Blow off, bov zawór upustowy pytanko ?

17 Mar 2011, 18:19

Witam chciałbym sie dopytać was jak zainstalować coś takiego jak tu

link :

[link do oferty na Allegro wygasł]
z tego co wiem sa blow off w diesel i bezyna

mozecie podać mi czesci linki jakie kupic by to zainstalować

sory za takie pytania ale zielony w tym jestem
PFK
Nowicjusz

Miejscowość: Zambrów

17 Mar 2011, 18:27

a masz Turbine która dmucha powyżej 1,2 bara??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Mar 2011, 18:32

a trzeba turbine ? hmmm... nie wiedzialem o tym.
a sa jakieś czsci co bez turbiny dzialalo by ?

tylko nie wyskakiwac mi z gwizdkiem na allegro za 10zl co fake turbo :)

[ Dodano: 17 Marzec 2011, 17:34 ]
aha i co daje ta turbina oprócz koni ? wieksze spalanie z tego co slyszalem ?
PFK
Nowicjusz

Miejscowość: Zambrów

18 Mar 2011, 16:18

1. w dieslach jest wastegate a nie blow off
2. blow off bez turbiny nic ci nie da
3. po założeniu turba spalanie sie zwiększy bo turbo daje więcej powietrza do cylindra a im więcej powietrza tym więcej paliwa trzeba
4. widac że próbujesz sie bawic w tuning więc jak bardzo chcesz to najpierw załóż dobre zawieszenie i szersze koła będziesz miał lepsze prowadzenie potem zajmij sie hamulcami a na koniec mocą. Co z tego że będzie duża moc jak na zakręcie samochód nie będzie dawał rady
p.s.
i w razie jak byś nie wiedział to blow off upuszcza powietrze doładowane
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam

18 Mar 2011, 17:25

Sikora95 napisał(a):1. w dieslach jest wastegate a nie blow off
śmiem się kłócić :mrgreen: montuje się i to i to a czasem i jedno i drugie na raz, wszystko zależy od dołądowania i pomysłu na upuszczenie powietrza doładowania, i ile chcemy stracić z prędkości turbiny ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

19 Mar 2011, 18:53

tak masz racje ale mam wrażenie, że więcej jest wastegate-ów przynajmniej ja w dieslach tylko z nimi sie spotkałem
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie są rodzaje/style tuningu? - opisy
    W tym temacie przedstawiamy style i rodzaje tuningu. Jeżeli znacie jakiś rodzaj tuningu który nie został jeszcze opisany to zapraszam do dodania go poniżej wraz z opisem i jeżeli to możliwe zdjęciem samochodu który ...

19 Mar 2011, 19:31

a to dlatego że lepiej i taniej wyhamować turbinę o niskim ciśnieniu doładowania (większość cywilnych samochodów w tym i benzyn)
ale zauważ jednak że większość dużych silników ma i wastegate i blowoff a to z kilku powodów, w pewnym momencie ilość i ciśnienie gazół wylotowych może być tak duża że wyhamowanie turbiny może być nieskuteczne ( duży silnik wysokie obroty mocna dawka paliwa) i w takim wypadku przy turbinie o większym stopniu dołądowania dochodziło by do coraz szybszego kręcenia się turbiny, zwiększania ciśnienia w kolektorze dolotowym i BUM mamy gotowe ;)
a tak to nadmiar spręzonego powietrza uchodzi przez blow-off wastegate delikatnie hamuje turbinę a my wbijając kolejny bieg mamy rozpędzoną turbine która pompuje powietrze do kolektora ;)
czasem w "sportowych" benzynach nie stosuje się west-gate aby nie hamować turbiny, a stosuje się tylko blow-off do upuszczania sprężonego powietrza przy spadku obrotów silnika (charakterystyczne sapanie o które chodzi większości "tunerów") :mrgreen: i przy następnym biegu mamy rozpędzoną turbinę która daje nam od razu kopa ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Wrz 2013, 21:06

nie trzeba turbiny wystarczy ze kupisz jakąkolwiek część do zaworu i zamontujesz przy silniku wierze stereo...
rojto
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 1931
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: 1.9
Silnik: fiat
Paliwo: Hybryda
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020