Bicie podczas hamowania

01 Mar 2023, 18:56

Witam,
Mam problem z moim e46, kupiłem je z biciem podczas hamowania. Wymieniono od razu tarcze z klockami przód i bicie na jakiś czas ustało. Niestety nie pomierzono bicia piasty.
Po przejechaniu paruset kilometrów bicie znowu wróciło, przy wciskaniu pedału hamulca czuć nawet kiedy samochód hamuje a kiedy nie (wyczuwalne przerwy w hamowaniu) czuć to głównie w korku. W dodatku pedał hamulca jest dość miękki na początku i wtedy auto bardzo słabo hamuje, prawie wcale. Dopiero hamuje w jednym punkcie i jest bardzo twardy i trzeba mocno wcisnąć aby auto zatrzymać do zera.
Planuje wymienić od razu piastę, tarcze i klocki i wymienić płyn hamulcowy, ale chcę upewnić się czy to aby na pewno piasta jest przyczyną tych problemów. Może to coś więcej ? Tarcza na pewno nie skrzywiła się z powodu złego dotarcia lub z szoku termicznego.
Proszę o poradę
spgzp0
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

01 Mar 2023, 23:36

spgzp0 napisał(a):Planuje wymienić od razu piastę, tarcze i klocki i wymienić płyn hamulcowy, ale chcę upewnić się czy to aby na pewno piasta jest przyczyną tych problemów. Może to coś więcej ?
Tarcze i klocki wymieniałeś więc wymień płyn hamulcowy i pojedź na rolki sprawdzić siłę hamowania.

Jest różnica czy masz hamulce rozgrzne vs. zimne?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35