Bezpieczne kombi

06 Lut 2008, 14:20

Witam serdecznie

Rok temu powiększyła nam sie rodzina, w związku z tym zastanawiamy sie nad zmianą samochodu na większe. Obecnie jeździmy corsa z 1995 roku.

Najważniejsze dla nas jest bezpieczeństwo. Sugerowałem sie przy wyborze przede wszystkim bezpieczeństwem według testów NCAP. Na kombi mam 20 tysiecy złotych.

Z samochodów wybrałem następujące, niestety moja wiedza się kończy na tym etapie. Dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów.

Volvo V40
Opel Astra II Kombi
Renault Megane kombi

Powyższe samochody maja po 4 gwiazdki w testach Euro NCAP , 5 gwiazdkowych w tej cenie niestety nie ma.

Na razie a ostatnim miejscu jest Renault ze względu na swoja awaryjność, natomiast Volvo jest bardzo fajne ale z rocznika 1999 a Astra z rocznika 2001.

Pomóżcie, aby w miarę wybrać bezpieczny i funkcjonalny samochód.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
keybi
Nowicjusz

Miejscowość: Kostrzyn nad Odrą

06 Lut 2008, 20:48

Najlepszą propozycją wydaje się Astra II, jest najnowsza ze stawki, przeważnie wyposażona w co najmniej 4 poduszki powietrzne, duży wybór motorów, szczególnie polecane diesle. Całkiem zgrabne autko.
Volvo posiada przeważnie 1 poduszkę powietrzną, no ale jak wiadomo swego czasu Volvo było najbardziej bezpiecznym autem na Świecie.
Oto linki do opinii autek:
Opel:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Volvo:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Pzdr
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

06 Lut 2008, 21:15

Bardzo dobrym wyborem jest V40.
Pod względem prowadzenia jak i wykończenia postawił bym ją na pierwszym miejscu jedyne co przemawia na jej nie korzyść to wielowahaczowe zawieszenie które jest drogie w naprawie :( ale i komfortowe podczas jazdy.
Za posiadaną kwotę kupisz egzemplarz <99 roku. Są modele z czterema poduszkami ale najczęściej dostępne są z trzema dwie boczne i przednia kierowcy.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

07 Lut 2008, 20:05

Co powiesz na nieco inne propozycje
Ford Focus Combi
[link do oferty na Allegro wygasł]

Fiat Doblo
l
Zbyszek
Początkujący

Miejscowość: Wałbrzych

07 Lut 2008, 21:42

wg . mnie 1 volvo, 2 renault , 3 astra
74
Początkujący

07 Lut 2008, 23:38

Renault Megane kombi z tych wymienionych a może porozglądaj sie jeszcze :)
Daroo
Początkujący