BMW 120i kręci, odpala I gaśnie

17 Wrz 2024, 20:38

Cześć, mam od kilku miesięcy 120i 150KM w automacie, wszystko super, ale od miesiąca się z nią męczę... Problem jest taki,że nie chce odpalić, wkładam kluczyk, wciskam hamulec, bo automat, przycisk start, pali i gaśnie... czasem odpala od strzała, czasem za 4,5 razem zaskoczy i wszystko jest w porządku, a czasem 15 razy można próbować i nic... nie ważne czy zimna, czy ciepła, po deszczu czy sucha, zawsze jest tak samo. Jak już odpali to jeździ jakby jej nic nie było, dodam też, że żadnych błędów nie ma, check się nie świeci... czy ktoś miał podobnie albo mógłby naprowadzić co można by było sprawdzić?

Oddałem do diagnostyki (sprawdzany ISTA i INPA) i wymienili czujnik położenia wału, mimo, że na początku nie dawał błędów, potem zaczął... nic nie dało, ciśnienie na listwie sprawdzone manometrem, jest w porządku...

Gdzie szukać przyczyny? Akumulator jest nowy, zaporgramowany. Świece wymienione. Rozrusznik? Coś z pompą? Od czego taki laik jak ja ma zacząć? Bo bezsensownie odstawiać auto wiedząc,że nic to nie da, błędów brak, aczęsto jest tak, że jak odstawiam to magicznie działa ..

Dzięki za wszelką pomoc.
Bart1253
Obserwowany

• 18 Wrz 2024, 10:46

Warto popatrzeć na czujnik temperatury jakie daje wskazania w momencie kiedy nie ma problemów z odpaleniem i wtedy kiedy się one pojawiają. Generalnie przydała by się tu diagnoza i sprawdzenie parametrów pracy, niestety czasem jest tak że błędów brak a z silnikiem nie do końca jest dobrze. Wtedy trzeba włączyć myślenie i zająć się porządna diagnostyka odczytując na bieżąco parametry pracy ze sterownika i analizując je.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35