BMW 320d E46 sedan czy Ford Focus II 1.6d Duratorq TDCi

20 Sty 2011, 22:22

Nie napisałeś o korozji Forda, to po pierwsze. Co do BMW to już mogłeś napisać o zdarzających się przypadkach pęknięcia wału korbowego, czy wypadnięcia klapek z dolotu... a piszesz o turbo, które nie pada częściej jak w innych autach, czy klockach hamulcowych, które są rzeczą typowo eksploatacyjną. Tak samo z przekładnią kierowniczą, tylko jakie przebiegi trzeba zrobić aby wystąpiły te usterki? W każdej innej marce to samo będzie po takim nalocie. :roll:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Sty 2011, 22:24

Zapomiałeś o pękających wałach w 2.0d i wpadających do silnika klapkach ;-) No i o tym że Focus jest DUŻO bardziej niezawodny niż E46.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

20 Sty 2011, 22:27

Korozja Focusa II?
Gdzie Ty takiego widziałes?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

20 Sty 2011, 22:29

Nie napisałeś o korozji Forda, to po pierwsze. Co do BMW to już mogłeś napisać o zdarzających się przypadkach pęknięcia wału korbowego, czy wypadnięcia klapek z dolotu... a piszesz o turbo, które nie pada częściej jak w innych autach, czy klockach hamulcowych, które są rzeczą typowo eksploatacyjną. Tak samo z przekładnią kierowniczą, tylko jakie przebiegi trzeba zrobić aby wystąpiły te usterki? W każdej innej marce to samo będzie po takim nalocie. :roll:

Widziałeś gdzieś korozje w podanym egzemplarzu tego focusa?bo jakoś ja do tej pory nie;)
No jasne, ze w każdym aucie może być inaczej, to jest naturalne ze mogę kupić auto gdzie przekładnia mi po 300 000km nie rozleci sie, a mogę kupić egzemplarz ze po 100 000 będzie do wymiany. Wszystko może być. Kolega prosił o wady wiec wyszukałem wady w których co najmniej 50% z nimi sie zgadza wiec jest tak, albo nie.
jeśli zadaje pytanie, to znaczy ze już spróbowałem wszystkiego co umiem.
Didi19
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Gora

20 Sty 2011, 22:32

AreBie napisał(a):Zapomiałeś o pękających wałach w 2.0d i wpadających do silnika klapkach ;-) No i o tym że Focus jest DUŻO bardziej niezawodny niż E46.

Po tym samym przebiegu Focus będzie w rozsypce, a E46 będzie jeszcze śmigać elegancko, więc nie wiem co Ty piszesz człowieku znowu? Mieliśmy w domu Forda i nigdy więcej. Każdy Ford zgnije, kwestia czasu, mniejszego lub większego, podobnie jak każdy japończyk, Opel itp. Nawet jak z zewnątrz jeszcze będzie jako tako, to elementy nośne, a jak nie to po prostu pękną przerdzewiałe przewody hamulcowe, zgniją kielichy albo coś innego. Niestety ze wszystkimi przypadkami miałem do czynienia w rodzinie lub wśród znajomych. Często to już były auta niby z tej "lepszej, niegnijącej" serii albo po ocynku.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2011, 22:39

Piszesz że każdy Japończyk zgnije a pzred chwilą jak poprosiłem żebys napisał jakie jeszcze auta oprócz BMW sa dobre napisałes że Lexus (w innym temacie). To zgnije i dobry bedzie? Strasznie generalizujesz i oprócz BMW za dużej wiedzy chyba nie masz, tak jak w innym temacie pisales że Saaba juz nie ma.
fiko7
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto części - potrzeba każdego samochodu
    Niezależnie czy korzystasz z samochodu, żeby dojeżdżać do pracy czy aby podróżować po świecie, musisz mieć świadomość, że pewnego dnia, któraś z części samochodu ulegnie awarii. Przyczyną może być wyeksploatowanie ...

