Błąd przepustnicy i brak reakcji na pedał gazu

30 Sty 2017, 23:00

Witam, wiem, że podobnych tematów było już multum, a generalnie w żadnym nie ma rozwiązanie usterki. Czynnik jest pogodowy pewnie, bo ostatnio występował w lipcu, powtórzył się teraz (duża wilgoć powietrza) wtedy wymieniałem cewkę + kable, świece, została usunięta kostka od pedału gazu, zlutowanie na sztywno, wyczyściłem dokładnie przekaźniki, bezpieczniki pod maską. Był spokój do teraz. Symbol spirali włącza się co kilka sekund i blokuje pedał gazu, mogę jechać ale tylko 10 km/h. Przepalenie silnika niweluje problem ale tylko na kilkanaście sekund i znów zapala się kontrolka i blokada gazu.

Błąd jaki wyświetla amatorskie oprogramowanie do kabla to:
P0120 - Przepustnica/czujnik położenia pedału/przełącznik A - usterka
P0790 - Przełącznik praca - normalna/osiągi - usterka \

Co mogę jeszcze zrobić, jestem już tym załamany szczerze...
Clio II, 1.2 75 KM / 55 kW 16v 2001 r benzyna
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Lut 2017, 19:26

Sprawdzałeś czy przy pedale gazu nie jest mokro i czy z podszybia nie dostaje tam się jakimś cudem woda? W pedale gazu tzn. w czujniku powinny być dwie niezależne ścieżki jeżeli jedna padnie to jeździsz na drugiej, ale jak padną obie to tracisz gaz. Może tu jest problem?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...
    Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...