BMW 5 E39 bądź SAAB - Dylemat

13 Paź 2014, 21:00

Aloha !!

Czas zmienić auto bo moja "stara" już trzeszczy :) Od dawna chodzi mi po głowie E39 z silnikiem V8, a dokładnie pojemność 3.5. Znajomi mi odradzają gdyż twierdzą że silnik V8 i naprawy generują duże koszta, dlatego mówią kup 2.8. Mi osobiście podobają się cholernie SAABy lecz nikt z moich znajomych nie posiada takiego. Znam jednego taksówkarza który jęździ SAABem 5 rok i nie narzeka. Oczywiście tak jak zawsze chcę żeby auto miało LPG i było w automacie. Nie mam pojęcia jak SAAB znosi gaz i jak jest ze skrzynią. Myślałem również nad Volvo S80 lecz mój mechanik mówi że skrzynia automat to tragedia w nim.

Także mam ciężki orzech do zgryzienia. Chciałbym się dowiedzieć jak sprawuje się automat w tych dwóch autach, jak znosi gaz i czy faktycznie utrzymać SAABa to jest dramat. Ceny nie są stosunkowe duże, a roczniki są dość dobre

Z góry dzięki za pomoc
BartFi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 1914
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Peugeot 309
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1992

13 Paź 2014, 21:57

Jeżeli myślisz o silniku V6 w Saabie to odradzam, nie jedzie a pali. Dużo lepszy jest Aero.
saab-9-5-i-vt72161.htm
Co do automatu w Volvo to potwierdzam. Lepiej brać manuala. Automat pogarsza osiągi i (nieznacznie) zwiększa spalanie. Silnik 2.9 sprawuje się dobrze, jeżeli nic go nie boli to ma niezłego kopa i fajnie mruczy. Spalanie około 13 litrów benzyny w cyklu mieszanym przy średnim obciążeniu, a nie mam lekkiej nogi.
O E39 niestety niewiele wiem, ale to generalnie dobre auto, tylko bardzo trudno już znaleźć niezajechany przez młodych-gniewnych egzemplarz.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

13 Paź 2014, 22:01

Ja tylko mam wątpliwości,które z tych aut będzie miało droższe klamoty..? Koszty utrzymania mogą w obu wypadkach być dosyć spore. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Skrzynia biegów: Manualna

15 Paź 2014, 14:02

Gdzie Saab, a gdzie BMW... bierz E39, 528i, 530i jak R6, jak V8 to 4.4.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Paź 2014, 14:09

Na co najbardziej zwracać uwagę w E39 ?
BartFi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 1914
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Peugeot 309
Silnik: 1.6
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1992
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 430 - prekursor serii F
    Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...
    Bezpłatny raport z CEPiK - historia pojazdu
    Co to jest usługa "Historia Pojazdu" i kto może z niej skorzystać? "Historia Pojazdu" to usługa realizowana przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych dla wszystkich, którzy planują zakup używanego samochodu, motocyklu ...