"Bicie" kół? Wibracje układu jezdnego

12 Lis 2023, 17:21

Witajcie,
Jestem po zmianie opon na używane w lepszym stanie. Po wymianie opon na "nowe" pojawiło się bicie kół, które narasta przy 60, 80 i 100 km/h. Na kole kierownicy pojawiają się minimalne, ale naprawdę minimalne drgania. Koła zostały zamienione miejscami, opony są inne, koła zostały wyważone. Więc zmiennych jest dużo. Poprzednie opony według mechanika generowały drgania w przedziale prędkości 100-110, ale i tak o wiele mniejsze niż teraz. Od czego zacząć diagnostykę i co może być zepsute? Oczywiście będę zmieniał koła miejscami, ale nie wiem czy prawidłowo okrślę źródło bicia. W jaki sposób można sprawdzić czy felga jest prosta i czy opona nie jest jajowata? Czy są jakieś urządzenia, które mogą dokonać pomiarów i gdzie szukać takich usług?
Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

13 Lis 2023, 12:55

Astec napisał(a):W jaki sposób można sprawdzić czy felga jest prosta i czy opona nie jest jajowata? Czy są jakieś urządzenia, które mogą dokonać pomiarów i gdzie szukać takich usług?
U każdego Wulkanizatora powinieneś to bez problemu sprawdzić. Po wrzuceniu koła na maszynę do wywarzania powinno być widać jak się zachowuje zarówno felga jak i opona. Jak już chcesz dokładnie sprawdzić to poszukaj warsztatu gdzie mają urządzenie do wyważania kół z testem drogowym (ze specjalną rolką dociskową, która symuluje jazdę po drodze).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Przełomowe innowacje Toyoty, o których nie wiedzieliście
    Pierwszy elektryczny SUV na świecie, pierwsze auto wyścigowe z turbo czy też pierwsze sprzęgło bez toksycznego azbestu to tylko kilka z licznych innowacji Toyoty, które zmieniły i nadal pozytywnie zmieniają świat motoryzacji. ...