Bi xenon Lancia Delta III 2008r

26 Gru 2012, 12:40

Witam. W historii serwisowej samochodu reflektor gazowy został wymieniony juz 3 razy w aso. Koszt reflektora jest duży i zastanawiam się czy nie ma ktoś pomysłu dlaczego ? Czy te bi xenony są jakies wadliwe ? Szkody nie bylo na pewno, kiedy cos jest nie tak to słyszałem że wymiania się jakies żarniki, moduły a nie całe reflektory. Ma ktoś jakiś pomysł, bo niezbyt dobrym rozwiązaniem jest mieć samochód i wymieniać w nim reflektory co jakiś czas...
lukejro
Nowicjusz

Auto: Audi A6 2.4 V6 165 KM

26 Gru 2012, 22:27

Reflektor gazowy... :shock:
Ja tam może już stary jestem, ale pierwszy raz słyszę o takim reflektorze w samochodzie...Czy ktoś mi może coś na ten temat opowiedzieć?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2013, 14:16

Nie chce tu pouczac moderatora heh ale reflektor gazowy to inaczej xenon lub bi-xenon ponieważ w środku soczewki jeśli mamy do czynienia z bi-xenonem choc nie zawsze to w głownej soczewce zanjduje sie gaz :) jak sama nazwa wskazuje jest to XENON dlatego niektorzy uzytkownicy samochodow z tego rodzaju reflektorami tak je nazwyaja :)

a jeśli chodzi o te bi-xenony to może jest to wina modułu sterującego?? przetwornicy lub przetwornika jak tam kto woli heh hm a wymieniana w ASO miałeś wszystko bo samochód pewnie jest jeszcze na gwarancji a jeśli jakaś choć mała pierdółka stanie się w samochodzie z częścią to od razu wymieniana jest na rzecz nową :) mam nadzieje,że coś pomogłem pozdrawiam.
Bądz otwarty na krytke,nie wiesz wszystkiego o samochodach :)
rsstock
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 09 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Golf 3
Silnik: 1.8 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

15 Maj 2013, 09:14

rsstock napisał(a):Nie chce tu pouczac moderatora heh

A dlaczego nie? Technika idzie do przodu, a ja jak pisałem jestem "starej daty" i nie koniecznie za wszystkim nadążam :) Dlatego też pytam.

rsstock napisał(a):w środku soczewki jeśli mamy do czynienia z bi-xenonem choc nie zawsze to w głownej soczewce zanjduje sie gaz

Nigdy o czymś takim nie słyszałem ( co nie znaczy, że tak faktycznie ma oczywiście ) Ale jak zatem w takiej soczewce wymienić palnik?
Wiem, że gaz ( ksenon ) nie jest w soczewkach tylko w samych palnikach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Maj 2013, 07:53

Jak wymienic palnik w xenon??
Palnik to inaczej określenie żarówki mi sie wydaje jestem pewien w 80% wiesz,ale moge sie mylić jestem tylko człowiekiem,pisząc na forum wymieniając sie wiedza lub doświadczeniem też się oczywiście ucze.
Bądz otwarty na krytke,nie wiesz wszystkiego o samochodach :)
rsstock
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 09 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Golf 3
Silnik: 1.8 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

19 Maj 2013, 12:50

Chodziło mi o wymianę palnika w omawianym reflektorze gazowym. Palnik to oczywiście "żarówka" w reflektorach ksenonowych.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Folia do oklejania samochodu. Czy naprawdę jest skuteczna?
    Każdy właściciel samochodu chcę przedłużyć okres cieszenia się nowym i pięknym autem tak długo, jak to możliwe, dlatego stara się chronić go przed uszkodzeniami. W tym celu robi przeglądy techniczne, stosuje drogie oleje ...