Błędnie naliczone punkty karne?

16 Mar 2019, 05:50

Witam, mam następujące pytanie - w środę zostałam ukarana mandatem - wyprzedzanie za jednym manewrem auta na przejściu dla pieszych i na skrzyżowaniu - kara 500zl i 15 pkt karnych. Czytając jednak rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego z 25 kwietnia 2012 roku nasuwa mi się pytanie czy aż tak wysoka kara była słuszna. Cytuje paragraf 2: „Jeżeli w związku z wyprzedzaniem tego samego pojazdu albo kolumny rowerów, wózków rowerowych lub kolumny pieszych kierowca dopuścił się naruszeń określonych w załączniku nr 1 kodami B 02, C 11 lub F 01 do F 09, do ewidencji wpisuje się to naruszenie, któremu przypisano największą liczbę punktów. Jeżeli dwu lub więcej naruszeniom przypisano taką samą liczbę punktów, wpisuje się to naruszenie, które ma mniejszy znacznik literowy i liczbowy.” Wyprzedzanie na przejściu dla pieszych to kod B02, wyprzedzanie na skrzyżowaniu F06. Zgodnie z tym jak rozumiem powyższe słowa adekwatna kara to 300zl i 10pkt karnych. Czy w tej sytuacji mogę odwołać się skoro przyjęłam mandat? Pozdrawiam!
amazilia
Obserwowany

18 Mar 2019, 11:13

amazilia napisał(a):Zgodnie z tym jak rozumiem powyższe słowa adekwatna kara to 300zl i 10pkt karnych
Nie do końca punkty otrzymujesz za B02 bo jest ich więcej ale kwota mandatu już w tym przypadku sumuje się więc tu się nie zmieni i zostanie 500zł.

Tu masz dokładną informację: "W przypadku popełnienia wykroczenia przez kierowcę oznaczonego kodami B02, C11 lub od F01 do F09 podczas wyprzedzania pojazdu, kolumny pieszych lub rowerów, otrzyma punkty tylko za naruszenie o największej liczbie punktów, a w przypadku tej samej liczby − za to wykroczenie, które ma mniejszy znacznik literowy i liczbowy".

Jak chcesz się odwołać to z tego co wiem masz 7 dni od przyjęcia mandatu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nie obsługuj nawigacji w czasie jazdy!
    Nawigacja satelitarna ułatwia życie rzeszy kierowców, pozwalając bez problemu poruszać się po nieznanych rejonach. Z drugiej strony korzystanie z takiego sprzętu w czasie jazdy może być przyczyną zagrożenia na drodze. ...