Bezawaryjny samochód do 15000zł

01 Lis 2014, 11:35

XeoN napisał(a):Jak wypada spalanie, awaryjność i koszty serwisowania w porównaniu do E46? No i czy silniki tolerują gaz?

Awaryjność o wiele niższa i ogranicza się do psującego odtwarzacza CD.
Ceny części na poziomie BMW (np. rozrząd 600-700zł), a rzeczy typowo eksploatacyjne łatwo dostępne choć nie tak jak w e46.
Silnik bardzo lubi LPG.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2014, 12:04

Dobra. Przekonaliście mnie. Moja ostateczna decyzja to Lexus IS200.

Ostatnie pytanie - w jakim budżecie szukać? Czy do 15k znajdę dobrze zadbany egzemplarz? Pytam, ponieważ wiele ogłoszeń oscyluje w granicach 13500-15000zł (a najczęściej 13900-14500), a ofert powyżej 16000zł jest tyle co palców u jednej ręki i nie wyglądają (patrząc na zdjęcia i opis) specjalnie lepiej od tańszych konkurentów (jedynie wyposażeniem, a raczej nawigacją, która mi nie jest potrzebna).
Na co szczególnie zwracać uwagę przy oględzinach tego modelu? Jakieś szczególne wady, które ten model notorycznie posiada?
XeoN
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 14 09 2011
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Lexus IS 200
Silnik: 2.0 R6 155KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2014, 12:22

XeoN napisał(a):Na co szczególnie zwracać uwagę przy oględzinach tego modelu? Jakieś szczególne wady, które ten model notorycznie posiada?

Zastanów się czy automat czy nie bo ... manual fajnie ożywia auto ale jest 6biegowy i trzeba troszku się namachać łapką :D Jest też dwumasa ale mało problematyczna. Co do wad to zacina się CD i trzeba się wykazać dbałością o zaciski hamulcowe bardziej niż w innych autach.
Automat zamula autko ale jest mega trwały i 4ero biegowy.

Spalanie jest dosyć spore jak na 2,0 ale masz r6 i 1400kg. masy. Ogólnie licz około 10l-11l pb.

Z opcji masz dosytępna szperkę i jak się postarasz to można dokupić kompresorek bemani albo TTE (dedykowany) komplet z ECU dokupisz za 4-5k.

Ogólnie auto w/g starej szkoły tojki któremu bardziej groźi kiepski serwis niż wysoki przebieg.
Za 15k spokojnie coś wyrwiesz.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lis 2014, 12:57

Na pewno nie automat. ;) Nie boję się machania przy 6-biegowym manualu. Jeździłem już 6-biegowymi autami na różnych trasach i to jest mistrzostwo świata.

Modyfikować go na pewno nie będę, bo na jeszcze wyższym spalaniu mi nie zależy. :P Co najwyżej ładne felgi i lotkę na klapę tylną dam. Nic więcej.

Co do spalania - przeraziło mnie V6. Dlatego od razu myślę o zakupie auta z LPG albo zainstalowaniu go jeśli nie uda mi się złapać egzemplarza z instalacją. Pytanie tylko gdzie znajdę dobrego gazownika, bo nie znam nikogo kto by ogarnął zakładanie LPG. Ktoś wie gdzie we Wrocławiu (ewentualnie najlepiej powiat Dzierżoniowski) znajdę kogoś kto dobrze gazuje?
XeoN
Nowicjusz

01 Lis 2014, 13:09

XeoN napisał(a):Co do spalania - przeraziło mnie V6

W Is masz r6... :D i to nie jest wielkość spalania leżąca w pojemności albo układzie cylindrów tylko w konstrukcji silnika... a najlepiej to widać po is300 który pali minimalnie więcej a ma 1litr pojemności więcej.

P.S.

Kompresorkiem nie podniesiesz mocno spalania a przyjemność z jazdy x2 :D
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2014, 14:04

R6, tak. Pomyłeczka w pisaniu. Chodziło mi raczej o to, że 2l to dużo i trochę się obawiam spalania... :|

Może kiedyś, gdy już będę miał auto gotowe (w sensie kupiony dobry egzemplarz, zagazowany, postawiony na ładnych felgach) to zastanowię się nad modyfikacjami. Na razie myślę, że bez kompresora się obejdzie.

A co z tym gazowaniem? Poda ktoś warsztat z Wrocławia, w którym mechanicy wiedzą co robią?
XeoN
Nowicjusz

01 Lis 2014, 20:16

Jak Cie przerazilo spalanie, ktore w miescie moze wzrosnac nawet do 13 - 14 litrow to radze sie jednak zdecydowac na BMW, ktore bedzie wyraznie tansze w utrzymaniu. I nie sluchaj dzidy, ktory podaje przyklad ceny rozrzadu jak w BMW przy czym w BMW zwyczajnie rozrzad jest na lancuchu, wiec go nie wymieniasz... Tak samo nie sluchaj dyrdymalow o jakims padnietym CD, tylko zorientuj sie w realnej trwalosci tego auta, podatnosci na korozje, w dostepie do czesci zamiennych/uzywanych, bo nowe sa bardzo drogie...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Lis 2014, 21:30

XeoN napisał(a):Poda ktoś warsztat z Wrocławia, w którym mechanicy wiedzą co robią?
Nie wiem czy się coś nie zmieniło ale na Rychtalskiej jest przyjemny warsztat RESOR- SERVICE oraz w Mirkowie pod Wrockiem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Lis 2014, 21:42

jiGsaw - sporo dziś czytałem o tym IS200 i muszę powiedzieć, że nie natrafiłem jeszcze negatywną opinię o tym aucie (w gąszczu setek pozytywnych opinii). Części oryginalne są drogie, to fakt, ale ponoć są też zamienniki o normalnych cenach, a do tego sporo podzespołów ma zamienniki wspólne z Toyotami. Mnie tam to odpowiada. Jeśli natomiast chodzi o spalanie - rzetelne opinie mówią o 11-12l w mieście. Nie spotkałem jeszcze sytuacji 13-14l. Poza tym od razu wsadzę do auta gaz, więc spalanie, a raczej same koszty przejechania kilometrów, powinny być akceptowalne.

