Bi-xenon do gollfa

11 Lis 2008, 00:51

Witam, mam pytanie odnośnie bixenonow H4, ba mam zamiar kupić jakiś zestaw na allegro i zamontować go do golfa III ale nie jestem do końca przekonany czy dobrze zrobię montując je - no i czy nie będzie to wieśniacko wyglądało, golf III z xenonami???:/Chciałbym tez się dokładnie dowiedzieć czy muszą byc te spryskiwacze reflektorów czy nie, bo jedni piszą tak, drudzy inaczej, a to ze atestu nie ma,a to ze reflektor nie taki, albo ze wszystko ok, montować i jechać. Byłbym wdzięczny za rade kogoś, kto ma xenony zamontowane nie fabrycznie i podzielił się swoimi odczuciami na temat takiego oświetlenia.
gillette
Nowicjusz

11 Lis 2008, 12:26

nie ma czegoś takiego jak biksenon H4. Są różne palniki np D2. Na szybie reflektora masz wytłoczony znak homologacji E, obok będzie widniał symbol żarówki, z jaką ta homologacja jest ważna. Zakładając ksenony do reflektora na H4, zmienisz rozkład strumienia świetlnego, będziesz przez to oślepiał kierowców z naprzeciwka, poza zmianą barwy światła niewiele więcej zobaczysz, bo światło "ucieknie" gdzieś po krzakach zamiast na drogę. Odnośnie spryskiwaczy, to mają być obowiązkowo, do tego jeszcze układ samopoziomujący (rozporządzenie ministra). Jak cię zatrzyma policja, to potem wychodzą wszystkie takie brudy, a za tym że gaśnica nie ważna, że opony łyse i jeszcze poza mandatem dowód ci zabiorą. Nie zamierzam cię straszyć ale zastanów się czy wywalając tyle kasy na nieprofesjonalne przeróbki, nie lepiej kupić, dobre markowe żarówki. Jechałem autem kolegi z ksenonami i szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś więcej, szczególnie na mokrym, niestety... mimo oryginalności lamp byłem trochę rozczarowany.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    R5 Turbo 3E - auto stworzone do driftu
    R5 Turbo 3E łączy w sobie ultratechniczny design i wybujałe formy z licznymi odniesieniami do sportu samochodowego oraz do świata gier wideo. Takie połączenie przenosi showcar w sferę nowoczesności i technologii na pograniczu ...