BMW 525 TDS, 98r - Czy warto?

30 Cze 2013, 11:58

Witam.
mam zamiar kupić autko zastanawiałem się nad Toyotą Avensis I gen. ale znajomy ma na sprzedaż BMW 525TDS 143KM.
I tu pojawia się moje pytanie czy warto kupować BMW?
Za avensis jestem wstanie dać 12 tyś a BMW mam okazje kupić poniżej 8 tyś ale czy nie właduje się na minię??
BMW w tym modelu to luksus ale mi najbardziej zależy na bezawaryjności z czego słynie Avensis, a jak jest z 525 pod tym względem?
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kwidzyn/Bydgoszcz/Czersk
Prawo jazdy: 18 11 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Avensis T22
Silnik: D-4D 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Cze 2013, 12:11

Cena bardzo niska, za ten rocznik liczyłbym 12-13 tyś zł. Dodatkowo wiedz, że nie jest to tanie auto w użytkowaniu, a silnik TDS powiększa koszty.Jeśli już to lepiej szukać benzyny, która ma trochę wyższe spalanie ale za to nie jest tak awaryjna jak TDS.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

30 Cze 2013, 12:27

Miałem do czynienia z tym silnikiem w range roverze p38. Mam co do tego silnika trochę mieszane uczucia. Jest wrażliwy na przegrzanie, padła mi swego czasu uszczelka pod głowicą, był problem z ustawieniem kata wyprzedzenia wtrysku. Po wyeliminowaniu usterek silnik chodził jak marzenie. Po chipie radził sobie wyśmienicie z wielkim i ciężkim range roverem. Jest trochę paliwożerny jak na diesla ale ten dźwięk przy wkręcaniu się na obroty....:))) Jak padnie pompa wtryskowa to koszty są niemałe.
Generalnie w e39 polecam benzyniaka, jeżeli zależy Ci na ekonomi to z LPG.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

30 Cze 2013, 13:01

sever321 napisał(a):Za avensis jestem wstanie dać 12 tyś a BMW mam okazje kupić poniżej 8 tyś

Naprawa TDS może kosztować połowę wartości auta a silnik do Aven1 2,0 kosztuje 600zł i zrobi 400tyś.km na LPG.
TDS spali 7-10l ON czyli 35-55zł na 100km a Aven 2,0 128KM spali 8-10l LPG czyli 19-24zł na 100km.
Wywnioskuj co sie opłaca.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Cze 2013, 18:01

Avensis brałem pod uwagę D-4D 110KM no i teraz doszła ta bejca.
[link do Tablica wygasł]
Najbardziej zależy mi na bez awaryjności, bo nawet jak w BMW coś więcej kosztuje ale po naprawie będę miał spokój na dłuższy czas to mim to nie wadzi.
I jak byście porównali te dwa samochody?
Na pewno Avensis tańsza w eksploatacji a bejca szybsza mocniejsza i bardziej luksusowa
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Cze 2013, 19:11

Jeśli w linku jest to BMW nad którym sie zastanawiasz to ja bym sobie darował,na zdjęciach wygląda na troche zaniedbaną.
Może zainteresuje Cie Rover 620.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Drift kontrolowany z najwyższą prędkością
    Nissan ustanowił rekord świata Guinnessa w kategorii driftu z najwyższą prędkością. Specjalnie przygotowany NISSAN GT R NISMO z roku modelowego 2016 wszedł w poślizg kontrolowany przy prędkości 304,96 km/h. Masato Kawabata, ...

30 Cze 2013, 20:13

Wygląda może na zaniedbaną ale zwróć uwagę, że zdjęcia są robione w deszczu i są kiepskiej jakości, a poza tym nie chodzi o kosmetykę tylko o mechanikę auta.
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Cze 2013, 21:05

Ostatnio był temat że za 10tysięcy ciężko dostać wmiare ogarnięte E39 a tutaj za 8000zł jeszcze do negocjacji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

30 Cze 2013, 23:07

Jak dobrze poszukasz dostaniesz bmw poniżej 8tysięcy , mój szwagier chce sprzedać swoje bmw 525 tds za 8 tysięcy , nie powiem że samochód to igła , ale niedawno wymieniana pompa , ogólnie przyjemnie się jeździ , samochód zadbany skórka itp itd , zdarzają się okazję tylko trzeba umieć trafić i czasem pojechać obejrzeć a nie sugerować się opiniami z internetu ...
Weź jedź ją zobacz jeśli jest w miarę blisko , co Ci szkodzi , ja osobiście polecam ten samochód , miałem okazję użytkować i bez porównania do innych samochodów .
reizen
Nowicjusz

