Bezpieczniki samochodowe płytkowe

23 Paź 2016, 09:28

Pytanie do speca elektryka; bezpieczniki samochodowe płytkowe jak na obrazku (oba 15A niebieskie) wizualnie różnią się tylko kształtem elementu topliwego w środku "U" lub "S". A może ktoś wie czym jeszcze się różnią? Czy kształt topika (a zatem i jego długość) ma na coś wpływ?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

rrawicz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 01 1989
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Fiat

23 Paź 2016, 19:33

Kształt topika nie ma na nic wpływu - ważny jest amperaż bezpiecznika oraz jego rozmiar - są różne wielkości tych bezpieczników. Może też być tak, że mniejszy amperaż to U, a większy amperaż to S.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Paź 2016, 22:19

Ale oba bezpieczniki są 15 amperowe
rrawicz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 01 1989
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Fiat

24 Paź 2016, 10:43

rrawicz napisał(a):Ale oba bezpieczniki są 15 amperowe

MotoAlbercik Ci odpisał:
MotoAlbercik napisał(a):Kształt topika nie ma na nic wpływu

Tu decyduje rezystancja i prąd przy jakim ten drucik się przepali w przypadku przeciążenia instalacji, więc jego kształt nie będzie miał na to wpływu. Oba bezpieczniki na pewno mają ją taką samą. Zawsze tak jest, że przewody mają większą rezystancję więc w przypadku przeciążenia danego układu przepali się najpierw bezpiecznik. Dlatego nie można zakładać bezpieczników o większym amperażu niż przewidział producent.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Paź 2016, 20:49

MotoAlbercik napisał(a):Może też być tak, że mniejszy amperaż to U, a większy amperaż to S.

rrawicz napisał(a):Ale oba bezpieczniki są 15 amperowe

Zgadza się - bezpieczniki mają amperarz odwzorowany wg kolorów. Jak zwykle się zakręciłem i zamiast napisać o wielkości bezpieczników, napisałem o wielkości amperarzu :)
Ale już prostuję sprawę - chodziło mi o to, że są trzy rodzaje takich bezpieczników ( o takim kształcie ) - standard, maxi i mini. Standard ma wymiary 19x20, maxi 29,2x34,2, a mini 16,2x11,2. Chyba dobrze to napisałem.
Z tego co widzę, to jeden jest większy, a drugi mniejszy ( nie chodzi o amperaż oczywiście ). Chyba, że mi się wydaje? Są takie same wielkościowo?
No i oczywiście kształt topika, jak pisaliśmy, nie ma znaczenia. Wązne jest tylko wielkość prądowa. Nie ma znaczenia też wielkość wymiarowa bezpiecznika - czy jest to mini, czy maxi czy standard, to w tym przypadku jest to 15A. I tu wielkośc wymiarowa też nie ma znaczenia. Ważny jest amperaż.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...