Bezawaryjny samochód do 15000zł

24 Paź 2014, 14:41

XeoN napisał(a):Ani słowa nie było o tym, że bagażnik ma być większy od Astry. Ma być duży (a kombi praktycznie każde mi to zapewni) i tyle.

Nieprawda. Bagażnik w Astrze ma 500 litrów, a w A4B5 390. Duża różnica. Szukam porównywalnego bagażnika, nie większego, sam napisałeś:

XeoN napisał(a):Często muszę coś przewieźć, a 2-3 razy do roku pakuję całe auto (obecne kombi małe niby nie jest, a ledwo starcza).

Albo sam sobie zaprzeczasz, albo chcesz bagażnik podobny pod względem funkcjonalności lub pojemności jak w Astrze.

Chcesz coś bardziej dynamicznego, a jak Focusa 1.6 doładujesz to nie będzie zbyt dynamiczny. Do kombi ten silnik wydaje mi się trochę za słaby. Poza tym 15 tyś to minimalne minimum na sensownego Focusa II. Może lepiej znaleźć coś trochę starszego.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Paź 2014, 15:17

Nieprawda.

Prawda. Dla mnie każde kombi będzie wystarczające. Więc nie szukaj na siłę większych kufrów od Astry bo nie na tym mi zależało.
Albo sam sobie zaprzeczasz, albo chcesz bagażnik podobny pod względem funkcjonalności lub pojemności jak w Astrze.

Albo jeszcze trzecia opcja - nie zrozumiałeś. ;) Pisząc to miałem na celu ustrzeżenie przed tym, zeby mi nie podawać małych aut miejskich/coupe/itd. Po prostu potrzebuję auta, do którego będę mógł napchać sporo rzeczy. I każde kombi w tym przypadku mi wystarczy, więc nie skupiaj się na szukaniu gigantycznego bagażnika, tylko podaj konkretne oferty z dolnośląskiego (+/- 60-80km od Wrocławia) godne uwagi.

Co w tym Focusie jest nie tak, że go odrzucasz? I nie bierz pod uwagę dynamiki pod obciążeniem, bo to będzie 2-3 razy w roku, a nie codziennie...

Przykładowo 110km w Nissanie Note 1.6 (2006r) jak dla mnie jest w zupełności wystarczające. Można w sumie powiedzieć, że to jest mój punkt zaczepienia. Jeśli auto będzie miało podobną lub lepszą dynamikę oraz spalanie na zbliżonym poziomie, to mi więcej nie potrzeba.
XeoN
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 14 09 2011
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Lexus IS 200
Silnik: 2.0 R6 155KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Paź 2014, 15:53

W kombi będzie trochę gorsza dynamika niż w Note. Tu masz z polskiego salonu:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Silnik ogólnie jest ok, ale mógłby palić mniej, auto charakteryzuje się słabym wyciszeniem, ale za to bardzo dobrym układem jezdnym.
Ossy
Forumowicz VIP

24 Paź 2014, 18:55

xeon ten Focus, którego wrzuciłeś jakiś wieloodcieniowy. Ceny nie skomentuję
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

24 Paź 2014, 18:59

W takim razie wytłumaczcie koledze, że za 15 tysięcy nie znajdzie Focusa II w kombi. ;)
Ossy
Forumowicz VIP

24 Paź 2014, 19:03

Za 15k znajdziesz hatchbacka z podstawowym silnikiem, bez wyposażenia w "średnim" stanie ew zjeżdżoną flotówkę :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Santa Fe Nowej Generacji w testach Euro NCAP
    Hyundai Santa Fe Nowej Generacji został uznany za najbardziej bezpieczny samochód w swoim segmencie, w ocenie Euro NCAP w 2012 roku. Wyniki we wszystkich kategoriach testowych okazały się najlepsze w klasie, co czyni ...

24 Paź 2014, 21:55

Tu masz z polskiego salonu:

Fajnie że to okolice Wrocławia. Już pędzę po niewiadome auto na drugi koniec kraju. Nie, dzięki. ;) Poza tym prosiłem o konkretne propozycje, ale nie chodziło mi tylko o Focusa, a o wszelkie godne uwagi propozycje.
xeon ten Focus, którego wrzuciłeś jakiś wieloodcieniowy.

Hmm. A tak dokładniej w którym miejscu? Bo tak szukam, ale niezbyt jestem wprawiony w tym i nie widzę różnic.
wytłumaczcie koledze, że za 15 tysięcy nie znajdzie Focusa II w kombi. ;)

Toteż nie wymagałem by to było koniecznie kombi. Uparł się jak zły na te kombi, no...
"1) nadwozie: kombi, sedan lub hatchback ze sporym bagażnikiem."