@Koniu - dzięki za informację. ;)
XeoN
Nowicjusz

01 Lis 2014, 21:43

jiGsaw napisał(a):Tak samo nie sluchaj dyrdymalow o jakims padnietym CD, tylko zorientuj sie w realnej trwalosci tego auta

Trudno pojąc że takie mogą być awarie szczególnie właścielom BMW :D
Realna trwałość tego auta więc powtórzę setny raz znam ludzi którzy upalają IS w zabawach torowych turbo/n/a mają przebiegi około 300tyś.km i nic się nie dzieje.
No i jako ciekawostka jest jeden Pan w pobliżu mojego miejsca zamieszkania który hurtowo sprowadzał IS na graty i kiedyś jak z nim rozmawiałem to mówił mi że na 20aut sprowadzonych części blacharskie wysprzedawał na luzie natomiast skrzynie biegów, napędy zostawały mu praktycznie wszystkie...

jiGsaw napisał(a): podatnosci na korozje

nie rdzewieje czyli brak podatności na korozję.
jiGsaw napisał(a):w dostepie do czesci zamiennych/uzywanych,

Jest dostępność nie taka jak populus widziany co 5min ale jest ok.
dla przykładu
- silnik cały około 1k
- skrzynia manual około 200zł
- skrzynia automat około 600zł
- dyfer około 200zł
- sworznie wahaczy do 180zł
- wahacze używki wszystkie za 1 szt. do około 100zł
- amory tył ori kyb 500zł. komplet a zamienniki 200zł
- amory przód ori kyb 550zł a zmienniki 250zł

jiGsaw napisał(a):bo nowe sa bardzo drogie...

Tia ja wiem że w BMW w ASO jest tanio...
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2014, 22:18

To ciekawe, bo w necie dużo piszą o korozji... tak wychwalacie tego lexa i wychwalacie aż sam zacząłem się rozglądać za jakimś dla siebie i nic nie znalazłem... okazuje się, że to auto to głównie nudne limuzyny w automatach, a jak znalazłem jakieś niby sportowe i z V8 pod maską to nic to nie jedzie. :no: Mimo to sam się zastanawiam by nie kupić Lexa i się nie przekonać na własnej skórze. Tylko czy układ wydechowy też tam potrafi przerdzewieć po 6 latach jak w Toyocie? (czyli ponad 3x szybciej niż w BMW średnio).
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2014, 22:35

jiGsaw napisał(a):To ciekawe, bo w necie dużo piszą o korozji...

Miałem z wieloma lexami doczynienia i nigdy nic nie rdzewiało chyba że było bum ...
Na podwórku ma lexa rozebranego na graty z 93r i tez nic nie rdzewieje a już jest praktycznie sama buda.
jiGsaw napisał(a):okazuje się, że to auto to głównie nudne limuzyny w automatach, a jak znalazłem jakieś niby sportowe i z V8 pod maską to nic to nie jedzie.

V8 jest tylko w automacie i jak jechałeś z 1uz V8 czyli ze starym automatem to nie jedzie więc zobacz 3uz np: w gs mk2 jest nowszy automat i 450nm z VVTi więc jedzie i to gitarowo.
Manuale są tylko w is200 którym nie poszalejesz za specjalnie.
jiGsaw napisał(a):Tylko czy układ wydechowy też tam potrafi przerdzewieć po 6 latach jak w Toyocie? (czyli ponad 3x szybciej niż w BMW średnio).

Potrafi przerdzewieć ale za to vvti działa a nie jak w bmw vanos nie działa :ok:
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2014, 22:50

Nie wiem dokladnie o jakim mowisz, pierwszy z brzegu podobny i nie jedzie http://www.zeperfs.com/en/fiche5279-lex ... 0-bva6.htm
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2014, 23:43

Już kiedyś Ci mówiłem ze trzeba testować a nie podniecać się tą stronką ponieważ może jakieś pomiary są prawdziwe ale to co wkleiłeś jest abstrakcją ponieważ niby jest mowa o aucie z 06r. a w tabelkę wpisane parametry Nm auta z 99r. do tego jeszcze przyśpieszenie wpisane z 300tki zresztą na tej samej stronie też jest gs MK2 z tym samym silnikiem i nagle ubywa mu 2sec do 100km/h a jeszcze jest zestawiony z autem z które kiedyś miałem i testowałem i dokładnie było na odwrót niż wyniki na tej stronce, ogólnie testy proponuje zacząć od kierownicy :D
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2014, 23:52

Nie wiem. Chyba jak lex to starsze wersje LS, bo dobre opinie maja, nawet na forum BMW ktos tym jezdzi. Bo sportowych aut to nie ma za bardzo. :angry: Ta stronka w wiekszosci przypadkow dobrze podaje.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika