Bezpieczna i ekonomiczna jazda pod górę i z góry

16 Lip 2015, 09:30

Niedawno przesiadłam się z samochodu z automatyczną skrzynią biegów na manualną. Taka zmiana jest niemalże równoznaczna z uczeniem się jazdy samochodem na nowo. Stąd pytanie, jak jeździć samochodem w górach?

W internecie można wiele znaleźć na temat ruszania pod górę, ale już o samej jeździe nie ma wiele. Stąd pytania, jak prawidłowo prowadzić auto przy jeździe po nachyleniu? Jak na podstawie ilości obrotów silnika, prędkości i przyspieszeniu wnioskować o prawidłowym biegu? Ile obrotów silnika będzie odpowiednią wartością dla takiej jazdy? Wyczytałam, że zmiana biegów przy wjeździe na wzniesienie jest niewskazana. Czy rzeczywiście? Jak wyczuć moment na zmianę biegu na niższy? Analogicznie, jak dobrać bieg przy zjeździe samochodem.

Będę wdzięczna (i z pewnością nie tylko ja!) za rady od bardziej doświadczonych kierowców.
moniuszkooo
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Sie 2015, 09:20

Chyba wszystko zależy od wzniesienia. Dawno temu mój instruktor uczył mnie, aby widząc wzniesienie rozpędzić się do takiej prędkości, która pozwoli swobodnie podjechać pod górkę. Na przykład zjeżdżasz z górki, dodaj trochę więcej gazu. Później będzie Ci łatwiej podjechać pod wzniesienie. Tak to brzmiało w teorii.
Osobiście jak jeżdżę to staram się nie schodzić poniżej 2.5tys obrotów na benzynie. Wiadomo, trzeba dodać trochę więcej gazu. I bieg zmieniam na niższy trochę szybciej. Zanim zacznę podjeżdżać pod wzniesienie. Jeśli zrobisz to podjeżdżając to samochód straci moc, będzie wolniejszy.
To tylko moje doświadczenia, może wypowie się jeszcze ktoś inny, kto dłużej jeździ? :)
Kujakov
Początkujący

Prawo jazdy: 07 07 2014
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: BMW.
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1957

28 Sie 2015, 09:41

To, kiedy trzeba zmienić bieg wyczujesz sama - będziesz słyszał jak silnik zaczyna buczeć nz abyt niskich obrotach. Na pytanie przy jakiej prędkości i przy jakich obrotach zmieniać biegi, nikt ci nie odpowie, bo każdy ma inne auto - inny silnik, inna moc, inna pojemnośc, inny styl jazdy itd itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2015, 10:11

Dokładnie wyczujesz sama , "o trzeba zmienić bieg bo ledwo jedzie :)" bez obaw
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

10 Gru 2015, 10:49

Można się tego nauczyć na kursie? ktoś korzystał z takich jazd doszkalających?
tatiankaa
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B7

17 Gru 2015, 19:00

Bardzo ciekawy temat.
Wiele wskazówek, które napisaliście w odpowiedzi do zastosowania od zaraz.
Myślę, że dzisiaj wybiorę jedną rzecz z tych podpowiedzi i też zacznę ją stosować jako kierowca.
paliwo200
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 2002
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: 40 000
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny uBox - samochód generacji Z
    Toyota i zespół studentów Uniwersytetu Clemson przedstawili uBox, samochód koncepcyjny zaprojektowany z myślą o młodych właścicielach start-upów. Współpraca uczelni z dużym partnerem biznesowym ...