Bezawaryjny samochód do 15000zł

02 Lis 2014, 01:13

jiGsaw napisał(a):Nie wiem. Chyba jak lex to starsze wersje LS, bo dobre opinie maja, nawet na forum BMW ktos tym jezdzi.

Mają dobre opinie ponieważ są już sztuki mające po 600-700tyś.km z działającą pneumatyką... :D zresztą sam szykowałem się do swap-a to ogladałem angola LSa z przebiegiem prawie 570tyś.km. w którym wszystko działało jak w zegarku.
Ale ogólnie też nie ma co mówić ze tylko Ls-y są takie naj ponieważ silniki, napędy z LSa były stosowane w innych modelach lexa na zasadzie p&p więc jak spotkasz zrobioną V8ke na 600KM to będzie silnik z lexa V8 do 94r na seryjnym dole ze zmienionymi wałkami oczywiście na seryjnych dyfrach montowanych do 05r. w SC/GS/LS... :naughty:
jiGsaw napisał(a):Bo sportowych aut to nie ma za bardzo.

Tak właściwie był jeden problem, nie było manuala wszystko szło ze starodawnymi automatami...
Gdyby lexus SC400 wychodził z manualem np: getragie v160 to sądzę że obrósłby wieksza legendą niż supra bo silnik miał równie pancerny a biorąc pod uwagę pojemność to sądzę że spokojnie podołał by temu co 2jz.
jiGsaw napisał(a):Ta stronka w wiekszosci przypadkow dobrze podaje.

Tu konkretnie dla lexa jest podany Nm z 1uz vvti 98-99r tylko moc 283km dotyczy 3uz vvti a czas do 100km/h jest z oficjalnych danych GS300 mk3 czyli V6 3000.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

02 Lis 2014, 11:05

Największy ból to to, że w IS300 manuale były tylko w wersjach z USA i jak dodać do tego 500KM na seryjnym dole, to mamy cichego killera, z którym mało która M3 da radę.

Przez to, że ludzie nie mogą uwierzyć w tanie części eksploatacyjne Lexusów (na poziomie BMW), tak mało tych aut na drogach. I dobrze. :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Lis 2014, 11:35

Jak ja lubię te dyskusje pomiędzy szybki a jigsaw :roll: mimo że off top to przyjemnie się toto czyta :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Lis 2014, 11:48

dzida napisał(a):Największy ból to to, że w IS300 manuale były tylko w wersjach z USA i jak dodać do tego 500KM na seryjnym dole, to mamy cichego killera, z którym mało która M3 da radę.

Mały oftpiiik :)

Tu muszę Cię zmartwić ponieważ 2jz vvti n/a ma słabsze korby i max co można dmuchnąć na serii to około 400km/500nm ale w lexy bez vvti dmuchasz już znacznie więcej. Mój kolega jeździ w drifcie na 1jz nie otwieranym z seryjnymi wałkami i ma około 480Km i 550Nm...
Co do skrzynki manualnej to też z IS300 (US model) nie świeciła przykładem. Więc pozostaje użycie czegoś zstępczego.
Oczywiście tyczy się to wersji silników n/a vvti czyli ge bo wersje gte czyli np.: supra tt już nie ma znaczenia czy vvti czy non vvti wszystkie są ok.
dzida napisał(a):Przez to, że ludzie nie mogą uwierzyć w tanie części eksploatacyjne Lexusów (na poziomie BMW), tak mało tych aut na drogach. I dobrze.

Ja nie mówię że jest tanio i może fakt znajdziesz graty tańsze do BMW ale jest coś za coś... :)
Oczywiście mówię o popularnych modelach Lexa takich jak GS i IS bo z LSem może być więcej problemów.
szybki
Moderator - Tuning

02 Lis 2014, 11:53

szybki napisał(a):i max co można dmuchnąć na serii to około 400km/500nm

to się przeliczyłem, bo pamiętam, że gdzieś pisałeś o tym, że IS300 ma to coś podobnego co Supra pod maską
szybki napisał(a):Ja nie mówię że jest tanio i może fakt znajdziesz graty tańsze do BMW ale jest coś za coś...

na pewno odpada opcja zaopatrywania się na szrotach co robi mnóstwo Polaków
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2014, 12:02

Wow... Ostro Panowie zajechali z dyskusją o Lexach... xD

To jak już tak się rozkręciła - może poda ktoś konkretne oferty/strony gdzie można kupić kompresory do IS200 (jak podał wcześniej szybki).
No i przy okazji jakieś dobrze wyglądające oferty samych IS200.
XeoN
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 14 09 2011
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Lexus IS 200
Silnik: 2.0 R6 155KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT - prezentacja nowego logo marki
    SEAT zaprezentował światu nowe logo. Metamorfoza swoją kulminację miała na Salonie Samochodowym w Paryżu i prezentuje nową tożsamość oraz projekt marki. Łączy premierę nowego logo ze światowym debiutem nowego Leona. Model ...

