Bliski kontakt z krawężnikiem - Proszę o szybką pomoc

04 Sty 2013, 18:07

Witam ostatnio jechałem swoją ukochaną skodą Fabia i naglę wpadłem w poślizg (nie jechałem jak wariat było po prostu bardzo ślisko) Chciałem opanować poślizg jednak z naprzeciwka jechał samochód więc wolałem nie ryzykować więc uderzyłem prawym przednim kołem o krawężnik. Oczywiście kołpak się połamał. A felga w jednym miejscu się wygięła ale nie jakoś bardzo mocno ujechałem na normalnie na parking i sprawdzałem czy uchodzi powietrze po tym jak się upewniłem że wszystko jest ok oprócz tej felgi rozpocząłem podróż powrotną jednak było czuć ewidentne bicie na kierownicy przy prędkości powyżej 25km/h. I tu moje pytanie jak myślicie czy to zostało wywołane skrzywieniem felgi i jej naruszeniu ( na pewno się jakoś rozregulowała) I teraz tak myślałem czy wystarczy tylko wyprostować felgę i wyważyć koło czy też będę musiał podjąć jakieś inne kroki.

Z góry dziękuje za odp

PS. Zdaje mi się że raczej nic innego się nie zepsuło ponieważ trochę do domu musiałem jechać i oprócz bicia na kierownicy nic się nie działo.

Prosiłbym jeszcze raz o szybkie odpowiedzi :)
daro97
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia I

05 Sty 2013, 01:23

daro97 napisał(a):I teraz tak myślałem czy wystarczy tylko wyprostować felgę i wyważyć koło
Na dzień dobry:
1/Prostowanie lub wymiana felgi..
2/Wywazenie calego koła
3/Po montazu jazda probna...
4/Jezeli nic sie nie bedzie działo to tylko jezdzic... :wink:
Ps.Czy po tym "pocalunku"koło kierownicy nie zmieniło połozenia np.lekko w prawo lub lewo... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Sty 2013, 17:18

Powiem szczerze ze nie zauważyłem aby z kierownica sie coś stało nie licząc tego ze teraz bije gdy sie jedzie no ale mam nadzieje ze wyprostowanie felgi i wyrażenie koła wszystko załatwi
daro97
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia I

22 Sty 2013, 10:20

i jak wystarczyło prostowanie felgi czy może miałeś coś jeszcze do roboty? Sam miałem podobną akcję wczoraj i ciekaw jestem czy czekają mnie dodatkowe koszta.
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

25 Sty 2013, 15:43

A w Twoim przypadku co się dokładnie stało? Podaj szczegóły. Myślę,że tutaj samo prostowanie nic nie da,jeżeli siła uderzenia była duża,cała felga bedzie do wymiany.
WiecejOpon
Początkujący

Auto: Seat Leon I

28 Sty 2013, 11:56

U mnie już po sprawie. Generalnie okazało się, że uszkodzenie było poważniejsze niż myślałem. Podjechałem do serwisu Uni-Car w Toruniu to powiedzieli, że miałem sporo szczęścia, że koło nie odpadało od razu. Oczywiście felgę też szlag trafił. No, ale mam nadzieje, że teraz to już tylko lepiej ;)
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Masz problem z kodem do radia to pisz
    Rozkoduję prawie każde radio. Warunek to muszę znać numer seryjny , najlepiej przysłać wszystkie oznaczenia, znajdujące się na bocznej ściance twojego radia.