Bmw 324 robi sie snieg na silniku

27 Kwi 2013, 11:33

Witam, mam problem robi się śnieg na silniku tzn? na gazie tam gdzie sie polewa ciepla wodą, zimą zeby odpalił..... jak zapale silnik to wlasnie sie robi śnieg na tym . Dlaczego?

woda sie bardzo gotuje i wylatuje jak moze przez korek przez cisnienie
I nie ma ogrzewania
Gifer
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW nie wiem

27 Kwi 2013, 14:15

Gdybyś chociaż podał rocznik auta,moglibyśmy ocenić czy znajduje się w przedziale rocznikowym,w którym np.występowały wadliwe pompy płynu chłodniczego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Kwi 2013, 17:18

1992,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Gifer
Nowicjusz

27 Kwi 2013, 18:53

Czyli jest to 325i 192 KM.Tak jak przypuszczałem wokół tych silników(nie tylko zresztą tych tego modelu) szwendają się usterki układu chłodzenia.Najpierw napełnij układ płynem,po uprzednim upuszczeniu całego z układu,byś miał pewność,że weszło tyle płynu ile powinno(10.5l ),potem patrz co się będzie działo na wolnych obrotach.Parownik pokrywa się szronem,gdyż najprawdopodobniej albo jest mało płynu w układzie,albo pompa płynu chłodniczego nie funkcjonuje,i płyn nie ogrzewa parownika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Kwi 2013, 22:34

w tym silniku trudno odpowietrza się układ chłodzenia
możliwy problem z głowicą.
andrzej_124
Stały forumowicz

27 Kwi 2013, 22:49

andrzej_124 napisał(a):w tym silniku trudno odpowietrza się układ chłodzenia
możliwy problem z głowicą.

Dlaczego trudno? Nie przesadzał bym z tą głowicą. Pompa wody siada w tych silniczkach dość często.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ACC, BSW, LDW - systemy bezpieczeństwa na drodze
    Technologia coraz bardziej wspomaga kierowcę w zachowaniu bezpieczeństwa na drodze. Samochody rozpoznają znaki i ostrzegają o przekroczeniu dozwolonej prędkości, informują o obecności pojazdów w martwym polu a nawet ...

28 Kwi 2013, 10:31

Są modele aut,w których trudno odpowietrzyć układ chłodniczy,chodzi przede wszystkim o wygonienie powietrza z nagrzewnicy,wtedy stosuje się specjalne metody odpowietrzania.Tutaj być może powietrze siedzi w nagrzewnicy i lipka jednym słowem.Trzeba mieć 100% pewność ,że w układzie jest 10.5 l płynu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

28 Kwi 2013, 11:38

Gifer napisał(a):...mam problem robi się śnieg na silniku tzn? na gazie tam gdzie sie polewa ciepla wodą, zimą zeby odpalił..... jak zapale silnik to wlasnie sie robi śnieg na tym ...

Zaraz zaraz - czegoś tu nie rozumiem :o Czy dobrze sie domyślam, że chodzi ci o reduktor z LPG? coś takiego zazwyczaj okrągłego, z 4 wężami ( 2 od płynu chłodzącego i 2 od gazu ) i elektrozaworem?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2013, 17:09

W mercedesie 190 zamarzał mi reduktor lpg gdy miałem w wężach od chłodnicy lód (zamiast płynu chłodniczego była sama woda, która zimą zamarzała).
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

30 Kwi 2013, 08:13

dokladnie, byla taka sruba tam gdzie sie wlewa plyn ....do chlodnicy odkrecilem troche wszystko dziala ok jak nalezy dziekuje bardzo za pomoc
Gifer
Nowicjusz