16 Mar 2019, 05:50
Witam, mam następujące pytanie - w środę zostałam ukarana mandatem - wyprzedzanie za jednym manewrem auta na przejściu dla pieszych i na skrzyżowaniu - kara 500zl i 15 pkt karnych. Czytając jednak rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego z 25 kwietnia 2012 roku nasuwa mi się pytanie czy aż tak wysoka kara była słuszna. Cytuje paragraf 2: „Jeżeli w związku z wyprzedzaniem tego samego pojazdu albo kolumny rowerów, wózków rowerowych lub kolumny pieszych kierowca dopuścił się naruszeń określonych w załączniku nr 1 kodami B 02, C 11 lub F 01 do F 09, do ewidencji wpisuje się to naruszenie, któremu przypisano największą liczbę punktów. Jeżeli dwu lub więcej naruszeniom przypisano taką samą liczbę punktów, wpisuje się to naruszenie, które ma mniejszy znacznik literowy i liczbowy.” Wyprzedzanie na przejściu dla pieszych to kod B02, wyprzedzanie na skrzyżowaniu F06. Zgodnie z tym jak rozumiem powyższe słowa adekwatna kara to 300zl i 10pkt karnych. Czy w tej sytuacji mogę odwołać się skoro przyjęłam mandat? Pozdrawiam!