BMW 318 - dwie żółte kontrolki

28 Paź 2010, 08:13

Witam serdecznie,

Jeżdżę dopiero od miesiąca. Ostatnio, gdy wsiadłem do samochodu, zapaliły mi się dwie kontrolki - na żółto. Jedna to "(ABS)" (po prawej stronie, przy czerwonej oznaczającej zaciągnięty jeszcze hamulec ręczny), a druga na samym środku. Tę drugą narysowałem i link do niej podaję tutaj:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Uploaded with

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Na jazdę nie ma to żadnego wpływu - albo przynajmniej tak mi się wydaje. Samochód prowadzi się tak samo, ale nie wiem czy to jest poważny problem, czy nie. Dlatego proszę o pomoc o co może chodzić. Dodam, że pojawiła się pierwszy raz we wtorek późnym wieczorem. Zrobiłem dwie rundki po parkingu i zniknęła. Całą środę się nie paliła. Dziś rano - w czwartek - znów (obie jednocześnie) kontrolki się zaświeciły i tym razem paliły się już przez całą (kilkunastokilometrową "trasę"). Planuję w weekend kilkusetkilometrowy wyjazd - czy jazda z tymi kontrolkami grozi poważnym niebezpieczeństwem? Czy ewentualny koszt naprawy tego może być wysoki czy raczej nie?

PS: Szukałem na innych forach, znalazłem kilka wątków - na KAŻDYM ludzie inaczej diagnozowali problem. Dlatego zgłaszam się tutaj, bo tutaj diagnoza ZAWSZE była trafna. Instrukcji niestety nie mam przy sobie - to raz. A nawet gdybym miał to jest po niemiecku - to dwa. Więc obawiam się, że "rozkmina" z "internetowym słownik iem" mogłaby nie być zbyt trafiona...
zapytajer
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

28 Paź 2010, 18:19

To będzie chyba :!: informacja o problemach z systemem asc+t (automatic stability control+traction,czy coś takiego),popatrz na czujniki ABS-u,to wszystko jest ze sobą powiązane.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Paź 2010, 09:22

od wczoraj zapalają się przy uruchamianiu samochodu, świecą przez kilka sekund i gasną
ale mimo to wcześniej nie świeciły się "wcale" (tzn. bezpośrednio przed zapaleniem zapala się wiele 'kontrolek', gasną wszystkie poza ręcznym)
wczoraj poświeciły się kilkanaście sekund i po ruszeniu i przejechaniu kilkuset metrów po parkingu zgasły
dzisiaj rano po 2-3 sekundach od uruchomienia pojazdu
ale mimo wszystko mnie to niepokoi
zapytajer
Nowicjusz

29 Paź 2010, 09:51

Dobrze,że reagujesz.Ja przeczyściłbym czujniki ABS-u w pierwszej kolejności.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Paź 2010, 09:53

dla laika, który nie jeździ nawet od miesiąca "przeczyszczenie czujników ABS-u" to czarna magia
jutro mam być (o ile dojadę) "w punkcie" na przygotowaniu samochodu na zimę to od razu opowiem o swoich problemach "panu mechanikowi"
zapytajer
Nowicjusz

29 Paź 2010, 16:46

Nawet największy laik ten problem może przeskoczyć.Zdejmujesz koło i patrzysz,przy przegubie od strony piasty będziesz miał ząbkowany pierścień a przy nim czujnik.Pierścień musisz raz na jakiś czas czyścić,zwłaszcza po zimie(sól,korozja).Bierzesz szmatkę wilgotną i piasek drobnoziarnisty,oczyszczasz dokładnie cały ten wieniec szmatką pokrytą piaskiem,czujnik wystarczy tylko przetrzeć suchą flanelową szmatką.Potem zajmujesz się drugą stroną,powinno pomóc.To bardzo ważne :!: Ludzie tego nie robią,potem ząbki ulegają degradacji i jest problem.Zaczynają się świecić kontrolki ,układ przestaje działać ,tak jak trzeba.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...