Auto: nie mam

01 Lip 2013, 18:10

Tak w ogóle to mój kumpel chce ją sprzedać, bo jak był dłuższy czas w PL to sobie ją kupił a teraz wrócił do Irlandii i po prostu chce się jej pozbyć bo nie będzie jej utrzymywał. Do tej pory jeździł tym autem jego ojczym lu mama. Auto u nich nie powinno być zajechane (ciekawe jak poprzedni właściciel dbał) jedynie właśnie sprawy kosmetyczne ze względu na to że mieszkają na wsi a dojazd do ich domu jest polną drogą.

reizen napisał(a):Jak dobrze poszukasz dostaniesz bmw poniżej 8tysięcy , mój szwagier chce sprzedać swoje bmw 525 tds za 8 tysięcy , nie powiem że samochód to igła , ale niedawno wymieniana pompa , ogólnie przyjemnie się jeździ , samochód zadbany skórka itp itd , zdarzają się okazję tylko trzeba umieć trafić i czasem pojechać obejrzeć a nie sugerować się opiniami z internetu ...
Weź jedź ją zobacz jeśli jest w miarę blisko , co Ci szkodzi , ja osobiście polecam ten samochód , miałem okazję użytkować i bez porównania do innych samochodów .

I tak jak pisze kolega najlepiej jechać i obejrzeć auto. Ale ja na forum chciałem się dowiedzieć jak z awaryjnością auta i koszt serwisu.

Czytam dużo na temat samochodów które chce kupić i w przypadku E39 macie dużo racji, że np jak pisał `kirin88` auto ma problemy z przegrzewaniem ale jak się pilnuje wszystkiego to nie powinno się nic złego dziać.
Podobno jest to też dosyć solidna konstrukcja (a każde auto się kiedyś psuje) jak się je odpowiednio serwisuje to nie powinno być niespodzianek.

No i co mnie korci to ten luksus jest to model full opcje :D ale żeby się nie okazała że też trzeba full zapłacić. Siedzę teraz w NL i za trzy tygodnie będę w PL i wtedy obejrzę auto.

Się nagadałem...
Jak ma ktoś jeszcze coś do dodania to bardzo proszę.
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Lip 2013, 06:31

No to bierz auto na stacje diagnostyczną i niech go sprawdzą,jak będzie ok to kupuj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

06 Lip 2013, 12:56

Mój szwagier w tej swojej e39 , na 350 tys przebiegu nic jeszcze poważnego w niej nie wymieniał .
Niedawno wymienił pompę , ale tylko dlatego że mechanik który mu coś tam robił ją uszkodził i powiedział że była do wymiany , co ciekawsze , pare dni temu wyjeżdżał na wakację (właśnie tą bmw) i był nią na przeglądzie przed wyjazdem , i do wymiany miał jakieś 2 części których łączny koszt wyniósł go 30 zł . Żeby tego było mało przed jej zakupem każdy przestrzegał go żeby nie kupował bo się psuje , bo droga w utrzymaniu , jednak on kupił i nie pożałował .
Bezawaryjna jazda i spalanie na poziomie 6l diesla . Także jeśli trafisz dobrą sztukę to nie będziesz narzekał :D
reizen
Nowicjusz

Auto: nie mam

06 Lip 2013, 18:49

Co raz bardziej mam mieszane odczucia i co raz bardziej skłaniam się ku Toyocie Avensis I gen. Potrzebuje auta na długie trasy (pracuje w Holandii) i najlepiej mało palącego. Jak pisałem wyżej na pewno Toyota jest tańsza w utrzymaniu (mniej pali) ale BMW ma łańcuch rozrządu. Zastanawia mnie jeszcze sprzęgło w 525 TDS - jakie jest ktoś wie?. A może jakiś inny silnik w BMW serii 5, może 520, 525 bez tds, co wy na to??
Bo BMW serii 5 jest dużym autem i wygodnym, co mnie urzeka ale czy do 12k znajdę coś sensownego żeby po miesiącu nie ładować w nią 2-4 tysia na jakiś remont??
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Lip 2013, 19:08

525tds - stanowczo NIE.
530d - jak najbardziej.
Avensis się nie umywa do e39 ale BMW z tym tds'em serio nie warto i dużo rozsądniej pakować się w Toyotę, no chyba że poszukasz 530d bo to całkiem inna bajka i takim autem już można spokojnie jeździć.
kompresor
Nowicjusz

Auto: turbostang

06 Lip 2013, 19:20

A mniejsze? 525 jeżeli chodzi o moc to pociągnie tę krowę, 520 może nie będzie demonem prędkości ale za to o wiele oszczędniejsza od pozostałych a jak już się bujnie to też można spokojnie na autostradzie utrzymać 130 - 140.
TDS to już sobie dawno odpuściłem.
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika