BMW 330xi 272ps 2009r

12 Paź 2018, 10:57

dzida napisał(a):Wielosezonowe to pic w stylu jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

A ja tu się nie zgodzę stanowczo. Miałem nowe wielosezony i wyjeżdżałem z zaspy bez problemu, podczas gdy ojciec na 3 letnich zimówkach Fuldach kopał w miejscu. Też uważałem że to kupa, ale zaryzykowałem i nie żałuję. Gdyby te opony były do niczego to by ich nie dopuszczono do produkcji (ale skoro nalewki są legalne...).

Bardziej liczy się dany model opony. Pomijam fakt że w obecnym klimacie to u mnie śniegu nie ma.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Paź 2018, 12:04

Wielosezonowa opona jest tworzona w ten sposób, że bierze się zimówkę i zmienia tak aby uzyskała lepsze parametry "letnie" (poza 2 wyjątkami gdzie jest odwrotnie). Już to daje dużo do myślenia jakie zimowe parametry mają.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

12 Paź 2018, 12:16

Nie będę dyskutował jak Janusze przy wódce, mówię z własnego doświadczenia a nie tego jak wygląda produkcja. Mam wielosezon i nie jeden raz pobił mityczną zimówkę, cena za sztukę opony zbliżona. Może gdybym mieszkał w górach i leżało 20 cm śniegu to przyznałbym Cie rację, ale na wodę i błoto pośniegowe wielosezon daje radę.

Zresztą poczytaj jakieś testy może, często wielosezon lepiej sobie radzi od typowej zimówki. Nie mówię że zawsze bo to bzdura, ale czasem tak jest.

Jak pisałem wcześniej, liczy się DANY MODEL opony, a nie że zimówka i hur dur jest lepsza w listopadzie :roll: Lepszy dobry wielosezon i NOWY, niż wspaniała zimówka gorszej marki co ma 2 lata.
galakty
Forumowicz VIP

12 Paź 2018, 13:43

Pewnie, że markowa wielosezonowa lepiej sobie poradzi w deszczu niż tania zimówka ale tutaj sekret tkwi w ułożeniu bieżnika. Szkoda tylko, że jak nagle spada 10cm śniegu to nagle paraliż na drodze i pełno stłuczek, bo ktoś przyoszczędził.
Mój ojciec miał wielosezon od nowości Hankook i była dupna w porównaniu do UŻYWANEJ zimówki. Było tak, że na lato wielosezon, który został, a na zimę zimowa. :mrgreen:

Testów czytałem ostatnio duuuużo, bo szukałem opon do Hondy. Mogę powiedzieć, że czasem są ciekawe wyniki nie idące w parze z ceną.

Tak na rozluźnienie:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ostatnio edytowany przez dzida, 12 Paź 2018, 13:49, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Paź 2018, 13:48

No widzisz, a u mnie nowe Nexeny spisują się lepiej od 3 letniej zimówki Fuldy, także sam widzisz. U mnie ledwo się ABSy załączały przy hamowaniu, a ojciec na parkingu ruszyć nie mógł (kostka przykryta śniegiem).

Co do ceny to się zgodzę... Gadałem ze znajomym wulkanizatorem, powiedział mi o oponach Kumho, wyższa półka od Nexenów, bieżnik ma z któreś marki premium (nie pamiętam szczegółów). Też mi powiedział że któraś marka premium to szrot straszny a kosztuje 2x tyle co te Kumho. Ogólnie na jednej osi mam już słabe opony (chyba 4 letnie) i może właśnie Kumho przetestuję.

Zresztą temat opon w Polsce to tragedia. U mnie w rodzinie na 10 aut tylko 2 mają nowe opony... Jeden to jeździ na 8 letnich i je zachwala że pięknie trzymają... A my się kłócimy o wielosezon markowy :lol:
galakty
Forumowicz VIP

12 Paź 2018, 13:52

Na Nexena to ja bym nawet palcem nie kiwnął jak przeanalizowałem testy ;) Już prędzej kupiłbym Dębice.
Wolałem dopłacić do Fuldy na lato i Klebera na zimę (miało być BF Goodrich ale są identyczne i z tej samej fabryki w PL).
Kumho, Toyo, Yokohama, Falken czy Dayton lecą na reklamie.

Polacy to Janusze i przyoszczędzają na oponach, co jest dla mnie kretynizmem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...

