REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
shilay napisał(a):error106 napisał(a):shilay napisał(a):Do odcięcia to się ciągnie zanim kupisz, rozsądny sprzedawca się nie pogniewa.
Rozsądny sprzedawca się pogniewa, chyba że chce się pozbyć tylko śmiecia co zawala mu chodnik. najlepiej jeszcze żeby to było uturbione auto i żeby od razu odpalał auto z butem w podłodze.
Przecież ja nic nie pisałem o odpalaniu z butem w podłodze ani nawet o przeciąganiu na zimnym silniku, wszak silnik, który nie potrafi przejść sprawnie do odcięcia nadaje się do mniejszej lub większej naprawy. Nie rozumiem skąd ta "bulwersacja" tym, że ktoś w ogóle mówi o odcięciu. Odcięcie jest po to, żeby nie zarżnąć silnika, nie znam przypadku, żeby się silnik zepsuł od jednorazowego przeciągnięcia na wysokie obroty.error106 napisał(a):a ciągnięcie do odcięcia to głupota bo nie ma tam ani mocy ani momentu
Chyba w VW.
Przykład: BMW M20 ma max moment przy 4k obrotów, max moc przy 6k obrotów, a odcina przy 6250 i to nie jest wyjątek ("bo BMW to dziwne jest", jak niektórzy uważają), niektóre Japońce kręcą się jeszcze dalej za moc maksymalną, ponieważ są lekkie i moment mało wiele się liczy.
error106 napisał(a):200SX max moment mam przy 6400RPM, odcinka dla bezpieczeństwa pozostała na 7800RPM, przy 7200RPM moment spada już do poniżej 1/3 wiec po grzyba kręcić dalej ?
error106 napisał(a):Moc o niczym nie świadczyMimo że max mam przy 6200 auto cały czas mocniej ciągnie ponad bo to od momentu zależy.
error106 napisał(a):Dzięki za wyjaśnienie złego toku myślenia
Swoją drogą, jeśli mówisz że kręci się do odcięcia to czemu auto moje powyżej 7200rpm nie ma przyśpieszenia praktycznie i lepiej zmienić bieg niż ciągnąć dalej ? Czyżby odcinka była za daleko ?
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]