Bieżnik w oponach zimowych

Dzisiaj, 09:01

Hej!
Jestem tu nowa i szukam porad dotyczących moich obecnych opon zimowych. Każdy wulkanizator mówi co innego i już sama nie wiem, co o tym myśleć.

Przy tegorocznej, dość łagodnej zimie, wpadłam w poślizg i pojechałam bokiem. Później, podczas lekkich opadów śniegu, auto zachowywało się bardzo niestabilnie przy zmianie pasa. Jestem samotną matką i zależy mi na bezpiecznej jeździe, ale nie mam kogo się poradzić.

Poczytałam, jak sprawdzić rok produkcji opon i stan bieżnika, ale nadal nie wiem, czy powinnam je wymienić, czy może problem leży gdzie indziej. Auto jest na bieżąco serwisowane – wymieniam wszystko, co trzeba. Zrobiłam zdjęcie miernika bieżnika, a opony pochodzą z 2019 roku, tak samo jak auto. Może są już za stare? Jak myślicie? Aktualny przebieg auta to trochę ponad 100 tys. km.

Dziękuję za każdą sugestię i pozdrawiam
KasiaK8
Obserwowany

Dzisiaj, 10:30

Wiek opon (2019) sam w sobie nie jest jeszcze krytycznym problemem - opony zwykle zachowują swoje właściwości przez około 5-6 lat od daty produkcji.

Dokładnej głębokości bieżnika (dla opon zimowych minimalna legalna to 3 mm, ale bezpieczniej mieć przynajmniej 4 mm)

Bieżnik z pierwszego zdjęcia już uważam za za mały

Jeśli głębokość bieżnika jest poniżej 4 mm lub zauważasz nierównomierne zużycie, zdecydowanie warto rozważyć wymianę opon. Biorąc pod uwagę opisane problemy z przyczepnością, bezpieczeństwo Twoje i dziecka powinno być priorytetem.
DCRAFTS
Nowicjusz

Miejscowość: Robakowo

Dzisiaj, 11:49

Dziękuję! Tak myślałam, że wymiana zda egzamin :). Sugerowano mi sprawdzenie auta pod kątem mechanicznym i pozostawienie tych opon w prawie każdej wulkanizacji lub u mechanika. Moim priorytetem jest jak największe bezpieczeństwo, dlatego na wszystko dmucham na zimne – wymieniam, naprawiam itp. Jednak słyszałam już tyle różnych opinii, że wolałam dopytać, czy nie chcą mnie naciągnąć na koszty zakupu opon lub sprawdzania auta.
Tak więc wymieniam opony :) jeszcze raz dziękuję
KasiaK8
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Samochody Lexusa – dzieła mistrzów
    Samochody z wyczynowej linii F Lexusa odznaczają się nie tylko wysokimi osiągami i bardzo dobrymi własnościami jezdnymi – podobnie jak wszystkie modele japońskiej marki premium słyną z niezawodności i doskonałej jakości ...