BMW 1 do 30 tyś

07 Mar 2016, 00:12

Witam,

Kiedyś już założyłem tutaj temat z zapytaniem o samochód do 25 tyś. Od tego czasu mój budżet trochę urósł i wynosi on 30 tyś. Nie chciałem odkopywać tematu bo jest już trochę nieaktualny.
A więc tak sprawa wygląda następująco. Potrzebuje samochodu raczej do krótkich dystansów więc będzie to benzyna. Może to być hatchback lub sedan bez różnicy.
Wcześniej myślałem o jakiejś bmw e46 lub audi a4 b6 ale chyba już ciężko znależć coś zadbanego i w miare młodego ( tak wiem rocznikiem sie nie jeździ).
Znalazlem w okolicy fajna BMW 1. NIestety nie mam doświadczenia i cięzko z aukcji mi coś wywnioskować:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Warto jechać obejrzeć ? i czy wogole w tym budzecie jest szansa znależć jakiś model z silnikiem wiekszym niż 1.6 ?

Jeszcze myślalem o Hondzie Civic Ufo. A może powinienem zwrócić uwagę na coś zupełnie innego? Zależy mi przede wszystkim na tym aby samochod był w miare bezawaryjny a w dodatku chciałbym aby oprocz jazdy z punktu A do B odczuwał z tego frajde ( komfort )
pablo999
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 1991
Auto: Nie mam

07 Mar 2016, 09:31

Ufo znajdziesz z silnikiem 1.8 w dodatku to bardzo oszczędny silnik ale nie nazwałabym go komfortowym autkiem bo ma twarde zawieszenie, znajomy ma takie auto i narzeka że jest ciasne w środku.
A może Lexus?
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Mar 2016, 11:04

pablo999 napisał(a):Znalazlem w okolicy fajna BMW 1. NIestety nie mam doświadczenia i cięzko z aukcji mi coś wywnioskować:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 7c67963bc0

Kiedy widzę w opisie ogłoszenia "sztuczkę" z rocznikiem (to auto z 2005 roku, a nie 2006) wiem, że i pozostałe informacje (w tym bezwypadkowość i przebieg) mogą być podobną "sztuczką". Cena to swoją drogą też niezła sztuczka - sprowadzone, opłacone auto pozycjonowane jako premium z niskim przebiegiem z rocznika 2005 i 27.900 zł? Takie rzeczy tylko w komisie :ok:

pablo999 napisał(a):Jeszcze myślalem o Hondzie Civic Ufo.

pablo999 napisał(a):chciałbym aby oprocz jazdy z punktu A do B odczuwał z tego frajde ( komfort )

UFO to zaprzeczenie komfortu, BMW E87 zresztą też. Jeśli ma być komfortowo przyjrzyj się Francuzom - Citroen C4, Renault Megane III.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

07 Mar 2016, 11:09

Auto z Belgii - poproś o numer certyfikatu Carpass sprawdzisz sobie przebiegi itp. Jeżeli chodzi o BMW 1 to nie polecam 1.6 - silnik zbyt słaby.
Z UFO - pamiętaj żeby w cenę auta wliczyć sobie AC - dobre AC.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

07 Mar 2016, 12:37

Co do certyfikatu to widze, ze jest wrzucone scan zdjecia w ogłoszeniu. Z tego co wyczytałem można chyba to sprawdzić na stronie ; https://professionals.car-pass.be/verif ... _locale=fr aczkolwiek chyba trzeba mieć tam jakieś konto.

Czyli rozumiem, że to BMW to raczej jakaś smiema ze względu na to, że w tej cenie jest juz wliczona kwota za sprowadzenie samochodu opłaty itd + marża dla sprzedajacego. Wychodzi na to, że samochod mogl być zakupiony za 23-24 tyś ?
W takim razie czy w tej cenie po prostu nie warto szukać takich samochodów czy próbować szukać krajowych ?

Co do Civic też bardzo mi sie podoba i chyba z utrzymaniem nie będzie jakiegos dużego problemu.

Odnosnie Lexusa kiedyś myślalem o is200 ale ciezko chyba znalezc cos fajnego (mało aukcji) i tez nie wiem jak z utrzymaniem. Pewnie częsci drogie jak ch...a.
pablo999
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 1991

07 Mar 2016, 17:47

Wg mnie szkoda kasy na serię 1 szczególnie, że w podobnych cenach chodzą trójki.

pablo999 napisał(a):Odnosnie Lexusa kiedyś myślalem o is200 ale ciezko chyba znalezc cos fajnego (mało aukcji) i tez nie wiem jak z utrzymaniem. Pewnie częsci drogie jak ch...a.

Ja szukałem swojego pół roku ale jak chcesz to kupisz szybciej, bo dwóch z forum lexusa sprowadza.
Z tymi częściami to idiotyczne stereotypy od Januszów. Utrzymanie jest na poziomie BMW e46 i A4 B6 1,8T.
Zresztą poczytaj sobie temat w mojej stopce.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła drogowe
    System automatycznych świateł drogowych automatyzuje – jak sama nazwa wskazuje – przełączanie świateł z drogowych na mijania i odwrotnie. Nie eliminuje jednak problemu, jakim jest gorsza widoczność wynikająca ...
    Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...