BMW 118d vs Alfa Romeo Giulietta

22 Sty 2011, 15:49

Słuchajcie, co możecie powiedzieć o tych autach, jakoś doradzić w wyborze pomiędzy nimi?

BMW 118d
silnik diesel 2.0l 143 KM do setki 9,0 s, moment obrotowy 300 nm
wersja special edition (m.in. skórzana wielofunkcyjna kierownica, klimatyzacja manualna, felgi aluminiowe 16', czujnik parkowania tył)

Alfa Romeo Giulietta
silnik benzynowy 1.4l 170 KM do setki 7,8 s, moment obrotowy 250 nm
wyposażenie Distinctive + pakiet sport 1 (m.in. skórzana wielofunkcyjna kierownica, klimatyzacja automatyczna, felgi aluminiowe 17', tapicerka skóra z tkaniną mikrofibra)

ceny porównywalne (Giulietta tańsza o 5 tys. zł)

BMW fajne auto, dobrze się jedzie, mi się wygodnie siedzi, nisko, ale Giulietta też niczego sobie i ma jednak lepsze wyposażenie, a do tego jest bardziej oryginalnym samochodem jeśli chodzi o wygląd.

Napiszcie, co byście wzięli i dlaczego.

PS Oczywiście są to nowe auta, nieużywane z 2010 roku.
handberg
Nowicjusz

Miejscowość: Aleks.Kuj.

22 Sty 2011, 17:11

Obydwa autka są super, lecz ja bym się kierował w stronę BMW. Po pierwsze BMW jest uważane za najtrwalszy kompakt, a alfa niedawno zawitała na rynku wiec nie wiadomo do końca jak będzie z awaryjnością. Po drugie alfa będzie szybciej tracić na wartości niż BMW, więc jak kiedyś będziesz sprzedawał samochód to szybciej i drożej sprzedasz BMW. Wybór nalezy do ciebie.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

22 Sty 2011, 19:25

Akurat tak na trzymaniu wartości mi nie zależy, bo auto raczej będzie długo w rodzinie..
handberg
Nowicjusz

Miejscowość: Aleks.Kuj.

22 Sty 2011, 19:44

W takim razie wybrałbym to Co ci bardziej odpowiada. Jak dla mnie ten silnik w alfie nie budzi zaufania. Silniczek 1.4 i aż 170ps może się szybko sypać, ale mogę się mylić.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

22 Sty 2011, 19:44

Daj sobie spokój z Fiatami, bierz BMW, to auto po prostu deklasuje rywali w każdej kategorii, oprócz praktyczności, bo w środku nie ma dużo miejsca. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Sty 2011, 19:54

Weź pod uwagę, że BMW jest już na rynku od 7 lat, więc to raczej Alfa będzie bardziej poszukiwana i droższa na rynku wtórnym.
Tak sytuacja ma się w przypadku e46 z samego końca produkcji i Alfy 159 z samego początku, mimo, że Alfa była tańsza teraz kosztują bardzo podobnie.
Wybrałbym Alfę, wygląda lepiej, ma bogatsze wyposażenie(moim zdaniem klimatyzacja automatyczna w porównaniu do manualnej to duży plus), skórzane fotele są doprawdy świetne no i ten design wnętrza :smile: ta połać aluminium świetnie nawiązuje do starszych sportowych aut.
Silnik też ma świetne parametry i zapewni więcej radości niż diesel BMW.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Sty 2011, 21:59

Wszystko co chciałem napisać, napisał kolega wyżej.
Na prawdę nie rozumiem o cho chodzi z tą serią 1.
Przecież w tym samochodzie nie ma nic takiego, a kwoty jak z kosmosu...
I mimo, że bardzo lubię markę BMW wybrałbym Alfa Romeo.
Ten samochód ma na prawdę swój styl i wdzięk.
Gabriel520i
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

22 Sty 2011, 22:22

BMW 1 to jeden z lepszych kompaktów. Moja kobieta jezdzila kiedys 118D ( 2.0 122konie) i tym autem jezdziło się genialnie. Diesel BMW równiez jest jednym z najlepszych na rynku.
Alfa jest ładna jak większosc włoskich aut, ale czy to nie za mało?
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

22 Sty 2011, 22:38

Wybrałbym Alfę ze względu na benzynowy silnik, lepsze wyposażenie, oraz pomimo ż napęd na przód doskonałe prowadzenie. Lubie BMW ale w tym przypadku wygrywa Alfa.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

23 Sty 2011, 03:41

Gabriel520i napisał(a):Wszystko co chciałem napisać, napisał kolega wyżej.
Na prawdę nie rozumiem o cho chodzi z tą serią 1.
Przecież w tym samochodzie nie ma nic takiego, a kwoty jak z kosmosu...
I mimo, że bardzo lubię markę BMW wybrałbym Alfa Romeo.
Ten samochód ma na prawdę swój styl i wdzięk.

Jak nie ma nic takiego? Jedyne auto tej klasy zapewniające naprawdę dobre właściwości jezdne, jedyny kompakt RWD. Jak dla mnie to ceny Alfy są z kosmosu, skoro za Fiatowską benzynę trzeba zapłacić prawie tyle co za diesela BMW.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Sty 2011, 09:44

Czy znasz właściwości jezdne Alfy że piszesz takie głupoty że BMW to jedyne auto tej klasy zapewniające dobre właściwości jezdne?
fiko7
Stały forumowicz

23 Sty 2011, 11:22

Nie wiem czym dla Ciebie są dobre właściwości jezdne.
Dla mnie przynajmniej parę modeli w tej klasie je zapewnia, z tych którymi jeździłem to Focus, Leon, 308, Golf VI prowadzą się moim zdaniem dobrze.
A Alfa jak to Alfa kocha się nią właśnie głównie za to jak się nią jeździ, a jeździ się lepiej niż całą resztą, Giuliettą jeszcze nie jechałem ale nawet 147 mimo bardzo wiekowej konstrukcji dawał radę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2011, 11:25

Ja mialem okazje jezdzic 159 1.9JTD i szczerze powiedziawszy auto nie robi jakiegos mega wrazenia samym prowadzeniem. Smiem twierdzic, że lepiej zestrojony jest Focus II. Silnik? Niby dobry ale troche trąci mychą, bardziej do punto pasuje niz do alfy:)

Guilletta to troche inne auto, nowsze, z duzo innym silnikiem. Co z tego, ze ma 170koni skoro ten 1.4 nie prowokuje do wkręcania na wyzsze obroty bo dzwięk sokowirówki skutecznie odpycha...
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

23 Sty 2011, 11:27

Zdecydowanie lepszy taki dźwięk niż dźwięk silnika od traktora.
Piszesz że 159 nie zrobiła takiego wrażenia w prowadzeniu a gdzieś na tym forum niedawno ktoś wkleił filmi że 159 w teście łosia wygrała z kilkoma autami, między innymi Mondeo i BMW 3
fiko7
Stały forumowicz

23 Sty 2011, 11:45

Ja to wrzucałem :wink:
zresztą w ramach przypomnienia:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek[/youtube]
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 23 Sty 2011, 21:28, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz