Błąd położenia czujnika pedału gazu

08 Lis 2019, 22:12

Witam
mam taki problem w samochodzie Volvo s40 II 2.4 Benzyna automatyczna skrzynia.Zapalił się czerwony trójkąt i komunikat Engine System Service Urgent po podłączeniu do komputera Błąd położenia czujnika pedału gazu w zakładzie wyczyścili mi wtyczki ale powiedzieli ze trzeba było by wymienić cały pedał dodam ze błąd pojawia się rożnie czasami po 60km a czasami po 1km natomiast jak wyłączę silnik i ponownie uruchomię błędu już nie ma również gdy wyświetla się błąd pedał gazu reaguje normalnie tempomat tez działa i mam takie pytanko jutro wyjeżdżam w dłuższa trasę (400km)na długi weekend i czy z takim problemem jest sens się wybierać czy na dłuższym odcinku taki błąd może unieruchomić samochód na dobre? Proszę o pomoc z góry dziękuje.
tomek412
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 05 2009
Auto: nie mam

09 Lis 2019, 15:47

Przy pedale gazu są pewnie już wytarte ścieżki informujące o jego położeniu po wciśnięciu. Może być tak że w pewnym momencie jest jakaś przerwa i wtedy wywala błąd po czym wiadomo nie można już włączyć tempomatu bo sterownikowi potrzebne są te dane.

Czyszczenie samej wtyczki w tym przypadku na pewno nie przyniesie rezultatu.

tomek412 napisał(a):mam takie pytanko jutro wyjeżdżam w dłuższa trasę (400km)na długi weekend i czy z takim problemem jest sens sie wybierać czy na dłuższym odcinku taki błąd może unieruchomić samochód na dobre?
Oczywiście może ta się zdarzyć, zobacz jednak jak pojawi ci się wspomniana kontrolka z problemem ile masz obrotów wtedy na liczniku. Może się okazać że problem będzie się pojawiał tylko po przekroczeniu np. 3,5 tyś. obr. Jak zaobserwujesz coś takiego to wtedy warto jechać poniżej tych obrotów i teoretycznie powinno być ok.

Pamiętaj żeby ten pedał jak najszybciej wymienić jak wrócisz bo pewnie już wyjechałeś :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Lis 2019, 12:52

Błąd ponownie się wyświetlił lecz na szczęście pedał gazu reagował normalnie muszę zlecić mechanikowi wymianę bardzo dziękuje za wyjaśnienie i pomoc :)
tomek412
Nowicjusz

16 Lis 2019, 15:19

Daj znać czy po wymianie będzie ok...
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Lis 2019, 00:01

Daj znać czy po wymianie będzie ok...

Po wymianie na nowy pedał gazu błąd sie ponownie nie wyświetlił a przejechałem juz na nowym 1300km :) Dziękuje za pomoc
tomek412
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowa Dacia Duster na wyższym poziomie
    W designie zewnętrznym Nowej Dacii Duster pojawiają się zmiany podkreślające jej terenowy charakter. Zmienia się również wnętrze, w którym zobaczymy nową deskę rozdzielczą, nowe tapicerki, nowy zespół ...