BMW 320d E46 sedan czy Ford Focus II 1.6d Duratorq TDCi

18 Sty 2011, 13:32

Witam
Proszę o poradę który z tych aut byście polecali ,oba w cenie około 32 tys tyle że focus w roczniku 2007 a BMW 2004
Z góry dzięki za odp
karczoszek
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

18 Sty 2011, 13:41

Porównujesz Forda klasy compact z BMW klasy średniej... przecież to oczywiste, które auto polecamy. Bo cóż innego można napisać jak nie podałeś żadnych oczekiwań wobec auta.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Sty 2011, 13:49

przede wszystkim chciałbym aby auto było jak najmniej awaryjne i w miarę oszczędne focus pali mało a bmw nie wiele więcej ale z drugiej strony płacąc tyle samo mam auto co ma 4 lata a nie 7 ,osobiście rozsądek podpowiada focus ,ale serducho mówi Bmw .Napisałem na forum bo chciałbym wiedzieć o plusach tych aut ,szukałem na różnych forach informacje i oba auta są chwalone , tu piszę sam aby ktoś mógłby mi te auta porównać i doradzić
karczoszek
Nowicjusz

18 Sty 2011, 13:54

Porównywać to nie ma kompletnie co, bo to auta z zupełnie innej półki i tutaj Focus poza rocznikiem to blado wypada przy BMW. Ford niestety też ma spore problemy z awaryjnością i blachami, więc rocznik tutaj wcale niczego nie przesądza. BMW natomiast będzie miało znacznie większy przebieg realny i pewne elementy mogą być wyeksploatowane, a ceny części do E46 będą wyraźnie wyższe niż do Focusa. Ogólnie jakie robisz roczne przebiegi i na jakich odcinkach?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Sty 2011, 14:00

Focus II to jedna z tych bardziej udanych konstrukcji Forda, bardzo dobre zawieszenie, świetnie się prowadzi, świeży design, precyzyjna skrzynia biegów. W necie można znaleźć wiele opinii o nim, w większości same pochlebne. Konfrontacja z BMW - to inne klasy, do 3er porównać można Mondeo bo to ten sam segment. Jeśli chcesz mieć radość z tylnego napędu to BMW, przy czym tak jak wspominasz będzie ok 3-4 lata starsze a to statystycznie rzecz biorąc ok 70 tyś km różnicy.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Sty 2011, 15:27

ja wiem że to inna półka tylko wybieram z tych dwóch ponieważ prześledziłem resztę marek i te 2 modele mi się spodobały .Oba są dla mnie fajne ale chciałbym wiedzieć co wy byście wybrali gdyby trzeba było kupić jednego z nich i dlaczego akurat ten
karczoszek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

9 rzeczy, które musisz wiedzieć o nitro N2O
    Ludzie nieustannie czegoś poszukują – astrofizycy życia w kosmosie, biolodzy recepty na długowieczność, a tunerzy sposobów na wyciśnięcie jak największej mocy z silników. Ci ostatni mają najłatwiejsze ...

18 Sty 2011, 23:10

Focus bardzo dobracowane auto, fajnie sie prowadzi, w środku troche plastikowe, ale będzie mialo mniejszy przebieg, eksploatacja tańsza. BMW lepsze materiały bardziej dopracowane, lepiej sie prowadzi, ale będzie starsze i bardziej kosztowne. Musisz sam zdecydowac które bardziej Ci pasuje.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

19 Sty 2011, 09:45

Na moje to wystarczy wsiąść do jednego i drugiego i będzie wiadomo ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

20 Sty 2011, 21:42

patrząc na przebiegi Focusy co mają po 3 lata to widzę że średnia jest około 120 tys .Ktoś powie czemu tak dużo a wynika to z tego że dużo tych Focusów jest wykorzystywanych we flotach i trochę mnie to odstrasza , mogę znaleźć BMW co ma 140 tys a ma 7 lat i sądzę że więcej przetrwa ,ale mogę się mylić co sądzicie ?
a zapomniałem dodać że tak czy inaczej auto byłoby sprowadzane z Niemiec (zwłaszcza BMW) :)
karczoszek
Nowicjusz

20 Sty 2011, 21:48

Wiele Focusów było używanych we floatach ale wiele było używanych poza nimi. Ja teraz wziąłem w firmie 3 letniego Focusa z przebiegiem 60 tys. więc jak flota to tez nie musi mieć niewiadomo jakiego przebiegu.
fiko7
Stały forumowicz

20 Sty 2011, 21:52

no trochę uogólniłem sprawę , ale masz rację

podsumowując co byście sami wybrali z tych dwóch ?
karczoszek
Nowicjusz

20 Sty 2011, 22:00

Focus:
uszczelnienie wtrysków w 1.6 tdci.
wsteczny bieg kiepsko wchodzi.
Łożysko oporowe.
zamek centralny.

BMW:
pękające sprężyny tylnego zawieszenia.
przepala żarówki w swiatłach.
klocki hamulcowe.
pada turbo.
konieczna regeneracja przekładni kierowniczej.
luzy w mocowaniu tylnego zawieszenia do karoserii.
uszczelki.

Wady o które prosiłeś.
Ja wybieram Forda, miałem okazje nim jeździć i fajna sprawa.
jeśli zadaje pytanie, to znaczy ze już spróbowałem wszystkiego co umiem.
Didi19
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Gora

20 Sty 2011, 22:05

W Focusie wsteczny ciężko? Jeździlem kilkoma o których piszesz i biegi Ford ma bardzo dobre. Zarówno w Mondeo jak i w Focusie do skrzyni nie ma co się czepiać.
Co do reszty mi sie nie przydarzyło ale może faktycznie tak jest.
fiko7
Stały forumowicz

20 Sty 2011, 22:10

Didi19 napisał(a):Focus:
uszczelnienie wtrysków w 1.6 tdci.
wsteczny bieg kiepsko wchodzi.
Łożysko oporowe.
zamek centralny.

BMW:
pękające sprężyny tylnego zawieszenia.
przepala żarówki w swiatłach.
klocki hamulcowe.
pada turbo.
konieczna regeneracja przekładni kierowniczej.
luzy w mocowaniu tylnego zawieszenia do karoserii.
uszczelki.

Wady o które prosiłeś.
Ja wybieram Forda, miałem okazje nim jeździć i fajna sprawa.

Zapomniałeś o wielu sprawach w obu autach i napisałeś też kilka bzdetów.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2011, 22:19

jiGsaw, ciekawe dlaczego większość użytkowników tych obu aut miało te problemy?
myślisz ze napisałem z głowy pierwsze co mi przyszło, czy wyszukałem i podałem tylko te w których wielu właścicieli samo sie wypowiedziało, albo było dużo podobnych przypadków? chcesz sie kłócić, to zacznij myśleć a nie szukać pustej zaczepki. Pozdrawiam i jeśli o czymś zapomniałem, to tez masz prawo sie wypowiedzieć człowieku z wiedza :lol:
jeśli zadaje pytanie, to znaczy ze już spróbowałem wszystkiego co umiem.
Didi19
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Gora