 Cze 2014, 19:18

W automacie niekoniecznie ponieważ koszty naprawy będą znaczne jeżeli znajdzie sie usterka w automacie. Accord to bardzo udany model,z tym mogę się zgodzić,poza tym znakomicie się prezentuje. Ode mnie jeszcze Opel Vectra sedan z silnikiem benzynowym 1.8 z rocznika 2007-2008.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa