BMW 320D GT czy BMW 318D GT

21 Lut 2022, 10:25

Witam wszystkich serdecznie,

Chciałym nabyć 5 letnie bmw serii 3 i w moim budżecie mam możliwość zakupu 3GT w 2 wersjach.
Do wyboru mam 320D 190KM w manual lub 318D 150km automat.
Zastanawiam się która wersja jest mniej awaryjna/lepsza.

Jeśli posiadacie którąś z wersji proszę dajcie znać co sądzicie oraz jak wygląda koszt utrzymania takiego auta.

Dzięki wielkie
Pozdrawiam
Krzysztof
Mass05
Nowicjusz

21 Lut 2022, 11:10

Ogólnie nie przepadam za nadwoziem GT w BMW, mam wrażenie że czegoś mu brakuje ale tu akurat to kwestia gustu.

Ja bym chyba postawił na skrzynię automatyczną (8-biegowy ZF8HP) i wybrał wersję 318D która ją posiada. Moim zdaniem to lepsza opcja niż manual bo tak skrzynia uchodzi za całkiem niezłą i nie powinno być z nia większych problemów jak dbasz o wymiany oleju i odpowiednie traktowanie. Moc silnika spokojnie Ci wystarczy do normalnej jazdy, a automat to jednak wygoda.

Przy zakupie warto zwrócić uwagę na przekładnię kierownicza która w tym modelu potrafiła sprawiać spore problemy (nawet była jakaś akcja serwisowa z nią związana). W przypadku silników N47 problematyczny potrafił być nietrwały napęd rozrządu. Kolejny dosyć częsty problem pojawiał się z chłodnicą EGR.

Mass05 napisał(a):Zastanawiam się która wersja jest mniej awaryjna/lepsza
Nie samym silnikiem i skrzynią jeździsz więc uogólniając odpowiedź na to pytanie zwróć uwagę na to czy chcesz mieć automat czy też nie. Pozostałe części w tych samochodach będą takie same więc weź ten który bardziej Ci pasuje i będzie w lepszym stanie.

Pamiętać musisz o jednym, że serwisowanie tych samochodów nie jest tanie, a trwałość już nie taka sama jak przed modelami F.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2022, 11:35

Dzięki za odpowiedź, szczerze mówiąc początkowym warunkiem był automat, jednak 40 KM więcej bardzo mnie kusi.
W czwartek jade obejrzeć oba auta do dealeara, sprawdzę czy 150KM faktycznie daje rade, czy będzie mi odpowiadać.

Słyszałeś może o ubezpieczeniu real garant?
Podobno fajna opcja do używanych BMW, pokrywają koszty napraw jeśli serwisujesz auto w autoryzowanym serwisie.
Nie wiem ile kosztuje takie ubezpieczenie, ale brzmi to na rozsądną opcje w przypadku 5 letniego auta
Mass05
Nowicjusz

21 Lut 2022, 11:57

Mass05 napisał(a):brzmi to na rozsądną opcje

Rozsądną opcją to jest trzymanie się jak najdalej od BMW
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lut 2022, 12:30

Możesz rozwinąć wypowiedź ?
Mass05
Nowicjusz

21 Lut 2022, 12:36

Mass05 napisał(a):Możesz rozwinąć wypowiedź ?

To znaczy że piszesz o kosztach a w przypadku tej marki jest to dużym problemem.
Mass05 napisał(a):Podobno fajna opcja do używanych BMW, pokrywają koszty napraw jeśli serwisujesz auto w autoryzowanym serwisie.

Nie wiem czy to dobry układ przy bmw :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...

22 Lut 2022, 10:30

szybki napisał(a):Nie wiem czy to dobry układ przy bmw
Dokładnie.
Mass05 napisał(a):Słyszałeś może o ubezpieczeniu real garant?
Podobno fajna opcja do używanych BMW, pokrywają koszty napraw jeśli serwisujesz auto w autoryzowanym serwisie.
Teraz policz koszty serwisu który będziesz musiał wykonać raz w roku plus koszt takiego ubezpieczenia (tu trzeba sprawdzić co ono dokładnie obejmuje bo często jak pojawia się problem to wychodzi tak że nie było to objęte ubezpieczeniem :mrgreen: )

Odpowiedź jest jedna BMW czyli Będziesz Miał Wydatki (będzie drogo).

W przypadku tych samochodów najlepsza opcja to kupno nowego z całym pakietem serwisowym na okres leasingu i wtedy masz spokój. To najbezpieczniejsza opcja.

To fajne samochody i całkiem komfortowe ale niestety koszty serwisu i duża awaryjność w ostatnich latach mocno nadszarpnęła dobrą opinię o tym nie wszyscy wiedzą.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35