Błędny numer VIN w dowodzie rejestracyjnym

20 Mar 2023, 13:19

Witam, byłem dzisiaj na przeglądzie i niestety moje auto nie mogło go przejść, ponieważ numer VIN w dowodzie rejestracyjnym nie zgadza się z tym co jest na nadwoziu. I teraz zgłaszam się tu do was o jakąś poradę co w tej sytuacji mogę zrobić, czy mam próbować szczęścia w innej Stacji Kontroli Pojazdów czy mogę się z tym udać do wydziału komunikacji. Proszę o szybkie porady z dniem dzisiejszy przegląd mi się skonczył.
Daniel001
Nowicjusz

20 Mar 2023, 14:17

Musisz zgłosić się do wydziału komunikacji i tam wyjaśnić całą sytuację. Warto jednak sprawdzić czy w dokumentach zakupu auta (umowa, faktura) masz wpisany prawidłowy VIN taki jak na nadwoziu (nie wiem jak długo użytkujesz auto). Czasem zdarza się że błędny numer VIN to wina pracownika urzędu i nie powinno być problemu z wyjaśnieniem tej sytuacji. Problemy mogą być jak niepoprawny VIN widniał w bazie już u poprzedniego właściciela i u Ciebie został powielony.

Sprawdź czy wszystkie miejsca z VINem na nadwoziu są takie same i jedyna różnica jest między dowodem, a nadwoziem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Mar 2023, 11:56

Tak, wszystkie numery się zgadzają na nadwoziu jedyny błąd widzę w dowodzie rejestracyjnym. Teraz chyba jedyna możliwość udać się do Wydziału Komunikacji i załatwienia tej sprawy, mam nadzieję że tylko to będę musiał zrobić i że to wina po stronie urzędnika.
Daniel001
Nowicjusz

23 Mar 2023, 12:14

Myślałem ze już to załatwiłeś :)

Patrzyłeś w umowie kupna samochodu czy tam był prawidłowy numer?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...