Bledy w dokumentach- rejestracja samochodu sprowadzonego.

05 Mar 2011, 22:30

A powiedzcie mi taką rzecz, bo to mi chodzi po głowie. Może przyjąć, że samochód został sprowadzony jako ciężarowy (więc nie ma akcyzy) i wszystko OK, a po sprowadzeniu ale przed rejestracją, przerobiony na osobowy (więc już na terenie RP) co potwierdza badanie techniczne? Jeżeli tak można (no bo niby czemu nie), to rozwiązywałoby sprawę akcyzy, bo samo stwierdzenie że teraz jest osobowym to pikuś. Został odpowiedni przerobiony i OK.
Chyba że z jakiegoś powodu nie można przerabiać przed rejestracją, lub po takiej przeróbce (po sprowadzeniu ale przed rejestracją) nagle trzeba uiścić akcyzę.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

05 Mar 2011, 22:47

mstrucz napisał(a):Chyba że z jakiegoś powodu nie można przerabiać przed rejestracją,

Nie ma ku temu zadnych przeszkod.Pojazd musi jedynie odpowiadac warunkom tech.dla pojazdu osobowego i po problemie.No moze nie tak az do końca bo jak zwykle u nas klania sie interpretacja przepisów.W jednym WK jest to zgodne z przepisami a natomiast w innym zadaja najpierw rej.pojazdu na terenie Polski a dopiero pozniej tzw.zmiany konstrukcyjne i przeróbka z cięzarowego na osobowy..
mstrucz napisał(a):lub po takiej przeróbce (po sprowadzeniu ale przed rejestracją) nagle trzeba uiścić akcyzę.

Temat ten juz był na tym forum wałkowany a więc tylko kwestia znależć to i poczytać.Moge jedynie nadmienic ze ci co dokonali takich zmian zaczeli miec problemy z UC.Nie bede sie jednak na ten temat wypowiadal gdyz nie posiadam zbyt duzej wiedzy w tym temacie.....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Mar 2011, 14:11

Przy opłacaniu akcyzy ojciec zrobił błąd i powiedział, że to nie on sprowadził ten samochód tylko poprzedni właściciel, niby udało się akcyzę opłacić ale skserowali umowę miedzy nim a poprzednim właścicielem który po sprowadzeniu powinien był opłacić to. Teraz nie ma jak tego zrobić wyjechał za granicę i szybko nie wróci. I tak myślałem, żeby "spisać" nową umowę między ojcem a poprzednim właścicielem tyle, że w Niemczech, wtedy wyjdzie, że to ojciec sprowadził go. Jeśli jest przepływ informacji między skarbówką a celnym i znajdą tą umowę to będzie można wykręcić się, że to była umowa przedwstępna czy co tam :lol: Jak myślicie przejdzie to?
veq
Nowicjusz

Miejscowość: polska

09 Mar 2011, 19:33

I tak myślałem, żeby "spisać" nową umowę między ojcem a poprzednim właścicielem tyle, że w Niemczech, wtedy wyjdzie, że to ojciec sprowadził go. Jeśli jest przepływ informacji między skarbówką a celnym i znajdą tą umowę to będzie można wykręcić się, że to była umowa przedwstępna czy co tam Jak myślicie przejdzie to?

W takich sprawach to tylko i wyłacznie twoja decyzja.Ja mowię w prosty sposób:jak bys nie zrobił tak pozniej mozesz załowac... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Mar 2011, 14:44

a co ja mogę teraz zrobić? czekać pół roku i patrzeć jak rdzewieje?
veq
Nowicjusz

Miejscowość: polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace City Verso (od 2019)
    Oto współczesny odpowiednik Toyoty Verso – czyli osobowy kombivan segmentu C, którego pełna nazwa to Toyota Proace City Verso. Auto dysponuje 5 lub 7 miejscami oraz bagażnikiem o pojemności do 775 lub ...