BMW 5 Pytanie dot. silnikow (518, 520, 525...)

24 Lis 2007, 20:11

Witam, musze w dosc szybkim tepie kupic samochod...

Jestem pewien, ze bedzie to BMW 5. mam do dyspozycji 9000zl.

Powiedzcie mi, co bedzie najlepszym rozwiazaniem jesli chodzi o ekonomiczne spalanie polaczone z w miare dobrym przyspieszeniem. (bez tekstow typu " nie stac cie na paliwo to nei kupuj bmw").

chcialbym znac roznice w spalaniu i jezdzie miedzy modelami: 518, 520, 525TDS, 525. jeszcze jedno...jesli chodzi o vaneo to tez...jak to sie ma do mocy i spalania i w jakich silnikach wystepuje... jesli chodzi o instalacje gazowe, to tez prosze o opinie na ten temat...

ogolnie chcialbym sie jak najwiecej dowiedziec na temat tych silnikow, ktory lepiej wziasc, dlaczego warto lub nie itd...

z gory dzieki za odpowiedzi. pozdrawiam !!!
czarek0223
Nowicjusz

24 Lis 2007, 23:49

Jeśli chodzi Ci o najlepszy stosunek spalania do osiągów to chyba najlepszy rozwiazaniem będzie silnik 2.5 R6 24v, osiągi z tym silnikiem są już bardzo dobre a co do spalania to jest bardzo różne w zależnosći od nogi kierowcy. Generalnie silnik 2.5l spali Ci tyle samo co 2.0 z tym że jeśli zaczniesz go kręcić wyżej to spali napewno więcej od dwulitrówki...(nie ma się co oszukuwać 2.5l R6 po mieście nie spali mniej niż 12l a potrafi także dużo więcej)
Vanos występował w silniku 2.0 od 92r (nie wiem dokładnie który miesiac, w silniku 2.5 także ale czy równocześnie we wszsytkich motorach wprowadzono vanosa to nie wiem). Warto poszukać auta po 92r z tym vanosem gdyż będzie mniej palił. Co do 518i to nie zawracałbym sobie głowy tym silnikiem w "piątce" bo jest poprostu za słaby.
Pekińczyk
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS 6 Avant V8-Biturbo 4.0 TFSI 560 KM i 700Nm
    Nowe Audi RS 6 Avant to symbol technicznych możliwości jutra. Nowy model jest lżejszy i silniejszy niż jego poprzednik, a jego osiągi są jeszcze lepsze. Od zera do 100 km/h przyspiesza w czasie 3,9 s, a na życzenie klienta ...
    Jak przygotowano Toyotę GT86 do programu Top Gear?
    Nowa Toyota GT86 została obsadzona w roli samochodu dla celebrytów w programie Reasonably Fast Car firmowanym przez Top Gear. Żeby samochód dobrze się spisał na słynnym torze testowym Top Gear, Toyota postanowiła ...