Bmw 525d e39 kombi (touring) - dylemat

21 Paź 2014, 17:31

To byłoby moje pierwsze BMW. (wcześniej bywało różnie)
2002 rok. Silnik 2.5 diesel, lakier oryginalny na całym aucie.
Środek zadbany, 2 ryski na całym aucie. Jazda próbna również wyszła super. Auto trzyma się drogi i pracuje idealnie.
Przebieg sprawdzony 240 tys (50 tys w Polsce), podobno kupiony jakoś przez salon BMW.
Wg sprzedającego - przez 5 lat wymieniane jedynie filtry i olej.
Spalanie na komputerze 6 L w trasie w mieście podobno koło 8.
Auto ma nowe klocki i tarcze za 1200 zł.

Obawiam się tylko czy rzeczywiście możliwe jest takie spalanie. Dojeżdżam do pracy codziennie 40 km w proporcji 70 trasa 30 miasto.

Tylni napęd jest odczuwalny w takich gabarytach auta ? Zimą może sprawiać znaczne problemy? Jestem zdecydowany na zakup, chciałbym poznać jednak opinie co do ewentualnych "typowych usterek" i jeżeli auto jest zadbane to zdaje sobie sprawę, że coś na pewno będzie trzeba wymienić a ja jestem typem osoby, która w aucie zawsze wszystko robi na bieżąco i nie czeka do ostatniego momentu.

Biorę to bmw tylko i wyłącznie pod uwagę, ponieważ jest od mojego znajomego i wydaje mi się sprawdzonym autem. Innych modeli nie oglądałem ze względu na "strach" przed zbyt dużymi kosztami wynikające z jakichś ukrytych wad auta lub cofnięty przebieg - po prostu trzeba by polować na dobre auto a to mam na wyciągniecie ręki.

Ktoś może napisać że jeśli o to pytam to może i nie jestem gotowy na BMW :) Uważam, że jestem, jako właściciel, który zadba o auto trudniej jednak wybrać odpowiednio dobry egzemplarz bo dbać o auto a reanimować trupa to dla mnie dwie różne rzeczy.
tadeusz100
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Paź 2014, 21:39

Co do E39 to się nie wypowiem bo tym modelem nigdy się nie interesowałem. Jednak mam E46 i mogę coś nie coś powiedzieć o BMW. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Zadbane BMW (przynajmniej te starsze modele, nowych nie znam) posłuży. Ogólnie markę warto serwisować na dobrych zamiennikach lub oryginałach. Tanie zamienniki raczej się nie sprawdzają.
Tylny napęd w zimie. Najważniejsze to mieć dobre zimówki. Pomaga jeszcze kontrola trakcji (DSC). Nigdy nie miałem problemów. A ile radości... cennego doświadczenia.
qasu123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...