12 Paź 2018, 13:58

dzida napisał(a):Na Nexena to ja bym nawet palcem nie kiwnął jak przeanalizowałem testy

Ale to też zależy od modelu, bo trochę ich jest. Zresztą te testy dzisiaj też są nierówne i opłacane... Zaraz Ci przytoczę że to dobre opony :naughty:

"N’blue 4Season zajęła szóste miejsce na 25 różnych, globalnych marek opon w Europie."
"Nexen Tire oferuje dziś opony na oryginalne wyposażenie takich marek jak Porsche"

Do Porsche by przecież słabych opon nie ładowali nie?

Nexen WinGuard Sport - 5. miejsce test Autoklub ČR 2015 v rozměru 185/60 R15

Tutaj masz 1 miejsce w teście Oponeo przez Nexena - [link do Oponeo wygasł]

Także nigdy się nie dogadamy. Ale jak piszę, mam Nexeny i u mnie sprawują się bardzo dobrze, biją Fuldy. Nie pamiętam tylko modelu, a już chyba weszły nowe.
galakty
Forumowicz VIP

12 Paź 2018, 14:06

Gdzie ten test, bo nie widzę (nie ma żadnych wartości) :mrgreen:
Bo tak to w 2018 mamy 13 miejsce nad chinolami :D
[link do Oponeo wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Paź 2018, 14:09

Tutaj Nexen jest o 1 miejsce dalej niż Kleber, do którego wolałeś dopłacić :D
[link do Oponeo wygasł]

To bez sensu :ok:
galakty
Forumowicz VIP

12 Paź 2018, 14:14

galakty ale ja mówię o testach, a nie o jakimś spisie treści !
Patrz na poszczególne wyniki, a nie klasyfikację końcową. :ok: Bo tak to ja mogę sobie rzucać o przedostatnie Nexen
Tu masz przykładowe wyniki letnich opon R17

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Paź 2018, 14:16

dzida napisał(a):Tu masz przykładowe wyniki:

Tylko tymi wynikami to sam siebie zaorałeś. Kumho są w zielonej stawce, a Kleber w czerwonej! To mi wytłumacz w końcu jak Ty wybierasz opony bo przed chwilą pisałeś, że Kleber miód a Kumho jedzie na reklamie? :shock:

Dla mnie to bez sensu, mam wielosezon i wiem jak się sprawuje, mam porównanie do zimowych Fulda i wiem co się z nimi działo (cały przód pływał nawet na nowych). Także z mojej strony koniec ;)
galakty
Forumowicz VIP

12 Paź 2018, 14:23

galakty napisał(a):Tylko tymi wynikami to sam siebie zaorałeś

no właśnie swoim linkiem się zaorałeś, bo to co wybrałem jest na podium w 4 spisach :mrgreen:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

CZYTAJ CO NAPISAŁEM! Test opon letnich. Kupiłem letnie FULDY SportControl2. Zima KLEBER Krislap HP3/BF GOODRICH G-Force WInter 2 (są identyczne). Nie mieszaj markami i sezonami.

Droga hamowania to jeden parametr. Mamy też aquaplaning, hałas, o który mi najbardziej chodziło, przyczepność na suchym, trakcja itd. Ja Ci wrzuciłem przykładową tabelkę z danymi, a nie spis treści. To, że Tobie się coś wydaje to może być efekt placebo, "bo masz takie". Co z tego, że porównujesz w różnych autach i pewnie rozmiarach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Paź 2018, 11:02

Dziewczyny ale temat o oponach to kwalifikuje się do innego działu :wink: wróćmy do tematu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Paź 2018, 11:18

Galakty i dzida muszę Was zmartwić te testy można sobie włożyć w butki :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Paź 2018, 13:23

szybki niestety nie ma recepty na wybór idealnej opony, bo nikt nie ma możliwości przetestowania ich wszystkich w swoim aucie. Czytanie opinii ogranicza się do "mam i jestem zadowolony", bo opiniodawca też nie ma z czym porównać ;) Grunt to analiza wyników, bo np. taki hałas różni się w danym modelu w zależności od rozmiaru.

Wracając do tematu - zimą nie ma co się bać RWD. Grunt to dobre zimówki, a nie oszczędzanie. Niestety w PL często jest tak, że jak się ma 4x4 to nawet z letnich nie zmieniają, co jest przejawem braku podstawowej wiedzy o fizyce. Bezpieczeństwo bez porównania.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika