BMW 118d vs Alfa Romeo Giulietta

23 Sty 2011, 10:49

No właśnie to ten test, a tu twierdzą że Alfa słabo się prowadzi. Więc albo nie jeździli albo jechali na fotelu pasażera i kierowca jeździć nie potrafił :)
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

23 Sty 2011, 11:06

fiko7 napisał(a):No właśnie to ten test, a tu twierdzą że Alfa słabo się prowadzi. Więc albo nie jeździli albo jechali na fotelu pasażera i kierowca jeździć nie potrafił :)

Tylko czy takie testy są obiektywne i do konca prawdziwe?

Jest na YTB filmik gdzie nowa Laguna jest szybsza od EVO X i Imprezy STI, jak się potem okazało EVO i STI miały opony nabite do 5barów :grin:

Pozatym trudno jednoznacznie okreslic co to znaczy, że auto dobrze się prowadzi. Ja ostatnio od klienta usłyszałem, że Corsa D to dla niego auto ktore najlepiej się prowadzi, po zapytaniu skad takie wraznie stwiedził, że jest elektryczny układ wspomagania i kierownica zawsze lekko chodzi nawet przy 180km/h co daje większa precyzje skrecania :lol: :lol: :lol:

Pozatym porownywanie auta FWD do RWD tez jest nie porozumieniem, te samochody maja zupełnie odmienną charakterystyke prowadzenia, ktora dla jednemu odpowiada drugiemu nie. Mi z góry lepiej jezdzi się samochodem tylnio napędowym a to dla tego, że jest nad nim większa kontrola niz nad FWD.

Totalnym nie porozumieniem jest wyrazanie swoijej opini o jakims samochodzie na podstawie jakiegos testu z YT, niestety ale nikt z Was sobie nie zdaje sprawy na jakiej zasadzie takie testy są robione, wiem bo mam znajomych w Moto Interi, dostaja samochody, czesto redaktor naczelny dostaje jakies auto np na 2-3 miesiace a w zamian za to pisze o samochodzie w wiekszosci w superlatywach. Pamietam przykład ze skodą, znajomy dostal Superba 3.6 i w tym samym czasie Octavie RS Diesla do testów. Oczywiscie nikt nie mówi wprost o tym dlaczego auto ktore jest warte 160k ktos mu pozycza na 2 miesiace od tak, ale kazdy kumaty wie o co chodzi. I uwierzcie, że to tak się napędza, niby dlaczego w jednej gazecie auto wygrywa a w drugiej w podobnym tescie jest na samym koncu?
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

23 Sty 2011, 11:20

Ale jak wiadomo Alfa słynie z bardzo dobrego prowadzenia i ja to potwierdzam ze swojego doświadczenia, a w życiu miałem już kilkadziesiąt samochodów.
fiko7
Stały forumowicz

23 Sty 2011, 11:27

Jak wiadomo jak wiadomo... ktos powiedzial, gdzies usłyszałes itp.

Jak na FWD prowadzi się dobrze to trzeba przyznac, stylistyka tez super.

Ja takie silniki jak 1.4 Turo 170 z góry skreślam, tak samo jak 1.2TSI w VAGu, dla mnie to skrajny idiotyzm budowac silnik, który z załozenia ma byc ekonomiczny ( bo mały ) a jak się potem okazuje pali w miescie prawie 10l. Wole 2.0 160koni wolnnossące w Imprezie, ktore pali 12l ale jest naturalnym silnikiem....
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

23 Sty 2011, 11:55

fiko7 napisał(a):Ale jak wiadomo Alfa słynie z bardzo dobrego prowadzenia i ja to potwierdzam ze swojego doświadczenia, a w życiu miałem już kilkadziesiąt samochodów.

Jak na FWD tak. Tylko w Alfie masz napęd na przód i silnik ze skrzynią leżące na przedniej osi, co jest nie do przeskoczenia, BMW oferuje inną klasę prowadzenia w tej klasie aut.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Sty 2011, 12:00

Wracając do tematu to:
[link do AutoGaleria wygasł]
opis wersj która interesuje autora tematu.
JigSaw może trudno Ci w to uwierzyć ale jest trochę przednionapędowych samochodów które prowadzą się lepiej niż e30(dorzucę tu swoje W202 żebyś się nie obraził).
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Mitsubishi Pajero Sport i Mitsubishi L200 Expedition Camper
    W najbliższy weekend, 17 i 18 listopada podczas wystawy 4x4 Offroad Show Poland, polski oddział Mitsubishi Motors zaprezentuje klientom model Mitsubishi Pajero Sport. To jedyny egzemplarz tego modelu w Polsce a celem prezentacji ...

23 Sty 2011, 12:03

Tak, ale są to samochody projektowane od podstaw pod tor, które zawierają pewne, bardzo wysublimowane technologie, że tak powiem, np. Focus RS, integra. Tyle, że porównywanie sportowej odmiany Forda ze zwykłym starym E30 jest dziwne. Jak się porówna sportowe auto RWD z takim focusem to nadal RWD jest górą.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Sty 2011, 12:43

Napisałeś

Czytasz to co ktoś napisał?

Przecież nie pisałem że tylko słyszałem a napisałem:

Ale jak wiadomo Alfa słynie z bardzo dobrego prowadzenia i ja to potwierdzam ze swojego doświadczenia

z tego wynika że jeździłem Alfami i cos na ten temat moge powiedzieć, także trochę czytaj ze zrozumieniem.
fiko7
Stały forumowicz

23 Sty 2011, 13:15

fiko7 napisał(a):Napisałeś

Czytasz to co ktoś napisał?

Przecież nie pisałem że tylko słyszałem a napisałem:

Ale jak wiadomo Alfa słynie z bardzo dobrego prowadzenia i ja to potwierdzam ze swojego doświadczenia

z tego wynika że jeździłem Alfami i cos na ten temat moge powiedzieć, także trochę czytaj ze zrozumieniem.

Ja nie mowie, że zle się prowadzi. Ale w odniesieniu do BMW 120D prowadzi się gorzej, w odniesieniu do Mondeo moze i lepiej. Jak sie cos zachwala to trzeba miec jakis punkt odniesienia prawda, np osobie ktora pierwszy raz w zyciu jedzie samochodem cięzko jest powiedziec " To auto prowadzi się dobrze".
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

23 Sty 2011, 17:12

Oba auta są bardzo dobre, w sumie niezależnie od tego który weźmiesz będzie to dobry wybór.

Ja bym wybrał Alfę, bo:
-ma fajniejsze silniki benzynowe (turbo)
-jest ładniejsza, oryginalniejsza itp :)
-jest nowsza
-jest tańsza
-jest bardziej komfortowa - tj. nie ma tak sztywnego zawieszenia
-jak na auto z przednim napędem prowadzi się świetnie - bardzo porównywalnie do BMW, zresztą AR jest właśnie z tego znana że jej auta FWD prowadzą się lepiej niż inne FWD :)
-więcej miejsca szczególnie z tyłu (BMW z uwagi na napęd na tył ma szeroku tunel środkowy co przeszkadza bardzo 5-mu pasażerowi)

BMW serii 1 za to jest jednym z najmniej awaryjnych kompaktów, chociaż słabsze wersje silnikowe zarówno diesle jak i benzyniaki z tego co słyszałem mają problemy. Gulietta nie wiadomo jak wypada pod tym względem, bo jest nowością na rynku.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

23 Sty 2011, 18:46

W 1er masz też silniki benzynowe uturbione... tyle, że nic fajnego imo w tym nie ma, bo taka kosiarka 1.4 turbo spali niewiele mniej od 2.0 wolnossącego przy podobnych osiągach, a różnica dźwięku i trwałości będzie znaczna.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Sty 2011, 19:17

1.4T to fajny silnik?
Moim zdaniem takie silnik to nie porozumienie, wiem ze dla niektorych liczą się tylko konie i pewnie większosc będzie się zachwycać silnikami elektrycznimi, ktore beda ładowac w okolicach 200koni ale nie o to w tym wszystkim chodzi....
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

23 Sty 2011, 19:56

jiGsaw napisał(a):W 1er masz też silniki benzynowe uturbione...

No i? To nie jest temat "wojna pomiędzy bmw a alfą", a dotyczy tych konkretnych wersji silnikowych i wyposażeniowych, które wymieniłem.

Co do silników, to ten diesel BMW wcale nie chodzi jak traktor, chodzi bardzo fajnie, lepiej, niż ten benzynowy 1.4 od Alfy.

Ale i tak chyba się bardziej skłaniam ku Alfie. Nowsza konstrukcja, lepsze wyposażenie, oryginalniejszy, a właściwościami jezdnymi wcale tak nie odstaje od BMW, żeby to przeważyło na korzyść BMW.
handberg
Nowicjusz

Miejscowość: Aleks.Kuj.

23 Sty 2011, 19:58

Bierz zatem Alfę, oby się nie psuła. W jakiś sposób powinieneś być zadowolony.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika