BMW 525d e60 vs.Mercedes-Benz e220 w211 vs.Audi A6 C6 2.0TDI

12 Sie 2009, 21:03

Witam forumowiczów!
Chciałbym się dowiedzieć jakie jest Wasze zdanie na temat podanych w temacie samochodów? Myślę o zakupie jednego z nich i planuję wydać na to max. 60 tys. zł. Co każdy z Was by wybrał. Który samochód Wam się najbardziej podoba? Może ktoś miał okazję jeździć jednym z nich? Proszę o Wasze wrażenia z jazdy. Dodam jeszcze, że Mercedes i BMW byłoby z 2004 roku, a Audi z 2005r. Moc każdego to: BMW 177KM, Mercedes 150KM, Audi 140KM...
czekam n aodpowiedzi, pozdrawiam
bart-BMW-hezz93
Początkujący

Miejscowość: podlaskie

12 Sie 2009, 21:42

Ja ogólnie polecałbym BMW i Mercedesa . Audi z silnikiem 2.0TDI to porażka moim zdaniem . A poza tym jednostki 2.0TDI są awaryjne dopiero w 2007r naprawili ich wady . Ja wziąłbym Mercedesa troszkę straszego bo takiego 2003 ale z silnikiem 3.2CDI . Miałem takiego i powiem spala nie dużo , bo miasto 9-9,5 trasa 7-8l zależy od jazdy ja lubię troszkę pocisnąć . Audi mogę polecić ale z silnikiem 2.7TDI lub 3.0TDI . Mam taką teraz i powiem jeździ się dość fajnie . A moim faworytem z tych co podałeś jeśli chodzi o silnik jest BMW 2.5D . Miałem wszystkie z tych aut którę podałeś ale wszystkie w najmocniejszych dieslach więć takie mogę polecić . Moim zdaniem 140KM to za mało do takiego autka , ale to zależy jak jeździsz .
Ostatnio edytowany przez piter36, 13 Sie 2009, 12:13, edytowano w sumie 1 raz
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

13 Sie 2009, 09:16

dzięki kolego za te rady ;) jeszcze się bedę zastanawiał :)
a co inni sądzą o tych autkach?
które powinienem wybrać?
raczej inne silniki niż podane nie wchodzą w grę, bo ubezpieczenie ich by mnie przerosło ;)
a więc można wybierać tylko z tych :)
a jak jest z awaryjnością tej jednostki BMW 2.5d?
bart-BMW-hezz93
Początkujący

13 Sie 2009, 12:12

użytkowałem takie BMW 525D z 2006r przez jakieś pół roku i nic przy nim nie robiłem , jak go kupiłem miał 70tys przebiegu , zrobiłem nim 50tys i nic tylko lałem paliwo i jeździłem . Autko miało naprawdę super dynamikę i paliło nie wiele , bo trasa to było max 7,5l , miasto nie więcej niż 9,5 .
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Sie 2009, 13:06

dzięki bardzo ;) czyli polecasz ten silniczek 2.5d w BMW ;)
bart-BMW-hezz93
Początkujący

13 Sie 2009, 13:27

jasne że tak , moim zdaniem 2.5D lepszy niż 3.0D . A jego dynamika jest bardzo dobra , fajne przełożenia skrzyni . Polecam
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Sie 2009, 19:59

a co jeszcze inni sądzą o tych samochodach? jak je oceniają? chodzi mi tu o wszystko: komfort, prowadzenie, wygląd, wnętrze, jakość wykonania ;)
bart-BMW-hezz93
Początkujący

14 Sie 2009, 21:07

Wyglad- wiadmo kwestia gustu, ale podoba mi sie BMW 5, A6 tez nie najgorze.
Poprzednia gen. MB E Klasse to auto niezbyt udane- szczegolnie z poczartkowego okreu produkcji poza tym wyglada przestarzle.
Wybor ograniczylbym do A6 i BMW.
Jezdzilem A6 przez okolo pol roku wlasnie z silnikiem 2 TDI- w mojej Altei w zupelnosci wystarcza, w Audi to nieporozumienie, jednakze materialy i prowazenie byly bez zarzutu.
W BMW urzeka cisza we wnetrzu i tradycyjny dla limuzyn naped(silnik przod naped tyl) dajacy sporo frajdy z jazdy uklad kierowniczy.
Wybierz BMW, ale jesli wydajesz na to cale oszczednosi- odpusc sobie i kup nowe auto(nowsze auto), a mniej prestizowe- naprawy moga byc kosztowne- w kazdym z aut
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

16 Sie 2009, 09:41

dzięki ; )
a jak jest z tym aluminiowym zawieszeniem w bmw? czy to się tak często psuje? czy naprawy tego mogą tak drogo kosztować?
bart-BMW-hezz93
Początkujący

16 Sie 2009, 10:18

Ja jak wcześniej wspomniałem swoim bmw zrobiłem 50tys km z czego jakieś 30 tys było zrobione w Polsce co oznacza że zawieszenie było poddane trudnej próbie , ale nic nawet po tym dystansie nie pukło , przez ten czas nie musiałem nic robić z zawieszeniem . Czyli raczej jest dość wytrzymałe , jak na przeżyło test po polskich drogach
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Sie 2009, 10:41

Pytasz o tego Mercedesa cóż jeśli posiada system zaawansowanego elektrohydraulicznego układu hamulcowego SBC to to auto ja bym sobie darował,powrót w 2006r.do konwencjonalnego systemu przestał obrzydzać właścicielom posiadanie tego bądż co bądż wspaniałego samochodu(w 2005 r.wezwano do serwisu ok.1.3 miliona użytkowników :evil:) ,następna rzecz to common rail ,cóż do ok.300 kkm nie ma z nim problemu to fakt.Auta po 2006 r.to wyśmienite limuzyny najwyższej jakości :!: AUDI z tym silnikiem sobie odpuść,pozostaje świetne BMW , według ocen DEKRY to bmw to bezproblemowa bryka ,problemów mogą tylko przysparzać jedynie klocki hamulcowe,które w przypadku ostrożnej jazdy z rzadkim mocnym hamowaniem mogą prowadzić do niecałkowitego przylegania do tarcz ,więc?Raz na jakiś czas hamuj mocno!

[ Dodano: Nie Sie 16, 2009 11:45 ]
Pytasz o aluminiowe zawieszenie?Mocne i sztywne ,jeśli nie walniesz wahaczem o kamień to nie ma czym się martwić,to przecież nie jest Passat w którym musiano poprawić jakość stopu aluminiowego zawieszenia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Sie 2009, 19:28

a co to jest ten filtr cząstek stałych w bmw??? najczęsciej w 2.5d...
czy to moze się psuć i czy jest to drogie w naprawie?

a dlaczego mówicie że 2,0 TDI a audi jest awaryjne???czy jego naprawy mogą być bardzo kosztowne? co się najczesciej w nim psuje??? ;)
bart-BMW-hezz93
Początkujący

18 Sie 2009, 19:30

AUDI...Ale jeśli było by 3.0 TDI bo 2.0 jak na takie wielkie auto słabo ciągnie...
Więc polcecam BMW E60 luksusowy samochód o zacięciu sportowym
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

18 Sie 2009, 19:38

...wiekszy silniczek nie bo ubezpieczenie by cie zjadlo heh dobre to po co ci auto do 60 tys zl ??? z tych trzech polecilbym bmw duze przestronne auto mialem 528 i duzo palilo ale cos za cos
petero
Początkujący

Miejscowość: Poznań

18 Sie 2009, 20:54

a co sądzicie o tych centrach rozrywki w tych samochodzikach???
iDrive w BMW?
czy może...
MMI w Audi?

Co Wam bardziej przypadło do gustu???
bart-BMW-hezz93
Początkujący