Za 15k znajdziesz hatchbacka z podstawowym silnikiem, bez wyposażenia

Akurat o wyposażenie się nie martwcie... Jedyne czego wymagam to 4 poduszki, elektryczne przednie szyby i klimatyzacja. Nic więcej mi nie potrzebne, a to, czego wymagam znajdę w każdym modelu prawdopodobnie. ;)
XeoN
Nowicjusz

24 Paź 2014, 22:03

XeoN napisał(a):Hmm. A tak dokładniej w którym miejscu? Bo tak szukam, ale niezbyt jestem wprawiony w tym i nie widzę różnic
przede wszystkim lewa strona. Teraz zauważyłem, że z tyłu też dostał- brak oznaczeń na klapie i...różne światła :roll:
XeoN napisał(a):Akurat o wyposażenie się nie martwcie... Jedyne czego wymagam to 4 poduszki, elektryczne przednie szyby i klimatyzacja
w Focusie mk2 za 15k z podstawowym wyposażeniem takich luksusów nie uświadczysz :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

24 Paź 2014, 22:32

w Focusie mk2 za 15k z podstawowym wyposażeniem takich luksusów nie uświadczysz :mrgreen:

Nie widziałem jeszcze oferty Focusa Mk2, który by nie miał chociażby manualnej klimatyzacji (a na automatycznej dwustrefowej mi nie zależy) i elektrycznych szyb przednich (bo to już był chyba standard). ;)

A co do świateł: [link do Sprzedajemy wygasł] - przypadkiem nie wszystkie kombi Mk2 tak mają? (to tak na marginesie, bo faktycznie widać teraz różnice w kolorze tylnego zderzaka i nadkoli)
XeoN
Nowicjusz

24 Paź 2014, 22:43

Zobacz na te choć nie jestem ekspertem od oceny zdjęć więc jak co to mógłby ktoś z forumowych ekspertów je ocenić:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Przebieg raczej kręcony ale obejrzeć można
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

24 Paź 2014, 22:49

Powiem Ci że zgłupiałem :o faktycznie coś jest, że światła są inne, pytałem wujka google. U mnie w mk2 po lifcie są już symetryczne. Bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd :oops:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

25 Paź 2014, 10:40

Na Allegro są 4 egzemplarze Focusa do 15 500zł (5-drzwiowy hatchback, silnik 1.6, bezwypadkowy, zarejestrowany w Polsce):

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Więc raczej bym sobie darował ten samochód.

Poleciłbym za to:

Toyotę Corollę E12 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Hondę Civic VII [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mazdę 3 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mazdę 6 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

25 Paź 2014, 12:01

Corollę i Hondę odrzucam. Ani to bagażnika nie ma, ani wyglądem specjalnie nie powala. Poza tym Toyoty jakoś nie trawię.

Mazdę 3 brałem już pod uwagę, ale za 15k ciężko dostać dobry egzemplarz. No i bagażnik ma niewielkie, więc kolejny minus.

Szóstkę już braliśmy pod uwagę. I o ile pod względem "fajności" i bezawaryjności w 100% mi odpowiada, o tyle niestety trzeba szukać egzemplarza, którego jeszcze rdza nie zżera. Poza tym nie ma mowy o aucie sprowadzanym z Niemiec. Boję się takich aut i tyle.

Co do Octavii wyżej - nie wiadomo skąd pochodzi. No i myślałem, że w kwestii diesel vs benzyna jednak wyszło na to, że przy moim spalaniu lepiej interesować się benzyną. Dlatego też odpada.

Wiem, ciężko ze mną dojść do porozumienia... Może ustalę wszystko czego wymagam, żeby nie było więcej nieporozumień.
1. auto pochodzenia polskiego
2. benzyna
3. duży bagażnik (ale też niekoniecznie od razu kombi, choć oczywiście kombi byłyby tu najlepsze)
4. wysoka niezawodność/bezawaryjność
5. dobra dynamika (na poziomie Note 110KM lub lepiej)
6. poniżej 2l pojemności
7. żadnych Francuzów
8. Toyotę też sobie odpuszczam (jeśli chodzi o Hondę - Accord by jeszcze przeszła)
9. do 15000zł, nie więcej (a najlepiej mniej)
10. klimatyzacja, elektryczne szyby przednie i poduszki powietrzne (najlepiej 4 lub więcej)
11. Dolnośląskie (okolice Wrocławia jeśli szukacie konkretnych ofert)

I to chyba na tyle wymagań.

A jeszcze pytanie poboczne - znajomy prosił bym spytał: ile trzeba wyłożyć na dobry egzemplarz Volvo S40 (II)? I jaki silnik najlepiej brać jeśli chodzi o benzynę, a jaki jeśli chodzi o diesla?
XeoN
Nowicjusz

26 Paź 2014, 16:53

Nikt, nic? Jakieś inne propozycje? Konkretne aukcje/ogłoszenia?
XeoN
Nowicjusz

26 Paź 2014, 16:57

Za bardzo wybrzydzasz, dlatego nikt już nic nie odpisuje.

Volvo S40 to minimum 20 tysięcy, nie wspominając o dieslu, robisz za małe przebiegi, żeby Ci się opłaciło kupić.
Ossy
Forumowicz VIP