02 Lis 2014, 13:03

dzida napisał(a):to się przeliczyłem, bo pamiętam, że gdzieś pisałeś o tym, że IS300 ma to coś podobnego co Supra pod maską

Ma to samo tylko że supry były też różne i IS akurat ma vvti wolnossący który miał cieńsze korby i inne tłoki.
Supra mocno była bliźniacza z gs mk1 i z SC300/400 a trochę z LSem i SCekiem430 a najmniej z ISem bo jest to nowsza konstrukcja która powstała znaczniej później.

Ale pocieszę Cię jak idziesz na maxa czyli w pałer powyżej możliwości seryjnego JZ gte czyli od 6xxkm i 6xxNm to kujesz motorek i wtedy spokojnie możesz użyć zwykłego JZ vvti za 2,5k :D
Zresztą jest w PL "zwykły" 2jz vvti zrobiony na ponad 1000KM na seryjnym bloku po zakuciu. Ciekawostką jest (może plotka) to że te bloki przyjmują około 1KW :D

XeoN później Ci wyślę na PW trochę info o konkretnych osobach bawiących się w ISy
szybki
Moderator - Tuning

02 Lis 2014, 13:59

No widzisz... problem taki, że szybkiego Lexa trzeba sobie samemu zbudować... a jak już byś chciał to zrobić w budzie bez czterech furtek to się zaczyna robić masakra. W BMW masz potężny wybór nadwozi/wersji silnikowych, skrzynek, wersji sportowych/zwykłych, manuali, które są nie do zabicia (wyjątek to 6b z okresu E39 gdzie jak olewasz wymianę oleju to mogą się pojawić problemy z czasem). Tak jak jedne części będą trwalsze w Lexie tak inne w BMW, chociaż jeżeli chodzi o elektronikę to z tego co wiem Lexus wypada wyraźnie lepiej od BMW. BMW za to w materiałach osprzętowy np. wspomniany układ wydechowy. 8)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Lis 2014, 14:11

Kwestia jeszcze dochodzi tego, że BMW kupują tzw. "Janusze", którzy chcą mieć auto sportowe tanim kosztem. Często je katują bez opamiętania, a potem sprzedają jako: "igła, żadnych problemów, auto garażowane i używane sporadycznie". Lexów bądź co bądź jest mniej, więc prawdopodobieństwo trafienia na zakatowany egzemplarz jest znacznie mniejsze. Dlatego też taka jest moja decyzja, bo długo myślałem nad tymi dwoma autami.

XeoN później Ci wyślę na PW trochę info o konkretnych osobach bawiących się w ISy

Ok, to czekam na wiadomość. ;)
XeoN
Nowicjusz

02 Lis 2014, 14:40

jiGsaw napisał(a):No widzisz... problem taki, że szybkiego Lexa trzeba sobie samemu zbudować... a jak już byś chciał to zrobić w budzie bez czterech furtek to się zaczyna robić masakra. W BMW masz potężny wybór nadwozi/wersji silnikowych, skrzynek, wersji sportowych/zwykłych, manuali, które są nie do zabicia (wyjątek to 6b z okresu E39 gdzie jak olewasz wymianę oleju to mogą się pojawić problemy z czasem). Tak jak jedne części będą trwalsze w Lexie tak inne w BMW, chociaż jeżeli chodzi o elektronikę to z tego co wiem Lexus wypada wyraźnie lepiej od BMW. BMW za to w materiałach osprzętowy np. wspomniany układ wydechowy. 8)

Podstawowy problem lexa to brak możliwości dużego wyboru... i jeżeli chciałbym auto do upalania to i tak kupiłbym BMW ale... jak do zwykłej jazdy to wtedy można by polemizować co brać... już nie mówiąc o osobach lubiących automaty.
szybki
Moderator - Tuning

02 Lis 2014, 16:02

ja się osobiście rozglądam za Lexem ale 50sztuk na otomoto to bardzo mało :(
e46 325i stoi na kolejnym miejscu, bo to podobne auto jeśli chodzi o moje kryteria z tym, że nie mam tyle czasu aby jeździć i oglądać dziesiątki aut i wychodzi na jedno...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2014, 21:01

Na olx.pl jest trochę więcej tego, ale nadal zalążek w porównaniu do BMW E46...
XeoN
Nowicjusz

03 Lis 2014, 11:55

[link do oferty na Olx wygasł]

Co możecie powiedzieć po zdjęciach tego egzemplarza? Mam do niego niedaleko, ale niestety na razie nie mam mechanika z którym mógłbym pójść go oglądnąć. A samemu raczej nie znam się na tyle, by wiedzieć na co zwracać uwagę.
XeoN
Nowicjusz

03 Lis 2014, 16:16