Bmw 525 tds kopci na czarno slabo pali jak cieply

13 Kwi 2011, 21:23

Witam mam taki problem otóz silnik gdy zimny odpalam go bez problemu i za kazdym razem pusci czarzna chmure i dodam jeszcze ze chwile poszarpie na malych obrotach. podczas jazdy jak mu depne w podloge to do 2 tys. idzie bardzo mulowato powyzej ma kopa az wciska w fotel ale tez z tylu zostawia czarna chmure. Jeszcze na rozgrzanym silniku jak zgasze i za chwile odpalam do 1 minuty to pali na dotyk a jak poczekam z 15 minut lub dluzej to musze nim dlugo krecic zeby zalapal tak z 5-10 sekund ktos wie co jest nie tak. dodam ze zauwazylem wpiety w przewo do pompy wtryskowej jakis chyba chip z z napisem "tuning more power more fun" po jego odlaczeniu auto wg nie pali. Czy to on moze byc przyczyna?
skoda favorit 1.3b+g, opel calibra 2.0b+g, opel zafira 2.0 dti, bmw e39 touring 2.5Tds
graczyk444
Nowicjusz

Miejscowość: Plock

13 Kwi 2011, 22:41

prędzej umierająca pompa wtryskowa i lejące końcówki wtryskiwaczy :wink:
zrób mały eksperyment jak rozgrzejesz silnik i wyłączysz polej pompę wtryskową zimną wodą, jak odpalisz masz winowajce na 100% :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Kwi 2011, 00:07

Ja bym się tak bardzo nie martwił tak tym odpalaniem ten tds tak ma. Chyba, że turbina już do regeneracji
fantawrtkw
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

14 Kwi 2011, 09:01

fantawrtkw napisał(a):Ja bym się tak bardzo nie martwił tak tym odpalaniem ten tds tak ma. Chyba, że turbina już do regeneracji
wydaje mi sie ze turbina nie ma nic wspolnego z odpalaniem auta a u mnie raczej jest sprawna na 99%

[ Dodano: 14 Kwiecień 2011, 10:04 ]
pocieszny napisał(a):prędzej umierająca pompa wtryskowa i lejące końcówki wtryskiwaczy :wink:
zrób mały eksperyment jak rozgrzejesz silnik i wyłączysz polej pompę wtryskową zimną wodą, jak odpalisz masz winowajce na 100% :wink:
wlasnie tez cos tak czuje ze to ta pompa i wtryski ale zastanawia mnie to jesli te wtryski leja to przez to ze pompa jest juz na wyczerpaniu czy same wtryski sa na nic tzn. czy da cos jak wymienie same wtryski czy lepiej od pompy zaczac
Ostatnio edytowany przez graczyk444, 14 Kwi 2011, 09:26, edytowano w sumie 1 raz
skoda favorit 1.3b+g, opel calibra 2.0b+g, opel zafira 2.0 dti, bmw e39 touring 2.5Tds
graczyk444
Nowicjusz

14 Kwi 2011, 09:15

jeśli chodzi o pompe i wtryski to najlepiej udać się do warsztatu który się zajmuje głównie tym, nie jest to tania sprawa, ale warto,
wtryski mogą lać swoją drogą, ale też pompa może podawać za małe ciśnienie, wszystko zależy co tam masz w środku przez internet tego niestety nikt nie sprawdzi, a prosty sposób sprawdzenia podałem ;) reszta niestety w specjalistycznym warsztacie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Kwi 2011, 13:28

Skoro kopci, ale ma kopa odpala zimny puszczając chumrke, i jeszcze założony nieszczęsny chip tuning, to masz podniesioną dawkę paliwa na pompie.
Jak się robi chip tuning w dieslu?- poprzez podniesienie dawki paliwa i ciśnienia doładowania.
efektem jest kopcenie na czarno pod obciążeniem i przy odpalaniu.\
Co do telepania po uruchomieniu zimnego sprawdź świece żarowe.
Ale jak ciepły ma problem to może oznaczać zużytą pompę wtryskową lub pompę paliwa, temat bardzo często występujący wśród posiadaczy TDS-ów.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...
    Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...

14 Kwi 2011, 18:02

a ktos wie jak sie pozbyc tego chip szajsu bo jak go odlacze to calkiem nie pali
graczyk444
Nowicjusz

23 Kwi 2011, 08:55

Jak bez czip szajsu nie pali ktory zwieksza cisnienie na pompie wtryskowej, to pompa pewnie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

25 Kwi 2011, 09:30

Zawsze przy silniku Diesla, zaczynajcie od sprawdzenia szczelności układu paliwowego,od tego się zaczyna :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Kwi 2011, 18:49

Do tego się używa "magicznego pudełka" do zamaskowania niesprawnej pompy paliwa, działa to na krótką chwilę potem najlepiej znaleźć jakąś używkę z anglika. bo zabawa w regenerację jest kosztowna i to bardzo, a nie opłaca się tego robić nigdzie indziej tylko w BOSCH SERVICE. Tam przynajmniej ją wystroją wg. specyfikacji.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

03 Maj 2011, 20:12

zauwazylem ze tez szarpie obrotami na biegu jalowym skacza tak od740 do 860 obr/min i podejrzewam ze ktorys wtrysk moze lac mozna jakos to sprawdzic bez ich wykrecania np. czy pod kompem czegos sie dowiem?

[ Dodano: 3 Maj 2011, 21:14 ]
pocieszny napisał(a):polej pompę wtryskową zimną wodą, jak odpalisz masz winowajce na 100%
a jak polalem pompe woda to bylo bez roznicy tez musialem krecic dlugo
graczyk444
Nowicjusz

03 Maj 2011, 21:26

No ale dobra, jak pompa wtryskowa bez czip szajsu, nie dziala na tyle "sprawnie" zeby silnik odpalic, to ona moze byc rowniez odpowiedzialna za falujace obroty. Zrobiles cos z tym, czy dalej tylko na czip szajsie samochod sie da odpalic? Rozwiaz do konca jeden problem, a potem za kolejny sie bierz, albo on ci po prostu znikinie sam, bo jest powiazany z problemem pierwszym - pompa.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

04 Maj 2011, 09:18

Najprostszy sposób na sprawdzenie pompy to na ciepłym silniku podgrzej mu świece żarowe
Prąd z akumulatora na końcówkę świecy czekasz około 8 sekund i od razu kręcisz, najlepiej jest to sprawdzać dwie osoby. Jak odpali od razu to masz lichą pompę. trzeba podpiąć przewód z czujnika temperatury tak aby wykazywał komputerowi że silnik jest zimny i automatycznie grzał świece, możesz także dokupić do tego właśnie moduł, lub naprawić pompę wtryskową.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

04 Maj 2011, 21:08

Temat nieaktualny dzis bmw poszlo w inne rece mimo wszystko wszystkim dziekuje za odpowiedzi
graczyk444
Nowicjusz