Błąd w dowodzie rejestracyjnym - warto prostować?

24 Lip 2014, 16:16

Najpierw witam wszystkich :)

W czym rzecz:
Kupiłem ok. miesiąc temu używany samochód, Opla Corsę B 1999r, zarejestrowany pierwszy raz w 2000r w Żorach. Druga rejestracja (moja) w Rudzie Śląskiej. Dwa dni temu odebrałem "twardy" dowód rejestracyjny i zauważyłem w nim, że zamiast 48 kW, mam wpisane 65 kW. Jest to oczywista urzędnicza pierdoła pisarska, zwana pieszczotliwie pomyłką, gdyż 65 to ten samochód ma koni.

Telefon do UM w RŚ:
"Tak było wpisane w poprzednim dowodzie. Musi Pan dostarczyć albo zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów, albo dokument homologacyjny."

Telefon do SKP:
"Zaświadczenie płatne jest 60zł"

Telefon do Opel Polska:
"Dokument homologacyjny jest płatny." (Nie dowiedziałem się ile.)

Ponowny telefon do UM RŚ:
"Proszę zadzwonić do Żor, ale prawdopodobnie dokumenty źródłowe zostały zniszczone po 5 latach od pierwszej rejestracji."

W Żorach telefony przestaje się odbierać co najmniej 15 minut przed końcem pracy, więc się nie dodzwoniłem.

Telefon do ubezpieczyciela (Korzystam z polisy poprzedniego właściciela, gdyż została w całości opłacona.):
"Moc w dowodzie nic nie zmienia, proszę się nie martwić, Pańskie OC jest ważne."

I w końcu pytanie, czy warto to rozgrzebywać, czy po prostu to olać, ewentualnie poczekać do przeglądu i spróbować załatwić jakiś papierek przy okazji?

Tak to jest, niektórzy kupują sportowe części, żeby podnieść moc, a mnie samochód stuningował jakiś ignorant z urzędu.
margry
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 05 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Corsa B 3d
Silnik: 1.2 16v 65km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Lip 2014, 17:35

Niby pierdoła ale...
margry napisał(a): ewentualnie poczekać do przeglądu i spróbować załatwić jakiś papierek przy okazji?
Oczywiście na razie daj na luz ale jak napisałeś z okazji NTBT niech diagnosta wystawi Ci zaswiadczenie gdzie będziesz miał poprawioną moc silnika bez dodatkowej opłaty/bynajmniej ja tak robię/.Na podstawie tego wtedy WK poprawi moc silnika w DR i po zawodach... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator zimą
    Śnieg, ostry mróz… jednym słowem zima – to czas, kiedy nawet najlepsze akumulatory potrafią zawieść i spowodować, iż nasz samochód w pewnym momencie po prostu nie odpali. Co robi wtedy kierowca? ...