BIOester-ze stacji BLISKA- czy ktoś tankował do terenówki

20 Lut 2009, 10:53

Witam!
Zastanawiam się czy można by zatankować do Land Rover 300Tdi '96r trochę tańsze paliwko ze stacji Bliska.
Patrzyłem na listę aut, w których można stosować to paliwko (jest na str. Bliskiej), ale żadnej terenówki tam nie ma. Może już ktoś eksperymentował?
pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

20 Lut 2009, 11:42

twardy bądź i zatankuj. później zdaj relację jak się jeździło.
znam kilka opinii o tym paliwie i są skrajnie różne, więc ciężko jest cokolwiek powiedzieć w obiektywny sposób na jego temat. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

22 Lut 2009, 13:54

póki co dam sobie na wstrzymanie. Kumpel do ciężarówki Renault zatankował. Mówi, że ciągnie dobrze, tylko zobaczymy jak sprawdzi spalanie.
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

02 Wrz 2009, 20:39

... no chwilę już minęło, odkąd Kumpel zatankował... i coś wiadomo?

ja śmiało leję do swojego plaskacza i nie narzekam. spalanie wzrosło z 4.8 do 5.0, ale cena jest tego warta... ;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

02 Wrz 2009, 20:49

z tego co mi wiadomo to z tym bioestrem jest tak, że to trafić trzeba, jedno auto na tym śmiga normalnie a drugie nie daje rady. Często ludzie robią tak, że tankują bioester nie wiedząc, że ma on właściwości czyszczące dla silnika, potem gdzieś jadą i wszystkie syfy im się zbierają z ów silnika i auto staje i wyklinają bioester :mrgreen: A tu trza wymienić filtr i zalać ponownie i będzie już normalnie śmigał :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

04 Wrz 2009, 00:16

Wezyrro napisał(a):z tego co mi wiadomo to z tym bioestrem jest tak, że to trafić trzeba, jedno auto na tym śmiga normalnie a drugie nie daje rady.

ogólnie zasada jest prosta: im starszy silnik tym lepiej będzie znosił BIO
w zależności czy mamy silnik wolnossący czy z turbiną to różnice w spalaniu mogą być niezauważalne (wolnossący) do dość dużych (silniki z turbiną)
Mój patrolek śmiga na BIO od dłuższego czasu (tankuje jak różnica między BIO i ON jest min 50 gr)
z większych skutków ubocznych:
większe zużycie elementów gumowych/plastikowych
większa temperatura spalania w wyższych zakresach obrotów
może wywołać "glut" w filtrze paliwa (z zanieczyszczeń z ON potrafi zrobić bardzo ładną capkę i zablokować filtr)
zapach frytkowo-plackowy :mrgreen:
plusy
cichsza praca silnika
brak przydymiania na czarno jak damy w palnik :mrgreen:
cena
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wirtualny salon Audi w Warszawie
    Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...

04 Wrz 2009, 00:19

ale frytkami wali za mną, a z regóły nie jeżdżę sam za sobą, więc dla mnie to nie żadna wada...

a że ciszej pracuje, to myślałem, że to to kwestia autosugestii - też to zauważyłem...
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 00:28

fourup napisał(a):ale frytkami wali za mną, a z regóły nie jeżdżę sam za sobą, więc dla mnie to nie żadna wada...

zreanimuj do końca trupka to będziesz jeździł za mną :twisted: zmienisz zdanie :mrgreen:

fourup napisał(a):a że ciszej pracuje, to myślałem, że to to kwestia autosugestii - też to zauważyłem...
BIO jest bardziej "gęste" przez co bardziej zużyte silniki mają lepiej, :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Wrz 2009, 00:35

pocieszny napisał(a):
fourup napisał(a):ale frytkami wali za mną, a z regóły nie jeżdżę sam za sobą, więc dla mnie to nie żadna wada...

zreanimuj do końca trupka to będziesz jeździł za mną :twisted: zmienisz zdanie :mrgreen:
jak go zreanimuję to będę jeździć szybciej od Ciebie... :D

pocieszny napisał(a):
fourup napisał(a):a że ciszej pracuje, to myślałem, że to to kwestia autosugestii - też to zauważyłem...
BIO jest bardziej "gęste" przez co bardziej zużyte silniki mają lepiej, :mrgreen:
Jakie bardziej zużyte? Sam jesteś bardziej zużyty!! :mrgreen:
Mesiek ma dopiero 1.350mln km... Ty to nazywasz zużyciem silnika?? Tam jest jeszcze oryginalny fabryczny rozrząd i plomby na silniku!!
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 00:46

fourup napisał(a):Mesiek ma dopiero 1.350mln km... Ty to nazywasz zużyciem silnika?? Tam jest jeszcze oryginalny fabryczny rozrząd i plomby na silniku!!
no mój ma troche mniej :???: 1.279.000 km :mrgreen: rozrząd nie dziwota że fabryczny bo i po co koła zębate zmieniać :mrgreen: a plomby to ja też mam :mrgreen:
może i twój młynek z gazem bedzie szybszy :mrgreen: ale za to mój się wkleja dostojniej :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Wrz 2009, 01:02

spoko chłopaki, zobaczymy w sobotę :mrgreen: jeżeli chłop od którego biorę 4-runnera zrobi przegląd to ja będę najszybszy :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

04 Wrz 2009, 01:04

Wezyrro napisał(a):spoko chłopaki, zobaczymy w sobotę :mrgreen: jeżeli chłop od którego biorę 4-runnera zrobi przegląd to ja będę najszybszy :mrgreen:

szybkość to nie wszystko...
może zabawimy się w "kto dalej/wyżej skoczy?"?

:mrgreen:
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 01:09

fourup napisał(a):
Wezyrro napisał(a):spoko chłopaki, zobaczymy w sobotę :mrgreen: jeżeli chłop od którego biorę 4-runnera zrobi przegląd to ja będę najszybszy :mrgreen:

ja wole kto wyżej wyjedzie :mrgreen:
ewentualnie piękniej zatonie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Wrz 2009, 01:21

pocieszny napisał(a):
fourup napisał(a):

ja wole kto wyżej wyjedzie :mrgreen:
ewentualnie piękniej zatonie :mrgreen:

najpiękniej i tak toną troopki... :D :arrow: http://www.marcin.pijemy.pl/data/galeri ... ndex0.html
chociaż parchy wcale nie wiele gorzej :mrgreen: :arrow: http://www.marcin.pijemy.pl/data/galeri ... ndex0.html
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 07:49