Błąd P2015 a problemy z odpalaniem?

26 Paź 2020, 22:10

Witam mam pytanko do forumowiczów czy błąd p2015 w audi a3 8p 2.0 tfsi ccza może powodować problemy z odpalaniem auta ? Chciałem zaznaczyć ze po dłuższym postoju tj kilka godzin auto niekiedy musi zakręcić kilka sekund i dopiero wtedy odpala. Jednak nie zdarzyło się żeby nie odpaliło ale martwi mnie takie ciężkie palenie bo z czasem różnie może być . Z góry dziękuje za odpowiedz
dawiddg96
Obserwowany

26 Paź 2020, 22:35

To typowy błąd klap w kolektorze ssącym i myślę że może to mieć wpływ na dłuższe kręcenie rozrusznikiem zanim silnik odpali. Klapki często nie domykają się i przyczyny mogą być takie jak uszkodzenie samych klepek lub nagar który to utrudnia, dalej wyrobione cięgno które nimi steruje czy sprężynka aż w końcu sam silniczek. Często szamo zdjęcie kolektora i czyszczenie nie do końca pomaga albo problem szybko wraca ponownie.

Silniki 1.8 i 2.0 TFSI posiadają wadliwe klapki kolektorów ssących. Problemem jest ich działanie które może doprowadzić z czasem do poważnego uszkodzenia silnika. Opinia jest taka że klapki te powinno się usuwać ale z kolei jest to niezgodne z przepisami. Jednak usuwając je za wczasu możemy uniknąć awarii która może być bardzo kosztowna.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Paź 2020, 22:58

Czyli wymiana kolektora lub usunięcie klapek ? Z jakimi kosztami się to wiąże ?
dawiddg96
Obserwowany

25 Lis 2020, 12:20

Silniki 1.8 i 2.0 TFSI posiadają wadliwe klapki kolektorów ssących. Problemem jest ich działanie które może doprowadzić z czasem do poważnego uszkodzenia silnika. Opinia jest taka że klapki te powinno się usuwać ale z kolei jest to niezgodne z przepisami.
BluePotato
Obserwowany

25 Lis 2020, 12:30

BluePotato napisał(a):Opinia jest taka że klapki te powinno się usuwać ale z kolei jest to niezgodne z przepisami.
a jakie to przepisy?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator LPG
    Kkalkulator pozwala obliczyć szacunkową różnicę w kosztach eksploatacji samochodu w zależności od zasilania silnika benzyną, a gazem (LPG). Na podstawie danych wprowadzonych do formularza obliczymy przyblizony czas ...