20 Sty 2011, 22:47

Bo kilka miesięcy temu było oficjalne ogłoszenie, że nikt nie kupił tej marki i przestała istnieć. Nie wiem jak tam blachy w Lexusie, może to być wyjątek jakiś, fakt, zapomniałem o tej marce, podobnie jak o Infinity, ale tutaj ciężko oceniać. Chodziło mi o budżetowe marki.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2011, 22:50

Jakiego forda miales w domu? ja tez mam forda, dbam o niego i śmiga, ma 20 lat a rdze raz na nim zauważyłem i szybko została wyeliminowana. Po prostu o Forda trzeba czasami dbać, zresztą jak o każde auto, chyba ze Ty chciałbyś tylko wsiadać i tak milion km zrobić i wysiąść bez żadnych napraw i bez niczego. To nie, my tu samochodami sie zajmujemy a nie statkami kosmicznymi :roll: . Po ilu latach użytkowania pękną Ci te przerdzewiałe przewody, albo zgniją kielichy skoro auto ma 4 lata, to chyba nie czas na złomowisko jeszcze? Uparłeś sie Forda, zahaczasz o OPLA i o japońskie auta...rozumiem ze BMW to niedościgniony wzór według Ciebie, ale nie każdy je lubi i nie wszyscy widza same zalety, bo gdyby tak było to po co mechanicy do BMEK skoro one nigdy sie nie psuja?
jeśli zadaje pytanie, to znaczy ze już spróbowałem wszystkiego co umiem.
Didi19
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Gora

20 Sty 2011, 22:55

Dajcie już spokój, każdy tutaj na tym forum już wie, że nawet 20 letnie BMW będzie lepsze od 5 letniego Focusa. :lol: :lol: :lol:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Sty 2011, 22:57

No tak, będzie gorsze. :cry: :lol: :roll:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Sty 2011, 17:30

Nie wiem o co wam chodzi ktoś mówi że lubi bmw i trzeba najechać na niego. W d... mam takich ludzi i aż się [niedozwolone słowo] gotuje w środku. Możliwe że jak by ktoś gadał przy mnie jakieś głupoty wogóle się nie znając dostałby wpierdol. Sorry za wulgaryzmy, ale nie mogę się powstrzymać.
M PoweR... BMW!!!
M5
Początkujący

Miejscowość: Police

21 Sty 2011, 20:05

3 razy przeczytałem Twoją wypowiedź i nie bardo wiem o co chodzi i do czego to przypiąć?
fiko7
Stały forumowicz

25 Maj 2011, 20:41

ja smigam czasem 320d e46 no i ogolem zbiera sie ok , jezdzi sie w miare , z tyłu jezdzic sie nie da .

spalanie w miescie 13l ON w trasie 8.5-11 zależy od nogi .

prowadzenie takie sobie , wsteczny wbija sie smiesznie , na skrzyzowaniu jak sie człowiek śpieszy to może pojechać do tyłu bo wsteczny wbijasz jakby podczas wbijania jedynki ciagniesz w lewo wiec czasem sam wpada .

turbiny padaja z innego powodu :) jak ktos pomysli czasem ( osobiscie mechanikiem jestem ) to mozna wpasc na to że silnik diesla nie ma na kolektorze ssacym przepustnicy , tzn nie uzywa sie jej do zwiekszania obrotów ( jedynie w niektórych silnikach do gaszenia diesla gdyz zapłon ma samoczynny to odcina mu sie powietrze lub paliwo ) no i w e46 320d zdaza sie czasem że auto samo wkreca sie na obroty aż do odcięcia no i kluczykiem nie mozna nic zrobic , należy zdławić auto czyli noga na hamulec , puzniej sprzegło + hamulec puzniej zdławic go strzałem ze sprzęgła np na 5 biegu przy 30 w innym wypadku turbinke ,,, strzeli :) z tego samego powodu wlasnie pękaja wały itd ( ktos tu chyba juz o tym pisał )
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

25 Maj 2011, 20:56

Ojojoj silnik się może rozbiegać tylko wtedy jak dostanie "lewego" paliwa którym może być olej silnikowy, przeważnie silnika nie przekręci (ale czasem się to zdarza) silnik szybciej się zatrze. Jedyne co można zrobić to tak jak napisałeś można go zdusić na biegu. I nic więcej.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok